Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

No tutaj cały galimatias jest w tym że używamy słowa hedge jako skrótu myślowego.
Myślałem że wszyscy wiedzą o co chodzi i nawet sam siebie nie poprawiałem i pisałem tak jak wszyscy.
No ale widzę Mighty że Tobie to się pomieszały te pojęcia totalnie.
To co Ty robisz lub starasz się robić to nie jest klasyczny hedge.
Tylko pozycje przeciwstawne na tym samym instrumencie.
Co w normalnym życiu nie występuje.
Nie da rady mając fizycznie 10k zł kupić za to usd a potem zaraz to sprzedać (czyli zrobić hedge) bo nam g..... z tego wychodzi.
Po prostu zostaniemy ze stratą/zyskiem i tyle. I po transakcji. :) No ale MT4 dałoby nam złudzenie że jesteśmy wciąż w grze.

Przypomnę wypowiedź greena z tego wątku.
green7 pisze:Jak już ktoś zauważył: hedding też niewiele ma wspólnego z dyskusją tutaj toczoną. Zawieranie pozycji przeciwstawnych na TYM samym instrumencie to nie jest hedding. Jak ktoś ma wątpliwości niech poszuka w necie definicji tego pojęcia. Nieszczęśliwe sformułowanie w mt4 narobiło sporo zamieszania ....

Dodano po 26 minutach:
TARKIN pisze:bo "hedge" na jednej parze nie jest żadna strategią
TARKIN pisze:jest to ustawianie TP / SL w inny sposób
:clap: :clap: :clap:

Ja tu się chciałem produkować na pół strony a Ty to dwoma zdaniami ująłeś :)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Odpowiedź dla NiceFox i green7

W tej kwestii o której pisałem chodziło o to, że miałem balance około -3000 $
a pozycja w hedgu sobie wisiała na sporą wartość, natomiast equity był o wiele wyższy i dodatni. Po prostu zacząłem zamykać stratne pozycje z hedga i konto coraz dalej szło na większe minusy w balance. Sam przyznam, że robiłem to testowo, żeby sprawdzić jak broker będzie reagował i czy to jest dozwolone.
Tak jak pisałem po 3 dniach zamknęli pozycję z hedga sami i w wyjaśnieniu napisali to co już pisałem i coś o ujemnym balance, żeby tego nie nadużywać.
Sprawa jest ciekawa z tym balance, bo u polskich brokerów właśnie balance determinuje wielkość maksymalną otwieranych pozycji. Przynajmniej tak jest u tych z MT4, bo Alior już postępuje jak Ducas i inni zagraniczni.

Żeby nie było niedomówień to podam schemat tego:
-otwieram pozycję po 1.42
-dalej co 30 pips kolejne
-kurs rośnie o 200 pipsów
-robię hedge na sumę wszystkich pozycji 25 lotów po 1.44
-kurs rośnie dalej do 1.46
-zamykam część stratnych pozycji Sell, które tworzą hedge z wcześniejszymi pozycjami Buy, ponieważ spodziewam się dalej wzrostów i robię nową piramidę
-balance schodzi na minus i ciągle dalej schodzi, equity powiększa się, bo buduje się piramida
-po szybkich 150 pipsach znów hedguję całość i mam po równo pozycji Buy jak i Sell
-po dwóch dniach broker zamyka mi wszystko podobnie jak to można zrobić przez opcję "zamknij przez" i wysyła wyjaśnienie, które wyżej już pisałem

Żadnych pretensji do tego brokera nie mam, bo jest wypłacalny i solidny, ale ta sprawa mnie zaskoczyła. Co do brokera to lokalizacja Cypr i można wyrobić sobie kartę do konta, i nie jest to FXSalt.

Co do hedga to jest pomocny przy piramidowaniu. W ogóle to zaraz jak pojawiła się koncepcja z zakazem hedgowania w nowym MT5 to było wyjaśnione na prostych schematach, że już dobierania pozycji w oczekiwaniu na korekty a do tego utrzymywaniu głównej pozycji w trendzie nie będzie możliwe stosować. Trzeba przekładać za każdym razem pozycje i być tylko na Buy albo na Sell. Sam przyznam, że jest to bardziej już związane z psychologią jako taką, ale przełamać się jest o wiele trudniej, żeby pozbywać się całej pozycji branej z trendem, żeby pozaliczać kilka korekt przeciw trendowi i potem znów brać pozycję do trendu. Płaci się do tego więcej spreadu przy takim czymś. A tradycyjnie można trzymać pozycję z trendem i porobić trochę hedgów w celu zarobienia na korektach. Zamykamy pozycję z hedga jak korekty osiągają swoje maksymalne zakresy i nie musimy płacić znów spreadu, żeby wejść w pozycję z trendem, bo ją już mamy. Tu oszczędzamy na spreadzie. Oczywiście taki trading to nie jedna pozycja, ale czasem nawet 30 i więcej. Opiera się to na cykliczności i pewnej bezwładności w jaką wpada rynek co pewien okres-cykliczność. Kerimb tu zarzucał, że twórca tematu MB nie zna się i lepiej grać jak to ja nazywam pozycyjnie, czyli jedną pozycją i robić stale przekładki. Z wyjaśnień MB ja sam za wiele nie zrozumiałem do czego mu jest potrzebny tak naprawdę hedge poza tym, że używa go w chwilach niepewności jak chce zatrzymać wynik na pozycji w miejscu a rynek niech robi swoje np. na danych albo jak jest jakiś kryzys, tsunami czy akcja BC, QE, obligacje albo Grecja. Jak zaczynałem trading na FX to taka gra samym hedgem sporo mnie nauczyła, bo mimo, że jest hedge to inaczej myśli się o pozycjach i rynku. Jednak po pewnym czasie to mija i teraz nawet sądzę, że psychologia w tradingu dotyczy tylko początków zetknięcia z FX, potem już nawyki robią swoje i odkrywa się to, że bezmyślne granie to czyste płacenie spreadu brokerowi, a że rynek jest dość hermetyczny i porusza się w pewnych zakresach, różnej zmienności w czasie i różnych cyklach, tym, że tu lepiej grać po reakcji a nie przed, czyli na zmiennym rynku to psychologia i MoneyManagement to absolutne podstawy, które tak naprawdę jeszcze nic nie dają.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

TARKIN pisze:Mighty Baz popełnił błąd w tytule tematu
powinno być o "piramidowaniu"
bo "hedge" na jednej parze (...)
jest to ustawianie TP / SL w inny sposób
oczywiście ze nie jest, bo utworzony hedge nie jest ani strata (SL) ani zyskiem (TP), używając twojej terminologii można w uproszczeniu powiedzieć, że jest zabezpieczeniem przed poniesieniem straty nie większej niż SL lub zysku nie mniejszego niż TP.
Podstawowa różnica polega na tym, że z tego "SL" mogę wyjść bez straty, tak samo z TP.
Nie wiem, ile razy mam jeszcze napisać, że podaję przykłady dla jednej pary, by osoby nie znające tej techniki, zrozumiały jej istotę.
Nie wiem, tez co ma piramidowanie wspólnego z hedge'em. Tylko to, że jest również stosowany, jako uzupełnienie tek techniki. Zresztą piramidowania mozna używać dla dowolnej strategii.
Szwajcar pisze: Kerimb tu zarzucał, że twórca tematu MB nie zna się i lepiej grać jak to ja nazywam pozycyjnie, czyli jedną pozycją i robić stale przekładki. Z wyjaśnień MB ja sam za wiele nie zrozumiałem do czego mu jest potrzebny tak naprawdę hedge poza tym, że używa go w chwilach niepewności jak chce zatrzymać wynik na pozycji w miejscu a rynek niech robi swoje np. na danych albo jak jest jakiś kryzys, tsunami czy akcja BC, QE, obligacje albo Grecja..
Stosując tę technikę po prostu biorę cały wykres, no prawie :)) czyli trend i korekty.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Mighty Baz pisze:Podstawowa różnica polega na tym, że z tego "SL" mogę wyjść bez straty, tak samo z TP.
Otwierasz trade, cena leci w drugą stronę. Zabezpieczasz transakcja przeciwną na - 10 pips. Masz stratę czy nie? Wg tego co piszesz nie masz coś nie jest prawdą.
To że później w końcu otwierasz transakcje w dobrą stronę i odrabiasz straty nie znaczy że tych strat wcześniej nie było (gdybyś zamknął na SL zamiast zabezpieczyć, i otworzyć taką samą odrabiającą pozycję wynik końcowy powinien być taki sam).
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Tig3r pisze:
Mighty Baz pisze:Podstawowa różnica polega na tym, że z tego "SL" mogę wyjść bez straty, tak samo z TP.
Otwierasz trade, cena leci w drugą stronę. Zabezpieczasz transakcja przeciwną na - 10 pips. Masz stratę czy nie? Wg tego co piszesz nie masz.
nie mam straty, tylko ujemny margin. Mogę go skasować po utworzeniu nowej pozycji.
przyklad, znowu dla jednej pary:

cena 1.4400
short 1.4400

cena 1.4410
long 1.4410

cena 1.4430
short 1.4430

cena 1.3990
zamykam wszystko, zero straty, zysk 40 pips

Oczywiście granie samym "hedge" nie jest skuteczne jak nie wiesz, lub nie jestes pewien ruchu ceny. Nie mam z tym problemów, zaraz ktos powie, dlaczego w taki razie nie zostawisz w spokoju pierwszego shorta? Tak grając mogę wejść kiedykolwiek do gry :)) nawet w konsoli :lol:

edit: hedge jest piekielnie skuteczny, gdy już jesteś dobry na fx.

edit 2 btw, w podanym przykladzie sa dwa hedge, pierwszy z ujemnym marginem i drugi z dodatnim marginem ( short 1.4430 - long 1.4410) - to info dla ciebie Tig3r, moge zamknąc tylko tego hedga i puścic dalej pierwszego shorta. Zatem gdzie masz strate? Tzn strate SLw hedgu?

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Mighty Baz pisze:nie mam straty, tylko ujemny margin
Bzdura, nie wiem jak można myśleć w takie sposób jak Ty
masz stratę, możesz sobie w głowie widzieć cokolwiek, nazywać to jakkolwiek ale masz stratę (zamknij obie transakcje to się przekonasz)
Mighty Baz pisze:. Mogę go skasować po utworzeniu nowej pozycji.
Po utworzeniu nowej pozycji odrabiasz straty, albo je pogłębiasz (w zależności w którą stronę pójdzie rynek). Zaczynasz oczywiście od poziomu poprzedniej straty.
Jak straciłeś np -10, to teraz zarabiając np 20, zarabiasz na czysto 10 (kolejne 10 pokrywa poprzednią stratę).
Gdybyś zamknął ma SL zamiast zabezpieczyć miałbyś -10, na kolejnym trade byś zarobił 20 a końcowy wynik miałbyś taki sam.
Mighty Baz pisze:zamykam wszystko, zero straty, zysk 40 pips
niezrealizowana strata to też strata!

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Tig3r pisze: niezrealizowana strata to też strata!
za to masz pochwałę! :lol: :lol: :lol: Tak samo możesz powiedzieć, (gdybyś nie miałSL na tego pierwszego shorta, w momencie gdy cena była 1.4430), że jestes (tymczasowo) na stracie 30 pips.

widze ze przeniosles do czasowek? Czyli do kosza... :cry:

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Mighty Baz pisze:Czyli do kosza...
Niestety wątek nie jest na temat, to nie ma nic innego z hedge. Jeśli chcesz zatrzymać to podaj nowy temat jaki ma być wątku. Bo to nie jest hedge.
Mighty Baz pisze:Tak samo możesz powiedzieć, (gdybyś nie miałSL na tego pierwszego shorta, w momencie gdy cena była 1.4430), że jestes (tymczasowo) na stracie 30 pips.
Niby dlaczego? Sam zabezpieczasz na 10 pips, to równie dobrze możesz zabezpieczyć na30 i masz to samo.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Mighty Baz pisze:widze ze przeniosles do czasowek? Czyli do kosza...
Niekoniecznie, tutaj może dyskusja być ciekawsza.
A Tig3r ma racje nazwa tematu nie jest adekwatna do zawartości.
Wymyśl nowy temat napisz do kogoś z modów na PW to się zmieni i przeniesie.
Bo szkoda by go było.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Sorki: ale najpierw będzie offtopic.
Trudno nie reagować czytając tego typu rzeczy:
NiceFox pisze:Pamietaj ja Cię znam, a Ty nie wiesz z kim masz do czynienia
A to co ma niby być? Groźba ? Nieudolna dosyć. Ale nie no ... naprawdę ...przestraszyłem się ! Chyba nie zasnę dziś ......
Widzę, że nawet słowo "znam" ma dla Ciebie inne znaczenie. "Znasz" mnie. Z netu .... Interesujące. Wychodzi mi na to, że ja znam: Obamę (widziałem go ostatnio w TV), Britney (była na plakacie), Stinga (słyszałem w radio). Kurde nawet się nie domyślałem ilu mam znajomych!
NiceFox pisze:Więc nie zarzucaj braku wiedzy, zrozumienia
To fakt. Wszystkie argumenty omijasz szerokim łukiem. Brak Ci wiedzy więc tylko pyskujesz....

A teraz odnośnie zrozumienia.

Napisałem (odnośnie Szwajcara):
I nie był to piec "demo" jak u niektórych ....
a Ty zrozumiałeś:
NiceFox pisze:co ty wiesz przecież grasz na demo
Napisałem:
pokaż mi tych broków mt4 to robiących a zrobię Cię milionerem.
a Ty zrozumiałeś:
NiceFox pisze:jesteś biedny zrobię z ciebie miljonera
Widzisz rzeczy których inni nie widzą. Wszystko bierzesz do siebie. Masz ze sobą jakiś problem. Może pora odpocząć ?
NiceFox pisze:brak ci szacunku
O tu o dziwo dobrze zrozumiałeś. I to to kolejny fakt. Zaprzeczysz ? Może trzeba Ci odświeżyć pamięć i przypomnieć Twoje słowa po których to napisałem ?

No i nie mogę się doczekać na merytoryczne potwierdzenie argumentu, że ja
"robiłem w pieluchy jeszcze jak Ty zarabiałeś na giełdzie". Twierdzisz, że masz około 60tki a zachowujesz się jak gimnazjalista .....
NiceFox pisze:Często się mylę. Dlatego zarabiam
:lol: To jeden z lepszych tekstów jakie tu słyszałem. Ever :)
Ty zarabiasz jak się pomylisz .... no to mamy Grall'a .... :)

A teraz bardziej na temat:
Szwajcar pisze:Żeby nie było niedomówień to podam schemat tego:
-otwieram pozycję po 1.42
Szwajcar: ogólnie niezły numer.
Ale z opisu wyraźnie wynika, że to nie "hedge" było przyczyną interwencji brokera. Interwencja była bo miałeś balans na -
Na miejscu broka też poczułbym się zagrożony. Dlaczego ? Bo otwierałeś coraz więcej pozycji, equity wprawdzie rosło ale balance schodziło coraz bardziej na - (wnioskuję, że zamykałeś kolejne części "hedga").

Gdyby finalnie wszystko się to posypało (a mogło bo miałeś więcej na buy niż na sell) broker mógł zostać z niezłym minusem na Twoim koncie. Ot wystarczyła by luka weekendowa albo jakiś nius ..... Efektem byłaby strata sporo większa od początkowego depo, do tego nie chcieli zapewne dopuścić.
Szwajcar pisze:Zamykamy pozycję z hedga jak korekty osiągają swoje maksymalne zakresy i nie musimy płacić znów spreadu, żeby wejść w pozycję z trendem, bo ją już mamy. Tu oszczędzamy na spreadzie

No nie bardzo: jeśli zamiast otwierać "hedge" zamkniesz otwartą pozycję i otworzysz przeciwstawną to wyjdzie dokładnie to samo. Zakładając, oczywiście, że cena się nie ruszy pomiędzy zamknięciem a otwarciem. Przy "hedge" plusem jest co najwyżej mniejsza liczba operacji otwarcia-zamknięcia i co za tym idzie "złapania" poślizgu.
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ