Witam.
Godfather pisze:jbm8 pisze:Na razie prawie 70 pipsów do przodu.
Gdzie system MAX przewiduje TP, lub wyjście z tej pozycji?
Nie analizowałem trejdu jbm8. Ale napiszę Ci gdzie ustawiać TP i SL grając tym systemem. Wchodząc zgodnie z trendem TP dla pozycji wychodzi po wybiciu kolejnego szczytu lub dołka.
Wchodząc przeciwko trendowi, TP ustawiasz na lini fioletowej średniej lub w momencie przebicia zółtej przez fioletową. Tutaj wszystko zależy od impetu rynku i od tego czy rynek zrobił małą korektę przy przebiciu czy też poszedł dalej ostro. Jednak ten TP jest ustawiany w zależności od TF'u na jakim wystąpił sygnał, dlatego TP dla trajdu może być np. fioletowa średnia na M5 lub M15 lub też na wyższych TF'ach.
Do tego celu używam średnich EMA - Zicmar ma tu inne zdanie niż ja
SL mam ustawione zawsze na 10 pips, czasami ustawiam większe ale to bardzo rzadko.
Analizując Twoje wypowiedzi Godfather dochodzę do wniosku, że jedyne czego Ci potrzeba by tradować tym systemem jest wiara w ten system i obserwacja samych średnich - jednak do tego trzeba czasu.
Przeczytaj sobie jeszcze raz Ewolucję tradera
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=2148
Etap III - Eureka - jest tam napisane:
Pod koniec etapu drugiego zaczynasz dostrzegać że to nie system robi różnicę.
Zauważasz że możliwe jest zarabianie pieniędzy korzystając wyłącznie ze
średnich ruchomych. Jeśli będziesz przestrzegał zasad zarządzania
kapitałem i odpowiednio podejdziesz do sprawy.
Zaczynasz czytać książki na temat psychologii handlu i identyfikujesz się z
charakterami opisanymi w tych książkach
Nadchodzi moment w którym możesz krzyknąć - EUREKA!!!
Tej nazwy dlatego użyłem z powodu rewolucji która dokonała się w twoim
mózgu. Zaczynasz myśleć zupełnie inaczej niż wcześniej.
Ewolucja tradera bardzo dobrze oddaje etap w jakim teraz się znajdujesz - Etap II.
Dopóki nie przeskoczysz do Etapu III, żaden system nie będzie dla Ciebie dobry i zawsze będziesz szukał swojego Gralla.
Pozdrawiam
Karol Marchewka