Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

gp pisze:Do czego tu by się można przy ..... ć (przyczepić) oprócz tego ewentualnego oporu zakreślonego na czerwono (eurjpy)

eurgbp podobnie

eurchf duży SL i ciasno ale może się udać
Prosze ciebie i wszystkich tu obecnych o chwile uwagi.

Przepraszam ze tobie to sie trafilo.

Co to do cholery znaczy: "moze sie udac" ?! Albo sie uda albo nie uda ! Ale gdzie sie bardziej uda !? Na 1.24106 czy przy cenie obecnej z TP 1.27327 ?

Przebicie 1.25632 oznacza pewnie koniec zabawy.

Czy to jest wiadro ?!

;)

Ok o co chodzi. Pytanie polega na tym czy masz engulfa czy engulfa w perfect lokacji. Max swing high,max swing low? Opor dol, opor gora? Mysl o tym, o czym czy myslisz (myslenie o mysleniu? To Kartezjusz czy Kant ?). "moze sie uda" charakteryzuje niskie prawdopodobienstwo lub pewnosc siebie. Nie chcesz brac takich setupow. Lubisz rysowac albo za bardzo to podciagasz, pod to co chcesz widziec. Najpierw okres lokacje, potem siedz i czekaj. To proste, nie kombinuj :)
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
Lunaris
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Lunaris »

asmodeus8 pisze:
majacek pisze:Pinbar na D1 GBPUSD. Wsparcie, fibo, dywergencja na stochu
Nie gram ale trzymam kciuki za ten setup :)
Asmo rozumiem, że rozważałeś ten setup, możesz napisać co jest nie tak z tym setupem? A gdybyś grał to na jakim poziomie byś ustawił TP?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

gp
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: gp »

asmodeus8 pisze:
gp pisze:Do czego tu by się można przy ..... ć (przyczepić) oprócz tego ewentualnego oporu zakreślonego na czerwono (eurjpy)

eurgbp podobnie

eurchf duży SL i ciasno ale może się udać
Prosze ciebie i wszystkich tu obecnych o chwile uwagi.

Przepraszam ze tobie to sie trafilo.

Co to do cholery znaczy: "moze sie udac" ?! Albo sie uda albo nie uda ! Ale gdzie sie bardziej uda !? Na 1.24106 czy przy cenie obecnej z TP 1.27327 ?

Przebicie 1.25632 oznacza pewnie koniec zabawy.

Czy to jest wiadro ?!

;)

Ok o co chodzi. Pytanie polega na tym czy masz engulfa czy engulfa w perfect lokacji. Max swing high,max swing low? Opor dol, opor gora? Mysl o tym, o czym czy myslisz (myslenie o mysleniu? To Kartezjusz czy Kant ?). "moze sie uda" charakteryzuje niskie prawdopodobienstwo lub pewnosc siebie. Nie chcesz brac takich setupow. Lubisz rysowac albo za bardzo to podciagasz, pod to co chcesz widziec. Najpierw okres lokacje, potem siedz i czekaj. To proste, nie kombinuj :)
Dzięki Asmo za kubeł zimnej wody, ale obawiam się że dalej nie wiem "o co kaman".

OK, głupio napisałem: "może sie udać", tak dla wyjaśnienia, to eurchf podałem jako ostatni, tylko jako potwierdzenie "słusznego" ruchu na parach eur, punktem wyjścia było eurjpy, potem uzupełniłem post dodając eurgbp i na końcu eurchf.

Oczywiście setup eurchf miał jedną wadę – nie był setupem :), bo ewentualny profit nie miałby sie gdzie rozwijać - silna strefa oporu na 1.2732, dla mnie ona była trochę bardziej na północ, ale przeciez to strefa a nie linia.
Odnośnie wiadra – jeśli chodzi o formację, to ja go nie widziałem, teraz jak patrzę, nie wiem, może jest, może nie, jak jest to mało "książkowe".
Ale nie o tym chciałem pogadać, miałbym kilka pytań, bo jednak coś robię nie tak.

"Oczywista oczywistość" jaka wynika z Twjego dziennika i filmików to: perfect lokacja i czekanie, potem formacja w tej lokacji i miejsce, w stronę którą wskazuje formacja, najlepiej 2xSL lub więcej, SL=TP absolutne minimum, divergence, fibo, srednie jako potwierdzenie czyli rzeczy drugorzędne.

Która lokacja jest lepsza? - wracając do eurchf – pytasz :) czy z 1,24106 bardziej sie uda, pewnie bardziej, bo to lokalne minimum, ale tak na prawdę nie wiemy co zrobi cena zanim tam dojdzie, może np. na 1.25 wyrysuje na taka zaporę dla naszego TP, że nie weźmiemy tego choćby był "złoty" engulfing.
A co by było gdyby zamiast tego engulfa, którego świeca zamykajaca formację miała ok. 200 pips byłby pinbar zamkniety np. na 1.2540 – co możemy powiedzieć wtedy o lokacji? SL ok. 63 pips TP ze 190 – brałbyś to?
Drążąc temat lokacji, to czy należy brać tylko te na lokalnych max i min?
Czy jeśli wyznaczymy sobie s/r góra s/r dół i będzie to np 250 pips, to czy "jakości" lokacji nie determinuje nam rodzaj ewentualnej formacji, w jednym przypadku np. pinbar z wickiem pod/nad s/r "kasujący" nam 50 pips z naszego zakresu – albo w drugim przypadku engulfing z ze świecą zamykającą "kasujacą" np. 180 pips​?
Teraz jeszcze pytanie o ten obszar, w którym nasz ewentualny profit mógłby się bez wiekszych przeszkód rozwijać, przecież prawie zawsze przed jakimś mocnym s/r na którym ustawiamy TP są jeszcze jakieś inne s/r, przeważnie mniejszej wagi, przynajmniej tak zakładamy i teraz jak określić czy te "pośrednie" s/r są do przebicia, czy też zatrzymają cenę?
Oczywiście na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale czym Ty sie kierujesz przy wyznaczniu tego zakresu?
Świetny przykład, zyskownego trejdu na gbpcad przedstawiłeś jakiś czas temu – mocne wsparcie i engulfing (świece z 22 i 23.03), ale po tej formacji praktycznie w odległości 25 pips w okolicach 1,59 było już "jakieś" wsparcie, a cena praktycznie nie zareagowała.
Z tym mam problem, bo jak juz coś zacznie sie klarować (tzn., cena dochodzi tam gdzie na nia czekam :) i tworzy sie formacja), zawsze po drodze do TP jest jakieś s/r no i stwierdzam, że zatrzyma cenę i odpuszczam, jak tak odpuszczam przez 3 tygodnie, to w końcu coś wezmę, wtedy sie jednak okazuje, że to, w mojej opinii, mało ważne s/r zadziała. (nie chodzi o eurchf ale np. eurgbp i eurjpy, wziąłem ten ostatni).
Mam jeszcze pytanko, jak radzić sobie z faktem, że świeczki zamykaja sie o godz. 00:00, a z zajęciem pozycji czekamy na ich zamknięcie, czasem trzeba się przespać :), a rano często jest już "pozamiatane".

Asmo, jak znajdziesz chwilę napisz parę słów, bo jak powiem "cogito ergo sum", to mogę zniknąć. :)

kosoir
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: kosoir »

Co myslicie o longu na edku?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

kosoir pisze:Co myslicie o longu na edku?
Wziąłem ten setup. Mój jedyny trejd w tym tygodniu. Miałem jeszcze 2 ZO ale nie weszły (jestem wybredny :D). Zamknięty ręcznie na + 75 pipsów gdy na H1 zaczął się tworzyć Engulfing pattern w dół. Do ustawionego TP brakło 16 pipsów. Nienawidzę ustawiać BE więc wziałem to co jest na stole i kończę trejdowanie w tym tygodniu.

Powodów do wejścia znalazło się kilka :

- SR
- 3 X Fibo
- dywergencja
- pinbar (trochę kulawy)
- zauważyłem synchronizację na indeksach euro i dolara
- IMO ciągle obowiązuje trend up

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

bigben pisze:
Wziąłem ten setup. Mój jedyny trejd w tym tygodniu.

- SR
- 3 X Fibo
- dywergencja
- pinbar (trochę kulawy)
PB na D1 trochę faktycznie, kulawy i połozony tak trochę nigdzie.
Może to dziwne, ale w miejscu, gdzie brałeś longa ja spróbowałbym eskę.
Na H1 w elipsie zaznaczyłem dwie świeczki tworzace pina odbijającego się od oporu. Potem mała korekta tego pina i w dół. U mnie byłby szort po przebiciu 4230 - gdybym nie spał :)
No ale w końcu wyszło na Twoje.

pozdro :)
The irresistible force met the immovable object

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Bo z perspektywy H1 wyglądało to tak jak napisałeś. Analiza była robiona na D1. Ustawiłem ZO na małym retracie. Idealne wejście było w połowie pinbara - wiele razy już tak ustawiałem zlecenia limit tracąc przy tym dobry trejd bo cena robiła tylko nieznaczną cofkę. SR taki sobie ale był testowany. To nie był "pinpointing" w każdym razie :D. Gdybym chciał szukać idealnego wejścia z reki to musiałbym zarwać całą noc.

A z kolei wg. "klasycznego Asmo" :D powinienem czekać na potwierdzenie i stawić buy stopa około 10 pipsów powyżej pina z ponad 100 pipsowym SL-em tuż pod nim...Jednej i drugiej rzeczy bardzo nie lubię. Miałem SL 60 pipsów i jak widać dał radę.

W zeszłym tygodniu miałem 2 trejdy , w tym tygodniu tylko 1. Cieszy mnie że trzymam dyscyplinę i nie sadzę zleceniemi "na lewo i prawo" tak jak kiedyś. To też jest zasługa Asmo którego wątek był bezpośrednią inspiracją dla takiego stylu gry choć wcześniej juz o tym myślałem.

Ahmed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ahmed »

Witam,no to weekend

Obrazek
Cenka opada

qwak
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: qwak »

bigben pisze:
kosoir pisze:Co myslicie o longu na edku?
Wziąłem ten setup. Mój jedyny trejd w tym tygodniu. Miałem jeszcze 2 ZO ale nie weszły (jestem wybredny :D). Zamknięty ręcznie na + 75 pipsów gdy na H1 zaczął się tworzyć Engulfing pattern w dół. Do ustawionego TP brakło 16 pipsów. Nienawidzę ustawiać BE więc wziałem to co jest na stole i kończę trejdowanie w tym tygodniu.

- SR
- 3 X Fibo
- dywergencja
- pinbar (trochę kulawy)

A u mnie tak na korekcie pina d1 z SL 20 :)

pozdrawiam,
qwak
Graj tylko spelniajace sie analizy!

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

qwak pisze:A u mnie tak na korekcie pina d1 z SL 20 Smile

pozdrawiam,
qwak
No to gratuluję wyczucia timingu :D. Takie wejścia (bardzo konserwatywne) bardzo lubię. Niestety ma to ten minus że sporo trejdów na dobrych setupach przez to ucieka. Tym razem postanowiłem zagrać bardziej agresywnie. Jednak pamiętałem o tym "entry" :) i umieściłem stopa tuż pod tym miejscem gdzie najbardziej chciałbym wejść :D. Widzę że wysiedliśmy z zawracojącego pociągu w podobnym momencie.

ODPOWIEDZ