Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

wojtek_ea
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojtek_ea »

Drogi Tymku - dzięki za uwagi ale!

1. To samo działa na dwu kontach Live u dwu brokerów i wyniki są nawet lepsze - niestety nie możemy pokazać bo są to konta prywatne, nie firmowe

2. Konta demo są już od 3 Brokerów pokazane a będą jeszcze od dwu. Zadaj sobie pytanie jakie są różnice miedzy demo a Live u Brokerów i jak to się ma do procesu testowania i jak to uwzględnić w pracy EA. U nas zostało to przeanalizowane.

3. Różnice między Live a demo u Brokerów to pikuś, który łatwo uwzględnić w EA. Ważniejsze są różnice między brokerami jeśli EA miało by działać u różnych Brokerów.

3. !!! Pomimo tego że publikujemy Full obraz strategii wszystkich zleceń nie przeanalizowałeś dokładnie i nie zorientowałeś się tego jak to działa - a szkoda - może być był mniej sceptyczny. Wiszące pozycje, bo rynek się zatrzymał na jakimś poziomie nie są niczym złym. W takim rozbudowanym systemie zawsze będą wisieć otwarte pozycje. Ponadto system działa na wielu TF jednocześnie (także w obrębie jednej waluty jest w opisie ma MyFxBook) więc to Ciebie martwi mnie Cieszy.

A tak dokładnie to pragnę zauważyć, że stratna pozycja jest dopiero po jej zamknięciu - do tego czasu otwarta pozycja to jest !!! Inwestycja.

4. A co to jest znaczące ten DD (taki straszak na dawców) - ten system przetrwał 5 letnie testy. Oficjalne DD to 50% początkowego kapitału - czyli jeśli zalecamy 10 000 USD to znaczy, że w czasie całego okresu testowania nie było otwartych stratnych pozycji na sumę większą jak 5000 USD przy zalecanej wielkości pozycji. (tak ja to rozumiem)

5. Było konkretne pytanie o dane od brokerów - tak oczywiście takie dane oparte na Live konkretnych brokerów się nie ciągnie tylko się kupuje i są na co najmniej w dwu serwisach WWW dostępne. To temat rzeka. Większość EA także tych sprzedawanych uruchomianych u różnych brokerów popłynie u innego brokera lub da tam inne całkiem inne wyniki. Temat jest szeroko omawiany w necie, co jak i dlaczego

A teraz małe podsumowanie - to EA nie jest i nie będzie sprzedawane (chyba, że zgłosi się GS albo DB :-) , więc większość z Twoich uwag jest teoretyczna.

Będą sprzedawane sygnały przez nie generowane - czyli kup/otwórz pozycje oraz zamknij/skasuj pozycje.

Tak więc moim zmartwieniem nie jest to o czym piszesz, a to jak czas jaki upływa pomiędzy wygenerowaniem sygnału od nas a jego wykonaniem u innego Brokera i jak to wpływa na wyniku tego docelowego Brokera.

Drogi Tymku - szanuje Cię bo jako jeden z niewielu na forum masz odwagę podpiąć MyFxBook z Real , więc przynajmniej wiem z kim rozmawiam.

Skoro jesteś sceptyczny oferuje Tobie całkowicie bezpłatnie na okres 6 miesięcy (od 1 lipca) kopiarkę zleceń naszego systemu. Podepniesz do swojego MT4 (z zalecaną przez nas konfiguracją) nieważne czy Demo czy Live i będziesz się cieszył razem z nami.

Są jednak dwa warunki - musisz działać z VPS lub serwera dedykowanego w jakimś DataCenter z stałego IP które tam prowadzi, by była pewność pracy systemu. Drugi warunek - podepniesz tam pełną otwartą statystykę MyFxBook z weryfikacją - a te statystykę podepniesz do swojej stopki na tym forum. Co ty na to. ? Oto mój dowód wiary - masz odwagę go przyjąć ?

Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

wojtek_ea pisze:Co ty na to. ? Oto mój dowód wiary - masz odwagę go przyjąć ?
Odwaga = inwestycji, bo nie uznaję zabaw na demo przy takich wymaganiach.
A jak już mam inwestować to wolę w coś co sam testowałem i wiem jak się
zachowuje. Widziałem setki "grali", nie wytrzymywały 6mieś na realu. o 12 mieś
już nie wspomnę.
Testujesz od 2007 bo wcześniej był inny rynek (inna dynamika - jak mówiłeś),
mogę to zrozumieć, ale co zrobią ludzie jak rynek wróci do takiej dynamiki ?
Dlatego im dłuższe testy tym bardziej miarodajne wyniki, inaczej mogłeś dobrać
parametry dla tego krótkiego okresu.
Dlaczego nie ujawnisz prywatnych kont ? Przecież to nie problem. Co z tego, że
nie firmowe, tylko pokaże, że ktoś zainwestował prawdziwe pieniądze.
Z sygnałami jest tak, że jak dotrą to może być już za późno na otwarcie lub
zamknięcie zlecenia. Ale to już twój problem i twoich klientów ;)
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
sds
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sds »

Tymek pisze: Testujesz od 2007 bo wcześniej był inny rynek (inna dynamika - jak mówiłeś),
mogę to zrozumieć, ale co zrobią ludzie jak rynek wróci do takiej dynamiki ?
Dlatego im dłuższe testy tym bardziej miarodajne wyniki, inaczej mogłeś dobrać
parametry dla tego krótkiego okresu.
Dokładnie.

Musisz ująć w testach cztery fazy rynku
Rynek rosnący
Rynek spadający
Rynek w konsolidacji
Rynek o dużej zmienności

Testuj wg. ten procedury, a będziesz wiedzieć z jakim EA masz do czynienia

http://blogi.bossa.pl/2008/08/05/test-w ... ch-testow/
http://blogi.bossa.pl/2008/08/10/test-w ... w-czesc-2/
http://blogi.bossa.pl/2008/08/12/test-w ... w-czesc-3/
http://blogi.bossa.pl/2008/08/15/test-w ... w-czesc-4/
Nie ukrywam tickerów. Gram na koncie rzeczywistym.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Witam,

A czy ktoś z was zna może EA który miałby nie więcej niż 10-20% trafności?
Bo wiecie, teoretycznie wystarczyłoby obrócić :)

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

259 pisze:Witam,

A czy ktoś z was zna może EA który miałby nie więcej niż 10-20% trafności?
Bo wiecie, teoretycznie wystarczyłoby obrócić :)
Był kiedyś o tym wątek. Niestety nie jest to prawdą.

259
Maniak
Maniak

A co nią jest? Tą prawdą?

Dodano po 1 minutach:

Np. u mnie prawdą jest to, że co wpadnie mi w ręce szybciej lub później okazuje się szmelcem. Zazwyczaj szybciej.

Dodano po 28 minutach:

To może z innej beczki:

- czy jest możliwe stworzenie automatu uniwersalnego?

Przez uniwersalny mam na myśli nie wszelkie pary, ale wszelkie typy rynku dla jednej pary. I te podstawowe i te szalone i te z dawnych, złotych lat...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

A co nią jest? Tą prawdą?
że wystarczy obrócić.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

259 pisze:- czy jest możliwe stworzenie automatu uniwersalnego?
O tym wlaśnie jest ten wątek i cała ankieta.
A co do trafności to zazwyczaj jest ona wprostproporcjonalna do RR.
Czyli możesz mieć trafność 20%, ale kiedy masz TP np. 20 pipsów, a SL 10 pipsów.
Jeśli zmienisz TP na 5 pipsów , a SL na 200 pipsów to trafnośc prawdopodobnie wskoczy Ci na 99%. Tylko, że wtedy jeden SL i tracisz dużo, duzo, dużo :)
Czyli podawanie samej trafności EA nic nie mówi. Trzeba podac trafność wraz z RR.

Dodano po 2 minutach:
259 pisze:u mnie prawdą jest to, że co wpadnie mi w ręce szybciej lub później okazuje się szmelcem
Dobry EA raczej sam Ci w ręce nie wpadnie. Musisz go sobie sam napisać.
Solą życia jest kasa.

259
Maniak
Maniak

Tak jak Megadroid?

Prawdę mówiąc do niedawna uważałem to wszystko za stratę czasu.
Parę lat temu osobiście sprawdziłem kilkadziesiąt różnych wynalazków, w większości komercyjnych tylko po to żeby stwierdzić, że 99% to scam, a ten pozostały ułamek ma tyle wad, że nie warto. Na szczęście pojawił się już standard Money Back Guarantee więc nie kosztowało mnie to ani grosza.
Tak czy inaczej, wywaliłem wszystko do kosza.

Niedawno przypadkiem wpadł mi w ręce jeden taki który daje pewne efekty i trochę zmieniłem podejście - traktuję go jak automat do wykonywania konkretnego zadania który trzeba odpowiednio kontrolować. Taki pracownik. W żadnym wypadku Święty Graal.
Ale i tak musiałem w niego włożyć mnóstwo pracy żeby go w miarę tylko ucywilizować. I choć zarabia pieniądze to nie mam do niego zaufania.

Nie potrafię napisać kodu który robiłby to co ja robię ręcznie bo musiałbym zrobić prawdziwe AI, a nie maszynkę międlącą zawsze ten same fragmenty kodu.
Wszystkie te techniczne zabawki są całkowicie ślepe. W efekcie kupują gdy Fitch np. ogłasza nastepny downgrade Grecji. Bo wychodzi im pullback zamiast gwałtownego zwrotu akcji o kilkaset pip.
Albo ostatnia pułapka jaką Trichet założył na wszystkich czyhających na jego "strong vigilance".
Jak automat ma wiedzieć, że raz "strong vigilance" daje Long, a w innym przypadku Short jeżeli większość bardzo doświadczonych traderów się na tym wywaliła? Sam bym się nadział gdyby mi ktoś nie zwrócił uwagi na pewien szczegół...

Chyba żeby stworzyć sieć handlującą newsy ;-) Ale i tak ta sieć musiałaby się uczyć na własnych błędach i nieustannie dopasowywać do nowych sytuacji.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

EA nie zawiera transakcji w oparciu o AF, a w takich przypadkach co piszesz po prostu zabezpiecza się SL i już. Albo podczas danych ma nie zawierać transakcji. Ale za to ma przewagę nad człowiekiem : nie ma emocji i gra cały dzień i noc, a Ty musisz iśc spac :)
Zależy jaka masz strategie gry. Jesli - tak jak piszesz - opierasz się na AF to faktycznie lepiej graj z ręki. Jesli ktos opiera sie AT to taka strategie można zautomatyzować i zaoszczędzić sobie czaus i emocji.
Solą życia jest kasa.

ODPOWIEDZ