Mighty Baz pisze:poczytaj sobie co potrafi ten virtual dealer na Mt4
Sorry ale brednie opowiadasz. O Virtual Dealerze to zdaje się, że pisałem podczas Ty jeszcze nie byłeś użytkownikiem tego forum (no chyba że pod innym nickiem).
I w przeciwieństwie do Ciebie, dokładnie przestudiowałem jego instrukcję i zasadę działania. A nawet więcej niż to .....
Więc nie pisz mi, że VD umożliwia ustawienie SL na gracza bo takiej opcji w tym oprogramowaniu nie ma.
Czekam na dowód, że jest inaczej.
NiceFox pisze:W tym wypadku będziesz mial decydujący głos w przyznaniu nagrody z preferencją osoby ktora udowodni stosowanie skryptu polowanie na SL - virtual dealer.
Konkurs może jest i ok, ale to co piszesz już nie bardzo.
Ogólnie jest tak: ktoś coś słyszał, że jest jakiś Virutal Dealer. Ktoś coś słyszał, że brokerzy robią wałki (nie przeczę - robią).
Więc jak są wałki to z definicji przyjmujecie, że są winą Virtual Dealera.
A prawda jest taka, że piszecie o czymś czego nie widzieliście na oczy. Nawet nie chciało się Wam pofatygować i poszukać dostępnych na ten temat materiałów. I zrozumieć co robi to oprogramowanie i jak.
Widać to wyraźnie: już choćby po tym, że nazywasz VD skryptem.
Mighty Baz pisze:oddziel dwie rzeczy: uśrednianie jako takie i wielkość lotów, których się nie da wrzucić na rynek, ze względu na ich ułamkową wartość
A Ty postaraj się zrozumieć to co napisałem Ci już 2 razy. Napisze 3ci: wielkość Twoich pozycji nie ma z reguły znaczenia. Bo broker zabezpiecza się dopiero w momencie przekroczenia ekspozycji na ryzyko na danej walucie. I nie zabezpiecza się 1:1 tylko zabezpieczane jest np. 70% ekspozycji w walucie X. Dla waluty Y % może być całkiem inny.
A pomyślałeś też o tym, że otwierając pozycję możesz brokerowi "robić dobrze" ? Bo zmniejszasz jego ekspozycję na ryzyko ? I zdarzyć się może, że właśnie dzięki Twoim pozycjom broker właśnie NIE będzie musiał się zabezpieczać ?
Każdy kij ma dwa końce ...
Mighty Baz pisze:
poniżej 1 lota STP/ECN zachowuje sie jak klasyczny dealing desk model broker, ze względu na odmowe przyjecia takiego zlecenia przez dostawcę płynności, czy w praktyce grasz z MM, zamiast ECN.
Achaa ... Znowu: Wiesz czy zgadujesz?
Bo jak w świetle tego co piszesz mają się następujące fakty:
DukasCopy: minimalna wielkość pozycji 10 tys. jednostek (0.1 lota)
Aliorbank: minimalna wielkość pozycji 10 tys. jednostek (0.1 lota)
MBT - podobnież (i nie chodzi mi o MT4 w MBT)
Kiwaczek pisze:
green7 napisał:
Mityczne polowanie na SL .... pokaż mi tych broków mt4 to robiących a zrobię
Siedziałem kilka razy i widziałem szpile. Potem reklamowałem i reklamację uwzględniali. Więc to nie mit.
I to ma być dowód? Ile tych szpil/pozycji miałeś by można to uznać za jakąś regułę ?
Ja siedziałem kilka razy i nie widziałem. Potem nie reklamowałem. I co z tego wynika ? Nic. Podobnie jak i z tego co piszesz.
Uwzględniłeś, że broker mógł mieć po prostu błędy w datafeedzie,które zdarzają się właściwie u każdego MM ? Miałem kilkanaście przypadków szpili, które zamknęły moje pozycje. Zdarzały się naprawdę poważne kwotowo przypadki. I wiesz co? Nic nie reklamowałem. Dałem brokerowi chwilę czasu - a on sam wrócił z pozycjami do stanu początkowego. Owszem:może miałem szczęście i trafiłem do dobrych brokerów MM, a Ci gorsi sami z siebie takiej akcji nie zrobią tylko będą czekać na Twoją reklamację. Ale przyczyna może być dokładnie taka sama: badtick.
Kiwaczek pisze:Bez względu na brokera zawsze następuje "polowanie" na SL i TP. Te zlecenia wyznaczają cenę równowagi i trudno żeby nie były realizowane. Dealerzy są przecież od zapewnienia płynności nieprawdaż? Wink
Jeśli rynek gra long LP graja short. Musza zatem uzupełniać od czasu do czasu "zapasy".
Na końcu łańcuszka jest Fed i inne banki centralne, które w skrajnych przypadkach pomagają bilansować banki LP. Dzięki temu utrzymują kurs w pewnym narzuconym polityką zakresie.
Jak można bilansować bez pomocy banku centralnego? No najlepiej przez wykonywanie SL lub TP.Częściowo może pomóc napływ nowych odwrotnych zleceń. Sytuacja sie jednak komplikuje gdy rynek jest zdecydowany lub pojawi sie duze zlecenie, ktore trzeba wykonac.
MM detalista ma łatwe zadanie, on niczego nie ryzykuje: jeśli kupujesz, to on kupuje taniej u LP a tobie sprzedaje nieco drożej.. Jesli widzisz ze MM poluje na SL to oznacza ze sam gra a ciebie traktuje jak druga strone transakcji tyle ze to tylko ty pokazujesz karty. To zagrywki nie fair i powinny byc zwyczajnie scigane przez prokurature.
Najbardziej przechlapane mają dostawcy - to oni naprawdę ryzykują. Dla nich bilansowanie zleceń jest sprawą życia i śmierci. Poniewaz trejderzy ustawiaja SL i TP mniej wiecej w tych samych miejscach wiec strzelaja jak do gesi siedzacych w jednej linii.
No nie wiem co powiedzieć ..... Chyba tylko tyle, że ....