Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Tak z ciekawosci. Jaki broker otwiera z automatu 700 lotek?
Czy tej wielkosci pozycja w czasie nizszej plynnosci jest w stanie ruszyc rynkiem?

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

PRZYKŁADY WYKORZYSTANIA PRZECIWSTAWNYCH ZLECEN

na tym rysunku widać sytuacje gdy uruchomiliśmy zlecenia, a okazało sie, ze wykres poleciał w druga stronę (75 pips i 53 pips), prawdopodobnie wasze SL zostały by stracone. Zaraz wam pokaże w jaki sposób mozna zminimalizować stratę, lub jej uniknąć , wychodząc na plus

Obrazek

SHORT 1 - Tutaj wykorzystaliśmy zlecenie przeciwstawne, by zapobiec utracie SL.
Dla shorta 1 mamy zlecenie oczekujące long 2 (-30pips), jak łatwo zauważyć cena poleciała jeszcze wyżej, a potem zawróciła zgodnie z naszymi prognozami. Co robimy? Otwieramy shorta 3, którego zamykamy razem z longiem 2 po przekroczeniu poziomu ceny naszego pierwszego shorta. Łatwo policzyć, że zarobiliśmy na tym pullbacku. specjalnie ustawiłem tego oczekującego longa powyżej (teoretycznej) linii oporu.

LONG 1 - otwieramy longa 1 jednocześnie ustawiając oczekującego shorta 2. Cena znowu wybiła w złą dla nas stronę, jak na poprzednim przykładzie. Wiec robimy dokładnie tak samo, otwieramy longa 3 juz zgodnie z prawdziwym wybiciem ceny, czyli do góry. W tym przykładzie long oczekujący jest postawiony powyżej (teoretycznej) linii oporu, czyli na krótko (12pips)

Obrazek

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

O czym ty piszesz. Otwierasz dluga pozniej zamykasz ja krotka. Tu nie ma roznicy czy to sl czy przeciwstawna pozycja bo sl tez jest przeciwstawna pozycja. Twoja strategia nie ma zadnej przewagi poniewaz niczym sie nie rozni od normalnej gry. SL jest tylko innym pojeciem na przeciwstawna pozycje. Cos jest nie tak z Twoim fundamentalnym postrzeganiem rynku i masz sporo zaleglosci w temacie orderow ktore powinienes nadrobic. Twoja strategia przynosi tylko dodatkowe straty w postaci swapu ktory placisz za kazda zbedna pozycje. Teraz sie zastanow naprawde nad tym co napisalem i co probuja uswiadomic Tobie inni uzytkownicy tego forum ktorzy najwyrazniej sa troche bardziej doswiadczeni. Cos takiego jak hedging na forex nie istnieje a to co Ty przedstawiasz tutaj to tylko sposob na oszukanie TWOJEJ psychiki ze nie ierzesz strat. Sorki ale naprawde musisz skorygowac ten tok rozumowania bo lek przed strata nie wrozy dobrze twojej przyszlosci na rynku. Zanim jeszcze raz sprobujesz udowodnic swoja racje to prosze przeczytaj swoj topic 3 razy od poczatku i moze zrozumiesz o co chodzi. To samo radze zrobic zainteresowanym ta metoda.........

Awatar użytkownika
13Spekulant
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: 13Spekulant »

Może byc tak, że S3 nie wejdzie, bo cena zawróci krótko po L2. Gdzie wtedy dokładasz shorta, żeby zarobić globalnie na pozycji?

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

to trzeba było oglądać jak była widoczna mistrzu,

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Greenhaze pisze:Cos takiego jak hedging na forex nie istnieje a to co Ty przedstawiasz tutaj to tylko sposob na oszukanie TWOJEJ psychiki ze nie ierzesz strat.
No masz rację. Ale właśnie może to jest zaletą tego sposobu zawierania transakcji. Jedynym błędem MB jest właśnie udowadnianie rzekomej wyższości zleceń przeciwstawnych nad SL.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

13Spekulant pisze:Może byc tak, że S3 nie wejdzie, bo cena zawróci krótko po L2. Gdzie wtedy dokładasz shorta, żeby zarobić globalnie na pozycji?
To zależy od sytuacji na wykresie, można oczywiście dalej próbować stosując tę samą technikę, ale doświadczenie pokazuje, że to nie ma wielkiego sensu, bo należny sie spodziewać innego ruchu ceny niz pierwotnie zakładaliśmy,
Zatem, wypadałoby otworzyć wtedy przeciwstawną pozycję, ale ze zwiększonym lotem i piramidować.
Osobiście nie wchodzę po raz drugi. Mogę ewentualnie zostawić "hedge" na później, ale ponieważ gram daytrading, raczej w momencie zakończenia gry, po prostu je zamykam, traktując jako stratę, pewnie nasi ulubieni przeciwnicy hedge będą zachwyceni, bo tak właśnie działa SL.

Główną wadą tego systemu jest stosowanie strategii "zaklinania wykresu". Po prostu musisz mieć pewność (przynajmniej 80%) ze jednak cena zmieniła kierunek. Ogólne rzecz ujmując, największym zagrożeniem dla "hedge" jest mała praktyka, doświadczony gracz jest w stanie szacować ryzyka we/wy. Nie ma co ukrywać, to jest kwintesencja gry na forexie: kiedy wejść, a kiedy wyjść, a taką umiejętność zdobywa się po pewnym czasie. Dla jednych 12 lat, dla innych rok, czy krócej.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2011, 13:48 przez Mighty Baz, łącznie zmieniany 1 raz.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

mike_05 pisze:to trzeba było oglądać jak była widoczna mistrzu,
Ah i to niby ja jestem złośliwy ?

Jakbym był złośliwy tobym coś napisał o tym kiedy zablokowałeś dostęp do historii :)

Nie wiem co miał ten Twój screen z kawałkiem historii udowodnić ?
Że nie miałeś tak dużych takich pozycji ? Na myfxbook wyraźnie widać sumaryczną wielkość lotów z danego dnia.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

admkowal pisze:
Greenhaze pisze:Cos takiego jak hedging na forex nie istnieje a to co Ty przedstawiasz tutaj to tylko sposob na oszukanie TWOJEJ psychiki ze nie ierzesz strat.
No masz rację. Ale właśnie może to jest zaletą tego sposobu zawierania transakcji. Jedynym błędem MB jest właśnie udowadnianie rzekomej wyższości zleceń przeciwstawnych nad SL.
Nie mój drogi interlokutorze, jest alternatywą dla wyjścia ze straty na plus. Nie zawsze i nie wszędzie, ale praktyka pokazuję większą skuteczność niż stawianie SL. Normalnie grając z SL, tracisz kasę bezpowrotnie, zas przy grze z kontry, tej wartości z SL nie zarabiasz, ale za to wyciągasz dodatkową kasę, z ponownego wejścia (drugi dodatni "hedge") na podanych przykładach.
Nie sądzę też, byś zaryzykował następnego otwarcia nowej pozycji, po stracie, az cena rzeczywiście nie przebije twojego poprzednio ustawionego zlecenia.

Dodano po 12 minutach:
Greenhaze pisze:O czym ty piszesz. Otwierasz dluga pozniej zamykasz ja krotka. Tu nie ma roznicy czy to sl czy przeciwstawna pozycja bo sl tez jest przeciwstawna pozycja. Twoja strategia nie ma zadnej przewagi poniewaz niczym sie nie rozni od normalnej gry. SL jest tylko innym pojeciem na przeciwstawna pozycje.

SL mogą ci czasem wejść z poślizgiem. Albo zostaw zlecenie ze SLką na weekend, hehehe

To nie jest moja strategia, ani w ogóle strategia, tylko narzędzie do forexu.

Ciekawe też ile razy ludzie wczoraj stracili kasę an edku, gdy wykres poleciał raz w jedna a raz w drugą stronę, przebijając poprzednie najniższe wartości.
Zresztą jak często grube ryby czyszczą SLki? Nie mów mi, że to są unikalne sytuacje na forexie.

Dodano po 1 godzinach 4 minutach:

Teraz rasowe wykorzystanie zlecen przeciwstawnych, nazwałbym to surfowaniem, bo gracz (teoretycznie) jest w stanie wziąć praktycznie prawie wszystkie pipsy na wykresie.

Obrazek

Zaczynamy otwierając shorta 1
O ile to możlwie wchodzimy long 2, w najniższej cenie jaką zdołamy uchwycić (dodatni "hedge") i zamykamy short 1 (zabezpieczamy pierwszy profit).
Następnie czekamy az korekta się skończy i otwieramy short 2, potem zamykamy long2 i czaekamy na dalszy spadek, az tam gdzie znowu jest korekta i wchodzimy long 3, i znowu koniec korekty wchodzimy short 3 i zamykamy long 3...itd.

Jak łatwo zauważyć, zamykanie transakcji przez otwieranie przeciwstawnego zlecenia, daje nam ogromną elastyczność w dalszej rozgrywce, nie obawiamy się straty, bo mamy za-hedowany profit, możemy spokojnie wyczekać az cena rzeczywiście spadnie ponownie. Jak zachowa się inaczej, cały czas mam zamknięty profit w dodatnim hedgu.
To technika pozwala na wybieranie pipsow w trendzie i w korekcie.

Mozna do tego dolozyc piramidowanie, zachowując się zgodnie z trendem, i dokładać zlecenia lub loty. Klasyczny trejd byłby pewnie taki: od short 1 do pozycji long 9 (ustawiony TP)
Ostatnio zmieniony 04 cze 2011, 15:52 przez Mighty Baz, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mohertrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mohertrader »

Mighty Baz pisze:na tym rysunku widać sytuacje gdy uruchomiliśmy zlecenia, a okazało sie, ze wykres poleciał w druga stronę (75 pips i 53 pips), prawdopodobnie wasze SL zostały by stracone.
Jak się gra "pod prąd" , a dwa pokazane wejścia takie są , to zazwyczaj kończy się BE lub SL. W razie wątpliwości kolegi jestem w wstanie wyjaśnić dlaczego tak myślę o tych zagraniach.
Mighty Baz pisze:Ciekawe też ile razy ludzie wczoraj stracili kasę an edku, gdy wykres poleciał raz w jedna a raz w drugą stronę, przebijając poprzednie najniższe wartości.
Ale edek był zagrany zgodnie ze schematem - kanon w czystej formie ;)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 cze 2011, 15:11 przez mohertrader, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ