Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
ODPOWIEDZ

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: admkowal »

gutek04 pisze:
bardzo fajne wejście!, ten sposób stosuję jak mam wejście na tf>m30 i przez to dużego stopa i bardzo fajnie się to sprawdza.
Jak rozumiem to był sarkazm... :D
nie :)

serio mówię, że wejście na niższy tf to fajny sposób na spóźnione zagrania albo zmniejszanie stopa.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Post autor: gutek04 »

Wszystkie przemyślenia na screenie...
Dlatego ważne jest dla nas granie w zgodzie z wyższym TF

Troche objaśnien - bo dla niektórych może być nieczytelne:
1.4409 to dolna banda Supply z H1
1.4408 górna banda supply z m1
1.4404 dalna banda supply z m1

Rzec by mozna że na m1 mielismy do czynienia z tzw "level on top of level"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Post autor: Spekulant83 »

paweldobkowski pisze:Jestem również zdeklarowanym skalperem.
Witam Pawle!
Przeczytałem kilka postów i bardzo podoba mi się to podejście. Normalnie posty 1 klasa. Pisałeś w jednym z nich, że dużo piszesz - pisz jak najwięcej. To są cenne posty jak dla mnie (choć było ich tylko kilka).

Tym bardziej, że jesteś skalperem. Ja także. Wykorzystuję PA z S/D do scalpingu...nie chce mi się trzymać pozycji. Duży lot - i mi wystarczy póki co. Niby scalping jest trudniejszy i wyższa szkoła jazdy - w obliczu S/D scalping właśnie wchodzi na rolę prościzny - trzymać i zarządzać pozycją i nie ulegać emocjom przy cofkach to wyższa szkoła jazdy dopiero. Ja rwę skutecznie po 20 pips dziennie - 2 wejścia po 10 pips i to mi wystarcza w cholerę jak na razie do życia...do realizacji marzenia związanego z budową domu...

To piękny wątek. Świetnie się rozrasta. Jak dla mnie najcenniejszy na tym forum.

Jestem monotematyczny jak cholera litanie pochwalne wiecznie tu wygłaszam no ale znów doszedł jakiś kozak, który pisze w sposób który do mnie przemawia więc wybaczcie uzewnętrznianie się ale musiałem. Po prostu sami daytraderzy albo swing...deficyt scalperów był stąd moja radość bo wpasowuje się to co piszesz w mój styl. Już nie jestem osamotniony ;)

Ps. Nie było mnie jakiś czas z powodu wyjazdu...zaręczyn itd. Tak więc postaram się uczestniczyć aktywniej i wrzucać jakieś screeny i podnosić merytorykę.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Post autor: quapi »

@spekulatn83 - wrzucaj screeny wejść! właściciel wątku zachęca.

@gutek04 - mam do Ciebie dwa pytania

-ten wskaźniczki w prawym dolnym rogu - zysk z pozycji i dzienne statystyki - mógłbyś się tym podzielić albo napisać gdzie ich szukać?

-jakie warunki musiałyby zaistnieć, byś rozważył L? Piszesz, że na wyższych TF jesteśmy za wysoko; takich "za wysokich" poziomów możemy mieć do 1,4900 dziesiątki, szkoda tych okazji

dla mnie przebicie tego oporu było sygnałem na szybkiego longa na +19 pip po małej cofce, zamknięty rzecz jasna za wcześnie :)

Obrazek
The irresistible force met the immovable object

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Post autor: paweldobkowski »

Spekulant83 pisze:
paweldobkowski pisze:Jestem również zdeklarowanym skalperem.
Witam Pawle!
Przeczytałem kilka postów i bardzo podoba mi się to podejście. Normalnie posty 1 klasa. Pisałeś w jednym z nich, że dużo piszesz - pisz jak najwięcej. To są cenne posty jak dla mnie (choć było ich tylko kilka).

Tym bardziej, że jesteś skalperem. Ja także. Wykorzystuję PA z S/D do scalpingu...nie chce mi się trzymać pozycji. Duży lot - i mi wystarczy póki co. Niby scalping jest trudniejszy i wyższa szkoła jazdy - w obliczu S/D scalping właśnie wchodzi na rolę prościzny - trzymać i zarządzać pozycją i nie ulegać emocjom przy cofkach to wyższa szkoła jazdy dopiero. Ja rwę skutecznie po 20 pips dziennie - 2 wejścia po 10 pips i to mi wystarcza w cholerę jak na razie do życia...do realizacji marzenia związanego z budową domu...

To piękny wątek. Świetnie się rozrasta. Jak dla mnie najcenniejszy na tym forum.

Jestem monotematyczny jak cholera litanie pochwalne wiecznie tu wygłaszam no ale znów doszedł jakiś kozak, który pisze w sposób który do mnie przemawia więc wybaczcie uzewnętrznianie się ale musiałem. Po prostu sami daytraderzy albo swing...deficyt scalperów był stąd moja radość bo wpasowuje się to co piszesz w mój styl. Już nie jestem osamotniony ;)

Ps. Nie było mnie jakiś czas z powodu wyjazdu...zaręczyn itd. Tak więc postaram się uczestniczyć aktywniej i wrzucać jakieś screeny i podnosić merytorykę.

Pozdrawiam!
Spoko, przyzwyczaiłem się :shock:

Dla pewności dodam, że żartuję :wink: (Dzięki!)

Skalpowanie SD, SR, ZL, MOMENTUM to najefektywniejsze skalpowanie jakie znam. Branie jednego ruchu po pare lub parenaście pipsów będąc konsekwentnym i racjonalnym jest ułomnie proste. Później jak już znasz swoje możliwości i swoją "średnią osiągnięć" i jej wariancje to dobierasz do tego największą pozycję jaką możesz żeby drawdowny nie zabijały Ci średniej pozycji i współczujesz ludziom po drugiej stronie Twoich transakcji.

Również widzę dużo więcej kłopotu w patrzeniu jak profit znika na pullbackach. W długim trzymaniu pozycji itd. Dlatego właśnie technikę trzeba dopasować do tradera a nie odwrotnie.

Cieszę się widząc kolegę skalpera. Cieszę się podwójnie słysząc, że mu idzie.
Cieszę się potrójnie, że będziesz postował. Cieszę się poczwórnie z Twoich zaręczyn i gratuluję :wink: Wszystko piramiduje.

Lekki offtopic? Skądże znowu!

Obrazek

1 (11p) - Momentum w dół. Cena taka jak chciałem. Poranny ping-pong od breakoutu do breakoutu. Wyszedłem na TP więc książkowo kochani KSIĄŻKOWO :shock:

2 (12p) - Przyznam się, spanikowałem i wyszedłem szybciej niż chciałem. Wstydzę się tego. Co do analizy to DOUBLE TOP na M5 dodatkowy DOUBLE TOP na M1 (wejście właśnie wynikało z analizy M1 - malutki pullback do malutkiego breakoutu). Wyjście miało być na poprzednim ekstremum czyli po jakieś 26p, ale się zesrałem.

3 (-2p) - W najlepszym momencie mogłem wziąć 8 albo 9p. Typowa sytuacja dla mnie. Gram i tak się rozleniwiam, że nawet nie zerknąłem, że wbijam się we wsparcie na każdym istniejącym TF'ie :wink: Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że momentum wyglądało obiecująco.

4 (18p) - Przy tradzie nr 3 otworzyły mi się oczy i zaliczyłem pierwszy LONG z wejściem wynikającym z M1. Standardowo pullback do breakoutu.

Czy to się kiedyś skończy? Nie.

Dopóki rynek będzie istniał profit będzie zabierany tym, którzy nie potrafią go wziąć. Jeżeli nie wiesz w kogo profit celujesz to najprawdopodobniej w swój.

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Post autor: gutek04 »

Obrazek wyraża więcej niż tysiąc słów...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Obrazek

1 (11p) - ZL na M5. Odbicie od popytu na M1. Zamknięcie na ekstremum.

Teraz DOUBLE TOP na M1 DOUBLE TOP na M5. Wszystko wskazuje na FAILED HIGH na H1 na M15 też w zasadzie DOUBLE TOP. Odległy, ale jednak. Myślę, że można szukać szybkich shortów. Nie wiem czy ten ruch będzie długi, ale ja nie potrzebuje dużo więcej niż 10p. Powinno się dać.

Nie daje rady grać i screenować na raz więc następne trady (jeżeli będą) opiszę później.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Ładnie, ładnie czyli mamy dostawe skalpów.

Ja będę starał się trochę dłuższe łapać. W każdym razie coraz mniej czasu przez komputerem spędzam.
admkowal pisze:tp1 1,4396 tp2 1,4377.
tp2 na edku dostało i teraz wszedł mi aud po 1.0625 ze stopem 1.0639

tp1 1.0602 tp2 1.0575

Obrazek
trading is waiting
--

AK

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Obrazek
Obrazek

Dodatkowe 11p i koniec dnia dla mnie. Łapię piwo i będę zerkał tutaj i chamsko komentował co robicie :wink:

Ładny short teraz na wiadomościach z podaży na M1 można było zrobić.

Adam gdzieś Ty był od rana!

EDIT: AH! Zapomniałem dodać. Bystrzaki już pewnie zauważyli :D Dwie sprawy:

1) Wejście było za nisko
2) Nie miałem stop lossu

Zagrałem tak ponieważ byłem pewien kierunku w związku z czym mogłem być niechlujny. Stop Lossu nie ustawiłem bo skorzystałem z poprzedniego tradu i mentalnie przestawiłem go sobie na 20p. Spokojnie zdąrzyłbym zamknąć z ręki jakby mi coś nie pasowało wcześniej.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, 14:15 przez paweldobkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

paweldobkowski pisze:Adam gdzieś Ty był od rana!
Na siłke se poszłem. A co!
trading is waiting
--

AK

ODPOWIEDZ