Sorki: ale najpierw będzie offtopic.
Trudno nie reagować czytając tego typu rzeczy:
NiceFox pisze:Pamietaj ja Cię znam, a Ty nie wiesz z kim masz do czynienia
A to co ma niby być? Groźba ? Nieudolna dosyć. Ale nie no ... naprawdę ...przestraszyłem się ! Chyba nie zasnę dziś ......
Widzę, że nawet słowo "znam" ma dla Ciebie inne znaczenie. "Znasz" mnie. Z netu .... Interesujące. Wychodzi mi na to, że ja znam: Obamę (widziałem go ostatnio w TV), Britney (była na plakacie), Stinga (słyszałem w radio). Kurde nawet się nie domyślałem ilu mam znajomych!
NiceFox pisze:Więc nie zarzucaj braku wiedzy, zrozumienia
To fakt. Wszystkie argumenty omijasz szerokim łukiem. Brak Ci wiedzy więc tylko pyskujesz....
A teraz odnośnie zrozumienia.
Napisałem (odnośnie Szwajcara):
I nie był to piec "demo" jak u niektórych ....
a Ty zrozumiałeś:
NiceFox pisze:co ty wiesz przecież grasz na demo
Napisałem:
pokaż mi tych broków mt4 to robiących a zrobię Cię milionerem.
a Ty zrozumiałeś:
NiceFox pisze:jesteś biedny zrobię z ciebie miljonera
Widzisz rzeczy których inni nie widzą. Wszystko bierzesz do siebie. Masz ze sobą jakiś problem. Może pora odpocząć ?
NiceFox pisze:brak ci szacunku
O tu o dziwo dobrze zrozumiałeś. I to to kolejny fakt. Zaprzeczysz ? Może trzeba Ci odświeżyć pamięć i przypomnieć Twoje słowa po których to napisałem ?
No i nie mogę się doczekać na merytoryczne potwierdzenie argumentu, że ja
"robiłem w pieluchy jeszcze jak Ty zarabiałeś na giełdzie". Twierdzisz, że masz około 60tki a zachowujesz się jak gimnazjalista .....
NiceFox pisze:Często się mylę. Dlatego zarabiam

To jeden z lepszych tekstów jakie tu słyszałem. Ever

Ty zarabiasz jak się pomylisz .... no to mamy Grall'a ....
A teraz bardziej na temat:
Szwajcar pisze:Żeby nie było niedomówień to podam schemat tego:
-otwieram pozycję po 1.42
Szwajcar: ogólnie niezły numer.
Ale z opisu wyraźnie wynika, że to nie "hedge" było przyczyną interwencji brokera. Interwencja była bo miałeś balans na -
Na miejscu broka też poczułbym się zagrożony. Dlaczego ? Bo otwierałeś coraz więcej pozycji, equity wprawdzie rosło ale balance schodziło coraz bardziej na - (wnioskuję, że zamykałeś kolejne części "hedga").
Gdyby finalnie wszystko się to posypało (a mogło bo miałeś więcej na buy niż na sell) broker mógł zostać z niezłym minusem na Twoim koncie. Ot wystarczyła by luka weekendowa albo jakiś nius ..... Efektem byłaby strata sporo większa od początkowego depo, do tego nie chcieli zapewne dopuścić.
Szwajcar pisze:Zamykamy pozycję z hedga jak korekty osiągają swoje maksymalne zakresy i nie musimy płacić znów spreadu, żeby wejść w pozycję z trendem, bo ją już mamy. Tu oszczędzamy na spreadzie
No nie bardzo: jeśli zamiast otwierać "hedge" zamkniesz otwartą pozycję i otworzysz przeciwstawną to wyjdzie dokładnie to samo. Zakładając, oczywiście, że cena się nie ruszy pomiędzy zamknięciem a otwarciem. Przy "hedge" plusem jest co najwyżej mniejsza liczba operacji otwarcia-zamknięcia i co za tym idzie "złapania" poślizgu.