Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'
Mighty, prawda jest tak że pieniądz zablokowany to pieniądz stracony.
Trudno zaprzeczyć temu że nie możesz go wykorzystać do otwierania nowych pozycji więc jest utracony.
Jeżeli masz dwie pozycje przeciwstawne a cena zacznie zawracać możesz zamknąć zabezpieczająca na minimalnym lub na zero jednak zawsze podejmujesz ryzyko że cena znowu zacznie zawracać po zamknięciu. '
Jeżeli odrabiasz trzecią pozycja to tak jakby te dwie (hedge) nie istniały.Nie maja żadnego znaczenia bo trzecia musi pokryć różnice miedzy nimi żebyś odebrał kasę "grubym".
Nie próbuje ci atakować opisuje tylko to co widzę (strata) a nie to co chciałbym zobaczyć (nigdy nie oddaje kasy ).
Trudno zaprzeczyć temu że nie możesz go wykorzystać do otwierania nowych pozycji więc jest utracony.
Jeżeli masz dwie pozycje przeciwstawne a cena zacznie zawracać możesz zamknąć zabezpieczająca na minimalnym lub na zero jednak zawsze podejmujesz ryzyko że cena znowu zacznie zawracać po zamknięciu. '
Jeżeli odrabiasz trzecią pozycja to tak jakby te dwie (hedge) nie istniały.Nie maja żadnego znaczenia bo trzecia musi pokryć różnice miedzy nimi żebyś odebrał kasę "grubym".
Nie próbuje ci atakować opisuje tylko to co widzę (strata) a nie to co chciałbym zobaczyć (nigdy nie oddaje kasy ).
- Mighty Baz
- Pasjonat
to dość nietypowe twierdzenie, jak zablokowana kasa może być stracona?skco pisze:Mighty, prawda jest tak że pieniądz zablokowany to pieniądz stracony.
Dla każdej transakcji możesz uzyc takiego stwierdzenia, bo wchodząc na rynek ryzykujesz, że stracisz depozyt.skco pisze: Jeżeli masz dwie pozycje przeciwstawne a cena zacznie zawracać możesz zamknąć zabezpieczająca na minimalnym lub na zero jednak zawsze podejmujesz ryzyko że cena znowu zacznie zawracać po zamknięciu. '
I tak i nie, można też zagrać na zamknięcie jednej z pozycji na plus (lub min stracie) wiedząc, że jednak dobrze prognozowałeś, ale trafiłeś na pullback.skco pisze: Jeżeli odrabiasz trzecią pozycja to tak jakby te dwie (hedge) nie istniały.Nie maja żadnego znaczenia bo trzecia musi pokryć różnice miedzy nimi żebyś odebrał kasę "grubym".
Cóż, strata jest wtedy gdy zamkniesz wszystkie ujemne hedge. Nie odbieram tego osobiście, nabrałem już dystansu do forexu, dla mnie to kolejna praca.skco pisze: Nie próbuje ci atakować opisuje tylko to co widzę (strata) a nie to co chciałbym zobaczyć (nigdy nie oddaje kasy ).
btw, Polska wygrała 2:1 z Argentyną.
Źle się wyraziłem. Jeżeli przed kwotą jest znak - trudno wtedy zaprzeczyć że nie jest to kasa stracona. Jeśli by tak nie było nie musiałbyś jej odrabiać trzecią pozycją.Mighty Baz pisze:to dość nietypowe twierdzenie, jak zablokowana kasa może być stracona?skco pisze:Mighty, prawda jest tak że pieniądz zablokowany to pieniądz stracony.
Za moment powstania straty uznajesz więc moment księgowania transakcji u brokera?
Ostatnio zmieniony 05 cze 2011, 20:08 przez Esco, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie próbuj, MB nigdy nie przyzna racji. Szkoda po prostu czasu. Teraz doczepia się jakiś niuansów w Twojej wypowiedzi a do mojej już zobacz jakoś zapomniał się odnieść, która btw jest pełna argumentów. Samo to moim zdaniem już przesądza koniec tematu. I tak jak greenhaze pisał, nie daj się wciągnąć w tą akademicką rozmowę.skco pisze:Źle się wyraziłem. Jeżeli przed kwotą jest znak - trudno wtedy zaprzeczyć że nie jest to kasa stracona. Jeśli by tak nie było nie musiałbyś jej odrabiać trzecią pozycją.
@edit - nie mam nic do sposobu gry, super że profitujecie i życzę jak najlepiej. Moje posty odnosiły się tylko do rzekomej wyższości zleceń przeciwstawnych nad SL.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu
AK
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu
AK
- Mighty Baz
- Pasjonat
Dodam swe 3 gr
Generalnie zgadzam się co do opinii że Hedge to tak na prawdę SL, jedyna opcja jaka daje możliwość zarobku na stratnej pozycji to sposób przedstawiony na poniższym screenie. Nie da się ukryć ze wiąże się to z dodatkowym ryzykiem ale również z dodatkowym zyskiem. Każdy sam sobie musi odpowiedzieć czy warto ryzykować w ten sposób czy nie.
Dajmy na to ze dajemy nieszczęsnego Longa na górce, okazuje się nie idzie w górę i cena spada, uaktywnia się "Hedge" czyli pozycja ustawiona na krotko.
jeżeli dojdzie do momentu gdzie zawraca, zamykamy szorta na +, otwieramy Longa, i czekamy aż zminimalizujemy stratę, dojdziemy do BE lub zamykamy na ewentualnym zysku.
Wg mnie sposób ten ma potencjał tylko w przypadku jeśli jesteśmy pewni kierunku a po prostu zajęliśmy pozycje za wcześnie.

Dajmy na to ze dajemy nieszczęsnego Longa na górce, okazuje się nie idzie w górę i cena spada, uaktywnia się "Hedge" czyli pozycja ustawiona na krotko.
jeżeli dojdzie do momentu gdzie zawraca, zamykamy szorta na +, otwieramy Longa, i czekamy aż zminimalizujemy stratę, dojdziemy do BE lub zamykamy na ewentualnym zysku.
Wg mnie sposób ten ma potencjał tylko w przypadku jeśli jesteśmy pewni kierunku a po prostu zajęliśmy pozycje za wcześnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To podchodzi pod tzw. martingala.swer pisze:Dodam swe 3 grGeneralnie zgadzam się co do opinii że Hedge to tak na prawdę SL, jedyna opcja jaka daje możliwość zarobku na stratnej pozycji to sposób przedstawiony na poniższym screenie. Nie da się ukryć ze wiąże się to z dodatkowym ryzykiem ale również z dodatkowym zyskiem. Każdy sam sobie musi odpowiedzieć czy warto ryzykować w ten sposób czy nie.
- Mighty Baz
- Pasjonat