Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Mighty Baz pisze:dzisiaj źle się ustawiłem, coś mnie podkusiło, by zamiast hedge ustawiłem grzecznie SL. Oddałem po dobroci 3.5k, pewnie przez tę nagonkę o dawaniu kontr zlecen. No i mam wynik. Niestety dzisiejszy dzień był afk, więc sie nie załapałem na longi.
Jeśli dałeś SL to trzeba było ponownie wejść tam gdzie byś zwolnił margin stosując swoją metodę i by na jedno wyszło.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

Tig3r pisze:
Mighty Baz pisze:dzisiaj źle się ustawiłem, coś mnie podkusiło, by zamiast hedge ustawiłem grzecznie SL. Oddałem po dobroci 3.5k, pewnie przez tę nagonkę o dawaniu kontr zlecen. No i mam wynik. Niestety dzisiejszy dzień był afk, więc sie nie załapałem na longi.
Jeśli dałeś SL to trzeba było ponownie wejść tam gdzie byś zwolnił margin stosując swoją metodę i by na jedno wyszło.

jasne, gdybym włączył automat, pewnie wpadło by ze 24k, a tak blada dupa. Pisałem, że byłem afk. A pod koniec fali nie bede wchodzil, bo to źle wpływa na cerę (czerwieni się czasem).

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Mighty Baz pisze: jasne, gdybym włączył automat, pewnie wpadło by ze 24k, a tak blada dupa. Pisałem, że byłem afk. A pod koniec fali nie bede wchodzil, bo to źle wpływa na cerę (czerwieni się czasem).
Rece i nogi opadaja

:roll:

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Greenhaze pisze:
Mighty Baz pisze: jasne, gdybym włączył automat, pewnie wpadło by ze 24k, a tak blada dupa. Pisałem, że byłem afk. A pod koniec fali nie bede wchodzil, bo to źle wpływa na cerę (czerwieni się czasem).
Rece i nogi opadaja

:roll:
z dbałości o cerę? nie ma co płakać, mała strata. Już sie odkułem na shorcie z edka. :))

edit: prosba do ewentualnych zainteresowanych, nie piszcie maili na priv, bo zadajecie te same pytania, a maili przybywa. Więc gorąca prośba do was, jak macie ochotę pytać, probujcie tutaj, postaram sie w miare wolnego czasu coś skrobnąć, mam nadzieje, że z sensem.

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

Pozycje dokładasz na wsparciach czy też grasz na przełamanie oporu - jeżeli tak to z jakiego TF i budujesz pozycje w oparciu o jaki TF(trend)?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

CoVal pisze:mike_05 napisał:

jedno pewne, na małych depo wysiada, nawet startując od 0.1
dziś największa pozycja martingale broniąca poranną zwałę to 367 lotów, ale na dużym depo wybroniło się z dużym zyskiem 47K
(...)
dzisiejszy zawał przetrzymany

Kolego, na demo wszystko wydaje sie latwe... ciekawe czy zagralbys tak w realu...

wybroniles sie przy pozycji o wielkosc 367 lotow.... no a gdyby rynek poszedl jeszcze pare punktow w zla strone ?

http://www.myfxbook.com/members/Male/05 ... 100/109042

No i jak było do przewidzenia. Tym razem brakło lotów (nawet na demo), kolega zaliczył MC. Ze 100 000$ początkowych, i wypracowanego zysku ponad 200% zostało w jednej chwili ... 447$. Na waciki starczy .....

Dobrze, że to demo. Ale sądzę, że to może być dobry przykład jakie ryzyko ponosi się grając w ten sposób.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

pawelklos pisze:Pozycje dokładasz na wsparciach czy też grasz na przełamanie oporu - jeżeli tak to z jakiego TF i budujesz pozycje w oparciu o jaki TF(trend)?
tak, pozycje dokladam przy odbiciach na wsparciu, zas przelamanie oporu oznacza duże prawdopodobienstwo zmiany ruchu, wiec piramiduje w druga strone ( nie od razu, nastepne zlecenie jest min po ostatnim zniesieniu fibo, wtedy nie masz obaw, ze trafiłes na pullback.
Wszystko zalezy od setupu, interwał jest sprawa wtórną, bo każdy z nich moze pokazywac co innego. Przykladowo na H4 moze byc konsola (+/-50) zas na M5 trend wzrostowy +50.

Sądzę, że informacje dot wejść jako takich to inna "dziedzina" forexu. To jest sama śmietanka i nie ma nic wspolnego z tą techniką "hedgowania", zdobywana latami doświadczeń. Technik we/wy jest sporo na rynku, łaćznie z mnemotechnicznymi wskaźnikami. Jeśli już jakoś definiować moją strategię, to najblizej mi do PA, bo przeważnie mam pusty wykres, plus dwa wskażniki.

Ostatnio, z ciekowości bawię się GMMA, ale to jest słabe narzędzie, bo ucieka ci ok 40% pipsów, dla mnie to czysta strata.

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

Mighty Baz pisze: Ostatnio, z ciekowości bawię się GMMA, ale to jest słabe narzędzie, bo ucieka ci ok 40% pipsów, dla mnie to czysta strata.
ja także testuje GMMA i to dość ciekawe narzędzie :)
na M1 zacząłem stosować odwracaną piramidę
Gram z ustalonym SL na poziomie około 10 pipsów (zależy jak sie szczyty i dołki układają)
i w miejscu gdzie powinien być SL stawiam zlecenie przeciwstawne
dwukrotnie większe niż pierwotna wielkość pozycji
z TP w wysokości około 6 pipsów
SL pierwszej pozycji w miejscu TP drugiej
nie gram agresywnie GMMA a więc na M1 wchodzę zgodnie ze wskazaniami M5

Zaleta systemu jest to że przy gwałtownych ruchach przeciwko naszej pozycji stratę wynikająca z SL udało się zminimalizować o wielkość przeszło 50 % (przy tak wąskiej grze duża role odgrywa spread).
Dwa razy wyszedłem nawet na plus.
Na tak małym TF często występują "szumy" rynku które są nieprzewidywalne - takie piramidowanie pozwala na pewna obronę przeciw nim.
Piramidowanie w takim ujęciu służy tylko i wyłącznie do minimalizowania strat.
Do zarabiania służą sygnały dawane przez GMMA.

Największym mankamentem jest to że cena może zawrócić będąc w przedziale pomiędzy otwarciem drugiej pozycji a jej TP.
Wiem na pewno ze nie dam się złapać w pułapkę podwajania pozycji. Dopracowuje teorie wyjścia przy złym scenariuszu.
Tylko nie wiem czy uda się politykę wyjść sztywno ując w ramy - dużo zależy od dynamiki ruchu ceny.
Z drugiej strony nie lubię grać na czuja - brak ścisłych reguł podnosi mi ciśnienie i włącza mi się zaklinanie wykresu :)
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

green7 pisze:

dziś największa pozycja martingale broniąca poranną zwałę to 367 lotów, ale na dużym depo wybroniło się z dużym zyskiem 47K
(...)

Kolego, na demo wszystko wydaje sie latwe... ciekawe czy zagralbys tak w realu...

wybroniles sie przy pozycji o wielkosc 367 lotow.... no a gdyby rynek poszedl jeszcze pare punktow w zla strone ?

No i jak było do przewidzenia. Tym razem brakło lotów (nawet na demo), kolega zaliczył MC. Ze 100 000$ początkowych, i wypracowanego zysku ponad 200% zostało w jednej chwili ... 447$. Na waciki starczy .....

Dobrze, że to demo. Ale sądzę, że to może być dobry przykład jakie ryzyko ponosi się grając w ten sposób.
Nie jest tak jak mówisz złośliwcze. Przenosiny firmy i serwer uruchomiony w poniedziałek o 18-tej i to wszystko, widzę, ze analizujesz sobie jak chcesz i nie widzisz przyczyn, jak nie chcesz pofatygować sie na dokładne przeglądanie, nie komentuj.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

mike_05 pisze:
green7 pisze:

(...)

Nie jest tak jak mówisz złośliwcze. Przenosiny firmy i serwer uruchomiony w poniedziałek o 18-tej i to wszystko, widzę, ze analizujesz sobie jak chcesz i nie widzisz przyczyn, jak nie chcesz pofatygować sie na dokładne przeglądanie, nie komentuj.
Ja jestem złośliwy? No to poczekaj co pokaże rynek albo Pana Forex: oni to dopiero potrafią być złośliwi ...

Z Twojego wytłumaczenia nic nie zrozumiałem.
Natomiast wnioskuję z tego co widać na myfxbooku.
A widać: 31 maja pozycje na 698 lotów i po nich zjazd depo do zero. No to sorry bo będę znowu złośliwy: ale jak sobie wyobrażasz inną analizę w tej sytuacji ??
Co miałbym dokładnie poprzeglądać (historię zablokowałeś po moim poprzednim poście) i gdzie mam się pofatygować żeby wyciągnąć inne wnioski ?
Ostatnio zmieniony 04 cze 2011, 13:47 przez green7, łącznie zmieniany 1 raz.
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ