2 + 2 * 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

2+2*2=

8
10
12%
6
74
88%

Liczba głosów: 84

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Konto FXPRO aktywne 8)
Publikatora nie widzę więc raz na jakiś czas wrzuce screena.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

+20 :568:

Nowe konto to i nowe elementy strategii ale to tylko dzięki AK - dzięki :!: wiesz za co ;)

Opis: po danych przebite s/r i powrót chwile potem z lekkim przebiciem. Kolejny test CD jako mniejszy ruch od AB i kolejne odbicie DE jako mniejszy ruch od BC - czytać: coraz mniejsza liczba chętnych na wzrosty jako zapowiedź przebicia s/r i jazdy w dół.
Wejście przed s/r a TP ustawione na zaznaczonym niżej s/r co dawało 20p.

Jak widać na screenie ładnie zrealizowane a przy okazji jeden trejd dał coś między +10 a +11 % salda. Tak więc dobry początek i oby tak dalej :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

Awatar użytkownika
seb23mj
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: seb23mj »

dobry trade:D :D

pytanie to są fale elliota ???
"ponosiłem porażkę za porażką-to dlatego odniosłem sukces" Michael Jordan

guccon
Pasjonat
Pasjonat

seb23mj pisze:pytanie to są fale elliota ???
Nie wiem - może ... ;)
Ja z nich nie korzystałem ale na tym samym wykresie jedni znajdą wytłumaczenie w oparciu o elliota, inni o fibo, inni o PA a jeszcze inni o jakieś wskaźniki. Pokazałem tutaj liniami coś w rodzaju zachowania się "ceny" w pewnych poziomach przy podejściu do pewnej wartości - s/r - i tak akurat ładnie się ułożyło a nie zawsze jest idealnie.

Nie potrafię tego jeszcze fachowo opisać ale mniej więcej tak ostatnio określam kierunek wejśćia tzn analizuję zachowanie się ceny przy pewnych poziomach wyznaczanych za pomocą PA i wskaźników. Analizuję jakiś przedział czasowy i staram się znaleźć wytłumaczenie "dlaczego" właśnie tak zachowała się cena i co to może oznaczać za chwilę tzn jak przełoży się na przyszły ruch. Dalej jeśli jestem przekonany że cena przygotowuje się do danego kierunku to za pomocą PA i wskaźników szukam miejsca, która może być początkiem tego kierunku i jeśli się potwierdzi (ruch kilka pipsów) to wchodzę. Cały czas nie jestem rozrzutny jeśli chodzi o dopuszczalną stratę i przy wejściu staram się aby SL było poniżej 5 pipsów.

Zakręciłem :) ale może ktoś to zrozumie.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

1)
Statystyki po 16 tygodniach (przyjmuje, że minęły 4 miesiące)

Wejścia: 293
Na plus: 143
Saldo: +18.61%
Skuteczność: 49%
Pipsy: +294
Wynik: + 6 548.69 zł
Koszty: 4 687.78 zł
Podsumowanie: + 1 860.91 zł

2)
Weryfikacja założeń.
guccon pisze:1) Dalsza praca nad planem gry
2) Ryzyko w okolicach 1.5%
3) Saldo ponad 50%
4) Przynajmniej jedno 50 pipsowe wejście
5) Opisywanie każdego wejścia
6) Ustawianie BE nie czekając na SL
7) Budowa stanowiska pracy z możliwością podpięcia 4 monitorów: kontynuacja.
Ad 1)
Ciągle nad tym pracuję.
Ad 2)
Po wypłacie połowy kapitału początkowego z AM nieprzestrzegane ale nie przekraczało 3% więc tak strasznie tragicznie nie było. Na koncie FXPRO kapitał jeszcze mniejsze ale ryzyko nie przekraczało 4% a poza tym aż jedno wejście miałem i to na plus.
Ad 3)
Na chwilę obecną nierealne do wykonania.
Ad 4)
Nie wykonane. Nadal nieudane podejścia ale coraz bardziej czuje że teraz jestem w stanie złapać taki ruch na zasadzie dobrej oceny rynku a nie "może się uda".
Ad 5)
Nie wykonane. Tak jak poprzednio nie miałem motywacji do opisywania szczególnie stratnych pozycji chociaż z drugiej strony w ostatnim tygodniu takiej nie miałem ale nic dziwnego jak przez cały tydzień zrobiłem 5 wejść :lol:
Ad 6)
Przestrzegane.
Ad 7)
Nie wykonane. Zmiana broka + inne wydatki = plan zawieszony do odwołania.

3)
Przemyślenia:

Prawdę mówiąc na początku nie myślałem że jestem już w stanie systematycznie przez tak długi okres sobie radzić z FX. Minęły 4 miesiące i chociaż nie ma się czym chwalić w wynikach to jednak cały ten okres jestem na plusie - utrzymać się z tego by nie udało ale trzeba pamiętać że etat to nie jest duży komfort do swobodnego obserwowania rynku. Osobiście jestem zadowolony z postępów i czuje się coraz bardziej pewny w walce z rynkiem.

4)
Założenia na następny miesiąc (4 tygodnie):

Nie mam założeń. Na chwilę obecną kończę z taką formą prowadzenia dziennika. Przez obecny tydzień potestuje jeszcze FXPRO a od przyszłego spróbuję innego prowadzenia tematu ale o tym jeszcze napisze jak sobie to przemyślę a raczej wymyślę :)

Dziękuję wszystkim za udzielanie się w temacie. Jeśli chociaż jedna osoba coś pozytywnego wyniosła z tych moich postów to już jest to moja nagroda i było warto tyle wytrzymać chociaż pojawiały się chwile zwątpienia 8)

jhgf
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: jhgf »

Prawdę mówiąc na początku nie myślałem że jestem już w stanie systematycznie przez tak długi okres sobie radzić z FX. Minęły 4 miesiące i chociaż nie ma się czym chwalić w wynikach to jednak cały ten okres jestem na plusie - utrzymać się z tego by nie udało ale trzeba pamiętać że etat to nie jest duży komfort do swobodnego obserwowania rynku. Osobiście jestem zadowolony z postępów i czuje się coraz bardziej pewny w walce z rynkiem.
Jak nie ma się czym chwalić?Średnio robiłeś ponad 4% miesięcznie grając z pracy,ryzykując 1% na transakcje...jakiego ty wyniku się spodziewałeś?

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Sam nie wiem ale takiego który pozwoliłby myśleć o rezygnacji z etatu a teraz to nawet jakbym miał kapitał x10 to mi sie nie opłaca. Wynik jest dla mnie słaby ponieważ wiem ile wpadek po drodze zaliczyłem i co mógłbym osiągnąć z większą konsekwencją.
Biorąc pod uwagę zestawienie z lokatami, funduszami czy jeszcze czymś innym co oferują banki i instytucje finansowe to oczywiście masz rację i mogę sam "dbać" o swoje oszczędności. Jest jednak "ale" bo przy tak małym kapitale nie wiem czy ma to sens patrząc ile trzeba poświęcić na to czasu :?

polbanda

Nieprzeczytany post autor: polbanda »

guccon pisze:przy tak małym kapitale
proponuje dokapitalizowanie rachunku albo cierpliwe ciulanie i procent skladany juz zrobi swoje za pol roku/rok.
powodzenia i nie zwątp w siebie

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Około 12k PLN było dla mnie kapitałem, który "poświęciłem" na FX i gdyby stała się jakaś wpadka powiedziałbym sobie STOP. To że się udało nie pozwala mi jednak dołożenie więcej bo to już by były oszczędności, których po pierwsze nie chce stracić w razie jakieś katastrofy a po drugie nie chce lokować wszystkiego w jednym miejscu (w rozumieniu FX).

Trzeba będzie wykazać się cierpliwością i ciułać z tego co jest na konkretny wynik.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Po tygodniu bez większego grania pora wracać do realizacji planu.

Po pierwsze wypłaciłem reszte kasy z AM PRO. Na razie nie zamierzam grać większą pozycją niż 1 lot więc nie wpłacam więcej na FXPRO. Zrobiłem sobie kilka testowych wejść ale akurat większość złapana na SL. Cieszy że wszystkie zamknięte co do dziesiętnej części pipsa więc chyba koniec koszmaru poprzedniego rachunku.
Po drugie próbowałem gry i analizy w xTrader'ze ale nie wychodziło (może dlatego tyle tych SL złapałem :lol: ). Może to kwestia przyzwyczajenia do MT4 ale trzeba przyznać że jednak to bardziej rozbudowane narzędzie do analizy niż to co udostępnia FXPRO. Dzisiaj już zacząłem na poważnie i analizy głównie przeprowadzam na MT4 ale zaczynam też coś kombinować na xTrader'ze.

Wracam do podsumowań i dzisiaj pierwszy dzień. Niestety średnio udany i nie jestem zadowolony. Nastawiałem się na dzień wzrostowy i przegapiłem wejście z rana. Potem złapałem coś na pocieszenie ale tylko 7 pipsów na ejku. Sporo musiałem się naczekać na koniec korekty i ładnie wszedłem na kablu ale to edek i ejek robiły te dziesiątki pipsów a ja na kablu spanikowałem i zamknąłem marne 11 pipsów - szukałem dłuższego ruchu w górę ale jak zobaczyłem ostrą jazdę i cene w jednym miejsci na kablu bardziej prawdobodobne wydawało mi się wychamowanie i korekta a oni poszli dalej ostro w górę. Nawet na kablu dało się wyciągnąć >50p chociaż na edku i ejku dużo więcej to i tak zawaliłem ten trejd. Może jutro będę miał więcej opanowania i cierpliwości. Na pocieszenie mam dwa wejścia dzisiaj i oba na plus - nie zmieniam podejścia do ciasnego SL i nadal trzymam się <5p.

Kapitał początkowy: 1 900 $
Saldo: 1 957.54 $
Stan: +3.03 %

I na koniec screen z widocznymi dzisiejszymi wejściami oraz przy okazji jak wygląda cała platforma

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

ODPOWIEDZ