System MAX - reaktywacja WATEK MODEROWANY

Reklamy oraz linki do ciekawych miejsc w sieci zajmujących się rynkiem Forex.
Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

zicmar pisze:Shadi teoretycznie masz rację, ale nie do konca, były przesłanki do wejścia w S i Mirek wykorzystał to w tym układzie bezbłędnie, troche przetrzymał pozycję, ale też nie widze w tym błędu. Nie wiem skąd znasz ten system, bo nie kojarzę Cię ze szkolenia, chetnie na ten temat z Toba porozmawiam, bo pomimo trafnych spostrzeżeń mam wrażenie, że nie do konca wiesz o co chodzi. Wnioski sa dwa, albo byłeś na tym szkoleniu pod innym nickiem i nie wytrwałeś do konca, albo mam sobowtóra... :(

Pozdrawiam Zicmar
Teoretycznie mam racje, ale nie do końca. Proszę Cię, albo gramy z zasadami albo gramy, tfu gracie na byle co. Nie podziałało by, rzekłbyś swój stały tekst : bo nie było wejścia 1h (ilub inny tf mówił co innego).
Dla Ciebie Zbyszku specjalnie się pofatygowałem i przyjrzałem się temu dokładniej.
1h Panie Zbyszku wybitnie wzrostowy ( blok zółtej i za sekundę czerwona + powolna przekładka na long dla wszystkich średnich)
30m - podobnie jak 1h, z tym że przełożone już ładnie na up i widać TYLKO longi.
15m - wzrostowe wszystko, w momencie wejście lekko przy żółtej, blokujemy czerwoną wzrostową ( i zaraz kolejne dość blisko siebie)
5m - tu ciekawiej - cross żóltej z czerwoną ale za sekundkę mamy różową i granatową..
1m - tu tylko widoczna wiązka na S...

i teraz pytam co się zmieniło nagle że m1 ważniejsze od pozostałych tf jest?
Wybacz Zbyszku margin dla S był znikomy aby nie powiedzieć zerowy. Szansa powodzenia tego trade była jeszcze mniejsza.

Jeżeli chodzi o zarzut znania systemu to od razu powiem Ci że niestety, ale wiedzę tą posiadam z pierwszej ręki czyli od Ciebie. Byłem na szkoleniu pod innym nickiem, celem sprawdzenia czy ten system tak mocno wojowany na forum to zwykły żart czy raczej konkretna maszynka do robienia pipsów.

Nie mogę się negatywnie wypowiedzieć o Twoim systemie, pozytywnie też nie.
Kto go opanuje - będzie nim zarabiał. Dla mnie za duża uznaniowość była więc ten system porzuciłem.

Jeżeli więc wnioskujesz że nie dotrwałem do końca to mylisz się - bo sam proces edukacji był dość krótki, a wiedzę mam opanowaną w stopniu wystarczająco dobrym aby wyłapywać te i owe błędy które tu zostały przedstawione.
Jeżeli więc nie zmieniło się nic w systemie - to wybacz - wejście było POD PRĄD od tf m5 w górę. Tyle.

zicmar
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zicmar »

Ok, Shadi, lub kto tam jesteś ( jak ja nie lubie jak ktos sie bawi w agenta ), załozenia zostały te same, zawsze z trendem, ale... i tu widocznie nie byłeś na tej lekcji, jak najwcześniejsze ustawienie się z nowym kierunkiem, jeżeli tylko sa ku temu jakiekolwiek przesłanki, a w tym wypadku były i moge Ci to przedstawić w prywatnej rozmowie, nie bede tych niuansów poruszał publicznie. Mirek te rzeczy poznał i dzisiaj to wykorzystał i jak dla mnie jest ok.
I jeszcze jedno, cieszy mnie, że ujawniają sie na tym forum osoby, które uczestniczyły na moich szkoleniach, szkoda, że czesto ukrywaja sie pod innymi nickami tak jak Ty, kojarzy mi sie to z albo z brakiem zaufania do mojej dyskrecji albo z poczuciem wstydu, że uczą sie herezji.
Żeby nie było niejasnosci, bardzo cenie Cię jako Tradera i mogę byc tylko zadowolony, że się znamy ze szkoleń
pozdrawiam Zicmar
Naucz się jak działają średnie a wtedy zrozumiesz zachowanie ceny

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Zbyszku, powiedzmy sobie szczerze.. dość grzecznie przeszedłeś boczkiem przez tą całą podaną wyżej argumentację nt bezsensowności tej eski.
Nie wiem jaką lekcję mogłem ominąć bo tak jak wyżej pisałem - lekcja nie była zbyt długa. Aby było śmieszniej przed paroma chwilami też z m1 można było próbować grać S, ale że poszło w górę to pewnie argumentacją będzie to iż mamy trend wzrostowy - o ironio :D Mało tego m5 była podobna do tej sytuacji - i poszli long :) Nie wiele bo i godzina nie ta - ale poszli.

Wiesz Zbyszku - agent nie agent - pieniążki zapłacił więc mało ważne w zasadzie kto.
i tu widocznie nie byłeś na tej lekcji, jak najwcześniejsze ustawienie się z nowym kierunkiem, jeżeli tylko sa ku temu jakiekolwiek przesłanki
Hm.. wymieniłem dość konkretnie dlaczego nie było ŻADNYCH przesłanek ku grze na S więc Zbyszku, bądźmy fair względem nowego narybku. Jak już coś przedstawiamy - pokażmy te dobre sygnały a nie te na stylu : bo może pójdzie.

Więc kończąc - średnie tak - ale nie każdemu i oczywiście dużo pracy przed nowym adeptem tajemnej sztuki gry na średnie.

Zdrowia ;)

zicmar
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zicmar »

Wymieniłeś bardzo konkretnie, fakt, natomiast ja sie upieram przy swoim, że Mirek nie popełnił w tym wypadku błędu i w ciagu całego dnia był to jedyny moment, kiedy S miało szanse powodzenia.
Proponuje rozmowę na priv, wyjasnie wtedy szczególy
Z całym szcunkiem
Zicmar
Naucz się jak działają średnie a wtedy zrozumiesz zachowanie ceny

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.

Uważam, że Shadi ma rację. Wejście jbm8 nie było do końca zgodnie z systemem. Jeżeli już wchodzić w S'kę to trzeba było odczekać jeszcze z 15 minut, ale i tak wejście powinno być na 30% stawki, ponieważ było to zagranie przeciwko trendowi.
Zamknięcie tej eSki, też powinno byc wcześniej. Za długo czekałeś z zamknięciem.

Jakieś podstawy do eSki były ale ryzykowne - udało się ok, ale mogło się nie udać.

Generalnie uważam, że jbm8 masz jeszcze złe nawyki grania przeciwko trendowi i braku cierpliwości. Graj to co pokazują Ci średnie, a nie to co Ci się wydaje lub na co się nastawiasz.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

jbm8
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jbm8 »

:clap:

Dziękuje z uniżeniem za Wasze rady, są bardzo pomocne a moje nawyki bardzo złe. Mając jeszcze raz przed oczami wczorajszą sytuację na S, bez wątpienia postąpiłbym tak samo. M5 nie było rosnące, przynajmniej u mnie albo broker robi mnie w wała na średnie, a była przesłanka(głownie ta) do gry PRZECIW trendowy, M1 wzorowo, trochę spóźniłem, trochę za późno też wyszedłem. Drugi identyczny trejd miałem na realu i miałem sporego zgrzyta czy nie zamknąć tego na plus 40 pipsów, bo nastawiałem się na zmianę trendu i chciałem wygarnąć z trejda 500 pipsów :mrgreen:

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
Godfather pisze:
zicmar pisze:ja sie upieram przy swoim, że Mirek nie popełnił w tym wypadku błędu
MaRCHeW pisze:Uważam, że Shadi ma rację. Wejście jbm8 nie było do końca zgodnie z systemem.
No i kto ma rację? Na razie mamy 2:1 przeciw zicmar-owi.
Może aby COŚ nazywać "systemem", powinno to COŚ mieć jasno sprecyzowane zasady wejścia i wyjścia, aby nie było takich wątpliwości?
W przeciwnym wypadku to COŚ pokazuje tylko pięknie na historii co można było grać i kiedy ...
Pewnie byś chciał mieć na wykresie indicator ze strzałkami - teraz kup, a teraz sprzedaj, w tym momencie wyjdź? Stary zejdź na ziemię.
Ja podzielam pogląd Shadiego. System Zicmara jest dobry i można (mając doświadczenie i obycie z wykresami) nim zarabiać.
Ale także można nim tracić. Ty należysz do tych osób co tracą tradując tym systmem, a bardzo byś chciał by było inaczej.
Posiedź nad wykresami z pół roku tradując tylko i wyłącznie tym systemem. Obserwuj średnie i cenę oraz zamknięcia i otwarcia świec oraz odbicia od średnich, a zobaczysz, że wyniki przyjdą same.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Dodano po 29 minutach:

Witam.
jbm8 pisze::clap:
Mając jeszcze raz przed oczami wczorajszą sytuację na S, bez wątpienia postąpiłbym tak samo. M5 nie było rosnące, przynajmniej u mnie albo broker robi mnie w wała na średnie, a była przesłanka(głownie ta) do gry PRZECIW trendowy, M1 wzorowo, trochę spóźniłem, trochę za późno też wyszedłem.
Na M1 miałeś wzorcową sytuację, żółta na M5 schodziła w dół, na M15 miałeś idealne odbicie od żółtej, także trade był dobry. Jednak generalnie trend był wzrostowy. Grając przeciwko trendowi, powinieneś nastawiać się bardziej na korektę i potwierdzić sygnał. Potwierdzenie tego sygnału nastąpiło trochę później (jakieś 15 min.)
Przebicie fioletowej przez zółtą na M5 gdy cena leci z mocnym impetem w dół, daje idealny sygnał do wyjścia z pozycji i wyczekania następnej korekty spadkowej by móc wejść w ewentualne kolejne S. Kolejna korekta spadkowa przy zmianie trendu występuje dopiero po przebiciu (na M5) niebieskiej przez żółtą. W tym przypadku kolejnej korekty spadkowej nie było. Dlatego kolejne Twoje pozycje powinny być na L z nastawieniem, że cena będzie wybijać kolejne szczyty.

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Ostatnio zmieniony 22 cze 2011, 09:42 przez MaRCHeW, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
Godfather pisze:
MaRCHeW pisze:Posiedź nad wykresami z pół roku tradując tylko i wyłącznie tym systemem.
Kolego, sam sobie posiedź pół roku, dla mnie to strata czasu ...
Moje dotychczasowe doświadczenie na FX sprowadza się do dwóch punktów:

1. Jeśli masz strategię, to potrafisz napisać do niej EA i to EA trejduje, a nie Ty, bo EA jest w tym lepsze ...
2. Jeśli nie da się napisać EA do Twojej strategii, tzn że jej nie masz ...
To oznacza, że masz jeszcze bardzo małe doświadczenie, choć sam kiedyś tak uważałem ;)
Każdy kto programuje dłuższy czas EA Ci powie, że strategie, które dobrze sprawdzają się w tradingu manualnym nie muszą dawać dobrych rezultatów w przypadku EA - prostym przykładem jest strategia Weroniki, looknij do jej dziennika.
Godfather pisze:P.S.
I tak przy okazji Karolu, napisałeś kiedyś:
MaRCHeW pisze:Uważam, że system będzie można zautomatyzować, jednak nie będzie to takie proste zadanie. System ma bardzo dużo aspektów, które trzeba uwzględnić w EA i nie będzie to proste zadanie. Kilka osób już próbowało i nie do końca im się to udało. Nie powiem na 100%, że mi to się uda. Trading manualny a trading robotem jak dobrze wiesz kieruje się swoimi specyficznymi zasadami.
Chciałem zapytać, jak idą pracę na EA? Uważam, że jeśli udałoby się stworzyć EA od "systemu" MAX, to miałoby duże szanse żeby zarabiać. Problem w tym czy da się je napisać.
Jeśli nie, to wg mnie oznaczałoby, że jednak nie ma żadnego systemu ...
Jest coś, co super pokazuje na historii co się wydarzyło. Doskonałe narzędzie dla analityków ... nie dla traderów ...
Z powodu braku czasu (Alior Trader oraz napisanie oraz obrona pracy podyplomowej) prace nad tym EA rozpocząłem dopiero w zeszłym tygodniu.
W załączeniu jest backtest pierwszej wersji EA (ale jest to bardziej koncept i sprawdzenie tego czy coś z tego może wyjść).
Zrobienie EA dla tego systemu IMHO będzie bardzo trudne i jeżeli uda mi się go zrobić to będzie chyba najdłuższe, a zarazem najtrudniejsze EA jakie kiedykolwiek napisałem.

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
Godfather pisze: Chciałem zapytać, jak idą pracę na EA? Uważam, że jeśli udałoby się stworzyć EA od "systemu" MAX, to miałoby duże szanse żeby zarabiać. Problem w tym czy da się je napisać.
Jeśli nie, to wg mnie oznaczałoby, że jednak nie ma żadnego systemu ...
Jest coś, co super pokazuje na historii co się wydarzyło. Doskonałe narzędzie dla analityków ... nie dla traderów ...
Jak sam przyznałeś średnie są doskonałe :) Różnimy się tylko tym, że ja uważam, że średnie są doskonałe do analizy zarówno historii jak i tego co się ma wydarzyć w przyszłości. Tę drugą umiejętność powinieneś potrenować (nic nie przychodzi od razu po kursie u Zicmara).

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
Godfather pisze:
MaRCHeW pisze:To oznacza, że masz jeszcze bardzo małe doświadczenie, choć sam kiedyś tak uważałem
Być może masz rację.
Jednak biorąc pod uwagę mój tryb życia, wolałbym mieć stabilne EA robiące 10% miesięcznie niż trejdować manualnie i robić jak GWH 100% dziennie ... :d
Hehe, wierz mi, że dużo osób by chciało mieć EA co robi "tylko" 10% miesięcznie :D

Co do GWH to uważam, że swoim jurnalem zrobił więcej szkody niż pożytku dla systemu Zicmara.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Zablokowany