Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
ODPOWIEDZ

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Bart-ek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Bart-ek »

Poziom z m30 , wejście m5 , wyjście zjebane max ;-)

Nie potrafię trzymac długo trejdów,coś ze mną nie tak. Chyba będę musiał spróbowac swych sił w scalpingu.

Czek dys ałt !

Obrazek

Piona !

raf1124
Gaduła
Gaduła

Post autor: raf1124 »

powiedzcie mi proszę, na jakiej podstawie wyszukujecie pary, na których gracie /?? czekacie aż dana para wejdzie w strefę popytu/podaży na wyższym interwale czasowym, czy wchodzicie nawet jeżeli jest gdzieś w równowadze ??

Awatar użytkownika
Dobry Jezu
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Dobry Jezu »

Siema wszystkim.

Wklejam wejście z dzisiaj, niestety przegapiłem zamknięcie pozycji i wylądowało na BE, a mogło być 15 pipek. Ale trudno. Generalnie jestem skalperem z jakimś tam stażem. Gram podobnie jak Paweł, czyli ZL, SD i inne takie. Jednakowoż mam problem z usystematyzowaniem tego i owego, stąd kilka pytań do Pawła.

po pierwsze jak rozumiesz "zawsze wiem gdzie jestem na dużym obrazku". Chodzi o to, że wyznaczasz S/D z H4 i Daily i grasz tylko od nich na M5? W sensie czy one Ci pokazują kierunek? Np. teraz na edku jesteśmy w strefie na shorty, też tak na to patrzysz?

po drugie czy masz coś w stulu check listy? Czy raczej sprowadzasz to wszystko do dziedzin sztuki?

po trzecie czy uważasz, że każdy ruch rynku (jego motorykę i działanie) można wytłumaczyć tym, że jest momentum, pullback i jazda? Czy są też Twoim zdaniem ruchy, które zupełnie nie są logiczne w stosunku do tej teorii, którą prezentujesz?

po czwarte napisałeś, że szukasz miejsc gdzie schowany jest profit. Jak ich szukasz? Tylko momentum Ci to mówi czy jeszcze coś?

po piąte czy brałbyś ten trade, który zamieszczam ? A jeżeli nie to dlaczego?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

raf1124
Gaduła
Gaduła

rozumienie, gdzie się jest na dużym obrazku oznacza, że wiesz, gdzie znajdują się strefy s/d na wyższych interwałach i nigdy nie wchodzisz w pozycję do nich przeciwną na niższym.

wejście w pozycję w strefach s/d na wyższych interwałach znacznie podnosi prawdopodobieństwo sukcesu, mówi się, że jeżeli jesteś w strefie s/d na wyższym interwale, to praktycznie każda transakcja dokonana na niższym, ale w tym samym kierunku jest zyskowna, nawet z tych najbardziej śmieciowych stref

Awatar użytkownika
Dobry Jezu
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Dobry Jezu »

spoko. dzięki za odpowiedź. A jak określiłbyś teraz sytuację S/D z większego obrazka dla edka? Tak zupełnie niezobowiązująco rzuć jakieś poziomy jak możesz.

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Post autor: gutek04 »

powiedzcie mi proszę, na jakiej podstawie wyszukujecie pary, na których gracie /?? czekacie aż dana para wejdzie w strefę popytu/podaży na wyższym interwale czasowym, czy wchodzicie nawet jeżeli jest gdzieś w równowadze ??
Gram na parach do których sie poprostu przyzwyczailem ;) I nie nie czekam az wejdzie w S/D na wyzszym interwale - wiadomo ze zwieksza to prawdopodobienstwo i zmniejsza ryzyko naszej transakcji. Jak cena opusci S/D z wyzszego interwalu to poprostu gram w kierunku zgodnym korzystając z mniejszych interwalów czasowych. Druga sprawa nie ma czegos takiego jak rownowaga na poziomie cenowym... na danym poziomie popyt od poczatku dominuje nad podaża (lub odwrotnie) my widzimy to jako tzw. range market/konsolidację. Gdy ostatni kupujacy kupi (lub odwrotnie) cena odrazu wykonuje ruch. Swoja droga wlasnie teraz próbuje wymyslic jakas teorie do tego jak rozpoznac kto dominuje w poziomie konsolidacji zanim nastapi brakeout...

Pierwsza pozycja na dzis: Long - skalp, bo nie przebudzilem sie jeszcze zbytnio ;) zamknieta +11
Ostatnio zmieniony 01 lip 2011, 11:32 przez gutek04, łącznie zmieniany 2 razy.

raf1124
Gaduła
Gaduła

[quote="gutek04"][quote]powiedzcie mi proszę, na jakiej podstawie wyszukujecie pary, na których gracie /?? czekacie aż dana para wejdzie w strefę popytu/podaży na wyższym interwale czasowym, czy wchodzicie nawet jeżeli jest gdzieś w równowadze ??[/quote]
Gram na parach do których sie poprostu przyzwyczailem ;) I nie nie czekam az wejdzie w S/D na wyzszym interwale - wiadomo ze zwieksza to prawdopodobienstwo i zmniejsza ryzyko naszej transakcji. Jak cena opusci S/D z wyzszego interwalu to poprostu gram w kierunku zgodnym korzystając z mniejszych interwalów czasowych. Druga sprawa nie ma czegos takiego jak rownowaga na poziomie cenowym... na danym poziomie popyt od poczatku dominuje nad podaża (lub odwrotnie) my widzimy to jako tzw. range market/konsolidację. Gdy ostatni kupujacy kupi (lub odwrotnie) cena odrazu wykonuje ruch. Swoja droga wlasnie teraz próbuje wymyslic jakas teorie do tego jak rozpoznac kto dominuje w poziomie konsolidacji zanim nastapi brakeout...[/quote]

zakładając, że strefy popytu i podaży to strefy wielkiej nierównowagi, tym samym ceny znajdujące się poza tymi obszarami są w równowadze, nawet na najmniejszych interwałach cena może znaleźć się między popytem a podażą, tak przynajmniej mówi "twórca" tego sposobu grania :)

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

zakładając, że strefy popytu i podaży to strefy wielkiej nierównowagi, tym samym ceny znajdujące się poza tymi obszarami są w równowadze, nawet na najmniejszych interwałach cena może znaleźć się między popytem a podażą, tak przynajmniej mówi "twórca" tego sposobu grania :)
Twórca sam przyznaje ze nie jest autorem tego sposobu grania :D Gra na S/D opiera sie na prostych prawach rzadzacych Swiatem od dawna. Mozna to nawet podpisac pod Prawa Newtona.

Wez to na zdrowy meski rozum, jeli (hipotetycznie) mialbys tylko 1 TF do dyspozycji (np. D1) i chcial grac szukajac poziomow popytu i podazy. To widzac dajmy na to poziom supply na D1 gdzie byłby Twoj TP?

Oczywiscie ze mozna czekac az cena znajdzie sie w strefie popytu/podazy z wyzszego TF i to jest nawet bardziej prawidlowe, ma wiekszy potencjał na zysk i mniejsze ryzyko. Zadaj sobie pytanie jakim jestes Traderem: Scalp, Day, Swing czy Longtermowcem, wtedy bedziesz wiedzial jak grac. Pozdrawiam!
spoko. dzięki za odpowiedź. A jak określiłbyś teraz sytuację S/D z większego obrazka dla edka? Tak zupełnie niezobowiązująco rzuć jakieś poziomy jak możesz.

raf1124
Gaduła
Gaduła

u mnie to wygląda mniej więcej tak

http://img163.imageshack.us/img163/7633/64185170.gif

w moim mniemaniu obecny poziom na h4 na edku jest całkiem silny ze względu na duży wolny obszar za nim, nie ma gdzie się zatrzymać po prostu, na jakieś większe odbicie można liczyć

ogólnie warto też do tego wszystkiego obserwować indeks dolara
gutek04 pisze: Twórca sam przyznaje ze nie jest autorem tego sposobu grania Very Happy Gra na S/D opiera sie na prostych prawach rzadzacych Swiatem od dawna. Mozna to nawet podpisac pod Prawa Newtona.
wiem o tym, dlatego dałem twórcę w cudzysłów :) spoko, rozumiem twój tok myślenia.

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

ogólnie warto też do tego wszystkiego obserwować indeks dolara

Bardzo słuszna uwaga ;)

ODPOWIEDZ