PA & HT

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Mufant pisze:
czerwinek pisze:EUR/USD zabezpieczone na 1.4800, TP zmieniony na 1.4515
Jak ty to robisz ??? cena min 512 + spred to pewnie "co do pipsa"
gratki :clap:
Dzięki Mufant, szczerze powiem, że Cię zadziwię, bo sam nie wiem :) a tak naprawdę to było tak, że jak wychodziłem z pracy to widziałem, że cena ostro ruszyła w dół na danych więc wówczas przestawiłem TP na 1.4515 gdyż tam widziałem jakieś pierwsze godne uwagi wsparcie, jednak przyznam szerze, że nie liczyłem że cena w ciągu jednego dnia tak daleko spadnie, no nic jak narazie najlepszy mój trade :)

Tak poza tym to zastanawiam się co dzisiaj mówił Ben, że cena tak zareagowała, ale tak jak pisałem kiedyś za bardzo uwagi nie zwracam na dane i staram się grać AT, PA, HT.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Jutro daję sobie spokój bo dzisiejszych emocjach :)
W ogóle po dzisiejszym dniu mam tyle do powiedzenia i tyle wniosków, że naprawdę muszę ochłonąć.
Podsumowując dzisiejsze wejścia:
EUR/USD: 314 pipsów
GBP/CHF: 5 pipsów
Jeżeli chodzi o GBP/CHF to strasznie żałuję tego tradu. Przestawiłem na BE+5 i cena zawróciła i wywaliła mnie o 2 pipsy i poszła dalej w moim kierunku i co najlepsze osiągnęła moje TP, no nic nie można być alfą i omegą (żart) ale tak jak pisałem wcześniej było to zagranie pod prąd i ochrona kapitału wzięła górę, więc nie ma co żałować a wyciągać wnioski i następnym razem lepiej to rozegrać, jednak zamiast 5 mogła być 140:
Obrazek

Kolejne wnioski z tego tygodnia, jeżeli chodzi o HT muszę cały czas trenować i dalej praktykować wejścia. Tak jak pisałem wcześniej staramy się grać z trendem, tylko ostatnio było ciężko bo cena ciągle szła w górę praktycznie bez korekt na wielu parach. Ale wracajac do HT. Dzisiaj zadziałała jedna GBP/CHF z bardzo precyzyjnym wejściem i wąskim SL, drugie wejście mogło zostać zrealizowane na parze EUR/GBP niestety nie zagrane przeze mnie szerzej można o tym przeczytać w dzisiejszych wpisach w wątku ASMO. Tutaj również można było bardzo precyzyjnie wejść i ugrać 100 pipsów lub troszkę wiecej. Oba zagrania nie były zgodne z aktualnym trendem. Ostatnio nie szły mi zagrania z tych formacji i dlatego trochę bałem się grać kolejne. Jednak jak widzę warto dalej trenować i obserwować HT gdyż te dwa trady mogły z bardzo dużą nawiązką odrobić wcześniejsze straty. Podsumowując HT to moim zdaniem jak narazie należy wyszukiwać formacji idealnych czyli zgodnych z rysunkiem pod tym linkiem:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?id=2162
wówczas szanse są większe. Druga sprawa wchodzić z ciasnym SL z reguły R/R wychodzi 1:3 lub więcej, czyli SL ok 30 pipsów, a TP 100pipsów lub więcej. Tak więc to również jest plusem. Ostatnia sugestia grając pod prąd staraj się o ile to możliwe jak najszybciej zabezpieczyć pozycję, dziś to nie najlepiej wyszło ale człowiek czuje się spokojniej jak wie, że już nie straci :)

Teraz krótkie podsumowanie nie zagranych tradów. Tak jak pisałem na początku tego tygodnia strasznie szkoda zagrania na AUD/CAD, cena dzisiaj idealnie trafiła w pierwszy TP i tutaj jeżeli bym wszedł na pin barze bym wychodził:
Obrazek

Druga przegapiona okazja to GBP/AUD, o której już dzisiaj pisałem.

No nic dla mnie tydzień się skończył jutro tylko obserwuję rynek, jednak FX coraz bardziej mnie wciąga i mam nadzieję, ze dalej uda mi się rozwijać po mału do celu :)

Tak jeszcze z innej beczki, dziwny jest ten FX, 13 dni na E/U cena konsoliduje lub idzie do góry i następnie jednego dnia sru i te 13 dni nie ma znaczenia, cena na tym samym poziomie...???

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mufant
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mufant »

czerwinek pisze:eżeli chodzi o GBP/CHF to strasznie żałuję tego tradu. Przestawiłem na BE+5 i cena zawróciła i wywaliła mnie
Mialem podobnie

Wszedłem z ręki na 130 i gdy cena poszła w górę ustawiłem TS 35pips -> wywaliło mnie na reteście poziomu na wysokosci 165 (200-35) => tylko +35

Można było jeszcze raz próbować wchodzić przy poziomie ok 110 do 130, tylko trzeba by było mieć ZO bo to była szpilka ze 155 do 115 w ciągu 1 minuty.

Moje wnioski, a właściwie założenie, które z powodu niecierpliwości złamałem to podnoszenie SL po zamknięciu kolejnej świeczki na H4.

Dla ciekawości wrzucam małego motylka (z niskiego TF) obok tego kraba - można było zdjąć z 80pips

pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

:)
No można było wchodzić ponownie tylko ja rzadko to robię gdyż ciężko wtedy mi SL jakiś rosdądny dobrać najelpiej jak od początku pójdzie po myśli to wtedy człowiek spokojniejszy ewentualnie zmienia co raz wyżej BE po zamknięciu danych świec.
Ale wejścia były spoko :)
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Krótkie podsumowanie tyogdnia, gdyż krótki był tydzień:)
Zrobiłem dwa wejścia:
GBP/CHF 5pipsów
EUR/USD 314 pipsów
łącznie 319 pipsów

Dziś tylko sobie obserwowałem rynek (kiedyś nie rozumiałem co to znaczy, że ktoś obserwuje rynek byłem strasznie zły bo jak byłem na platformie to musiałem grać, teraz w roli obserwatora fajnie się czułem bez stresu można popatrzeć co by było gdyby ... :) )
Tak jak obserwowałem dziś dalej eur/usd co by było gdyby to cena doszła do drugiego TP, które miałem na rysunku, więc przynajmniej zadowolony jestem, że coraz lepiej idzie mi wyznaczanie poziomów S/R.

Życzę udanego weekednu wszystkim

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Witam.

Niestety w weekend nie mogłem przeanalizować rynku gdyż na razie niezawodny PlayOnline siadł mi dziś idę naprawić i mam nadzieję, że wieczorem już trochę będę mógł porysować na wykresach.
Teraz wrzucam moje wejście (proszę się za bardzo nie sugerować gdyż pod prąd). Jest to formacja Gartleya z D1 wygląda nawet na prawie idealną, a takich staram się szukać.
Dodatkowo postawnowiłem, że w poniedziałki nie wchodzę w rynek z PA na D1 tylko czekam c odzień przyniesie. Chyba, że naprawdę coś super z piątku by się trafiło. Ale w poniedziałki jeżeli z HT coś się trafi to oczywiście będę próbował wchodzić.
Wejście na EUr/CHF trochę spóźnione idealne by było przy odbiciu od 161.8 i już bym raczej miał przestawione na BE (bo pod prąd), no nić TP ok 100pipsów, SL 50, czekamy i zobaczymy :)

Obrazek

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Zaliczone SL -48 pipsów, już któryś raz podobna sytuacja, na D1 pod prąd nie mogę jakoś nic ugrać, za to na H1 lepiej to wygląda :), no nic SL wkalkulowany na FX oby jak najmniej. Ale podsumowując formacja wyglądała na bardzo solidną, minusem było zagranie nie zgodne z trendem oraz zbyt spoźnione wejście, jakby udało mi się wejść przy fibo 161.8 to prawdopodobnie przestawiłbym na BE gdyż taki mam zamiar jeżeli gram na HT pod prąd czyli jeżeli cena odbije od poziomu to o ile to możliwe to przestawiać na BE, tym razem nie udało się ale to z mojego powodu. Mimo, że wejście spóźnione to tylko -48 jakbym wszedłe bardziej dokładnie to SL mógł być nawet w grniachach 20-25 pipsów co prz y grze na D1 bardzo mi odpowiada.
O tym zagraniu zapominamy, zbieramy doświadczenie i czekamy na dalsze okazje :)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Internet już jest więc jest spoko, minusem jak zawsze brak czasu dlatego jestem zły trochę ale zawsze może być gorzej :)
Ok, moja propozycja być może na ten tydzień to EUr/GBP
- mocny opór
- trend
- 50 fibo
- odbicie od przebitej LT :)

Jak cena dojdzie do 0.8660 to na pewno tutaj będę szukał wejścia.
Obrazek

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

czerwinek pisze: mocny opór
- trend
- 50 fibo
- odbicie od przebitej LT Smile
oraz formacja "nad i pod" :D chyba jeszcze nie zrealizowana bo poprzednie korekty były dośc płytkie i "nie dojechały" do fioletowego prostokąta (nie licząc tych bezposrednio po przebiciu SR).

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Dzisiejsze wejście na parze EUR/GBP. Zagranie trochę nie w moim stylu gdyż nie czekałem na potwierdzenie świec ale miejsce jest bardzo solidne dlatego próbowałem wchodzić, jak narazie jest wszystko OK. Wejście nastąpiło na fibo 50, trochę duża ta świeca spadkowa wczorajsza ale nie takie góry przestawiano. Aktualnie już trade na BE+5.

Obrazek

Muszę również powiadomić użytkowników, przeglądających mój journal (choć dużo ich nie ma :) ), że wpisy prawdopodbnie będą rzadsze niż dotychczas co jest spwodowanem innym moim projektem zaangażowanym w forex. Ale przynajmniej raz na tydzień będę próbwał przedstawić jakieś fajnie wejście.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ