PA & HT

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Dzięki bigben tak się pytałem bo chciałem się wzorować na tym skąd czytałem informację o tej formacji, czyli stąd:
http://topfxsignals.com/pl/2010/01/formacja-nad-i-pod/
i mi wynika, że jakby cena doszła do poziomu Wsparcie 1 to można by było próbować wejść.

EUR/CAD zaliczone SL, ładnie nawet się zapowiadało ale teraz kopnęło ostro do góry i zaliczyło SL, no nic ciężko jednak się gra przeciw trendowi :) trzeba przemyśleć i być może faktycznie HT używać też tylko z trendem, SL nie był duży tak wiec czasem jedno dobre wejście z HT potrafi pokryć ewneutalnych kilka strat, no nic dalej trzeba pracować nad swoim zagraniami.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

To wsparcie nr 1 wydaje się lepsze raczej jako opór i idealne miejsce na Sella po uprzednim przebiciu przez cenę tego poziomu i zaliczeniu nowego LL a następnie korekcie do wsparcia nr 1. Fajnie by było jakby sam Wą$$ki się wypowiedział. Z pewnością oprócz gry zgodnej z kierunkiem trendu, istotna jest też konfluencja która zwiększa prawdopodobieństwo sukcesu.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Podsumowanie dnia i tygodnia.

Patrzę jeszcze na wykres EUR/CAD i zabrakło 13 pipsów, aby mój SL wytrzymał i potem cena ostro skoczyła w dół i jakby nie patrzeć 100 pipsów mogłobyć do przodu :( no nic cały czas wierzę w te formacje HT i tak jak wcześniej pisałem ważne, że na dziennym mogłem grać z dosyć małym SL tym razem się nie udało następnym razem będzie lepiej.

Ten tydzień pipsowo nie najlepszy, ale zgarniam kolejne doświadczenia i naukę co mnie również bardzo cieszy.
Podsumowując tydzień to:

usd/chf -54
cad/chf 90
gbp/aud -80
eur/cad -40
-84
Teraz podsumowanie miesiąca:
+217
+400
+233
-84
łącznie 766 oby tak dalej, bardzo byłbym zadowolony jeżeli będę oscylował w granicach 500 pipsów na miesiąc a podstawa to nie wyjść na minusy, wiem, że jeszcze czesto brakuje mi cierpliwości a dzięki temu mógłbym dużo więcej zmniejszyć SL, tak wiec nad tym będę starał się pracować, z drugiej strony czekanie na korektę to strach i obawa, że jak korekty nie będzie i dobry trade może uciec. Musiałbym zweryfikować jak w realu bym się ostatecznie zachował ale cały czas niestety muszą poczekać aż zdobędę kwotę od której chcę zaczać.

Ostatnie zdanie przed weekendem to zauważyłem, że otrzymałem status Pasjonata a więc to do czegoś zobowiązuje, więc teraz to już tylko musza być dobre zagrania :)
Pozdrawiam i życzę udanego weekendu co dla nie których długiego weekendu :)
SAVE

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Jakoś tak ciężko po długim weekendzie zacząć grać, już jutro środa a ja nic ciekawego nie mogę znaleźć , chociaż fajny setup był na GBP/USD, który przedstawił Borek w wątku ASMO:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... start=1840
dopiero poczytałem przed chwilą o inside barach ciekawie w tym setupie to wyglądało.
Ja od siebie dodam, że przeglądając wykresy również można było próbować wchodzić w AUD/CAD również odbicie od wsparcia na W1 i kilka dni temu pin bar na D1 i dzisiaj ruszyło w dół.
OK ja od siebie przedstawiam formację harmoniczną na parze GBP/CHF niestety jest to przeciw trendowi ale jak cena dojdzie do 1.4125 to ustawię ZO z SL=30 pipsów gdyż formacja wygląda na dosyć solidną (formacja kraba).
Obrazek

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Wczorajszego kraba nie wzięło ale cały czas trzymam ZO.
1. Najpierw jedno zdanie o nie wypatrzonym setupie dopiero dzisiaj jakoś to zauważyłem. Chodzi o GBP/AUD. Wczoraj był nienajlepszy pin bar ale na fajnym wsparciu, dodatkowo potwierdzenie w dywergencji. Tak więc można było spokojnie próbować wchodzić na korekcie z niewielkim SL.

Obrazek

2. Druga obserwacja to para EUR/USD. Nie pamiętam kiedy wszedłem na tej parze a jakie to fajne uczucie jak się wchodzi w trade i tylko jest się -1pips :) No ciekawe jak się skończy. Ale do rzeczy, zagranie pod prąd co nie jest najlepszym rozwiązaniem dlatego zainteresowanym proponuję grać na demo. Ale wydaje mi się, że nastąpiła tutaj formacja napiętej kuszy, dodatkowo cena zachacza powoli o opór z W1 i jest na granicy górnej bandy kanału. Dodatkowo Stoch ciekawie wygląda.SL ustawiam na dzisiejszym maksimum a TP ok.200 pipsów, to jest miejsce gdzie cena może mieć pierwsze problemy jeżeli pójdzie down, ale również jakby cen ruszyła w dół to jest miejsce i na 500pipsów.

Obrazek

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Wzięło ZO na GBP/CHF już przesunięte na BE+5 gdyż gramy pod prąd a najważniejsze to ochrona kapitału przy graniu przeciw trendowi :)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Szkoda rynek mnie wywalił o 1 pipsa i ruszył znowu do góry, gdybym został na Be to jeszcze bym był w tradzie a tak to +5. Postawiłem dokładnie SL pod świecą z H1, jednak to niestarczyło, no nic aktualnie cały czas jest w EUR/USD, zobaczymy czy dziś coś ruszy w którąś stronę.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Tak jeszcze na chwilę wrócę do wczorajszego przegapionego wejścia na GBP/AUD, widać jak dzisiaj fajnie ruszyło dalej a TP nawet można było postawić 1.5800 i czekać co tam cena zrobi, no nic trzeba na przyszłość obserwować rynek i nie dawać uciekać szansie zbyt często :)
Obrazek

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

EUR/USD zabezpieczone na 1.4800, TP zmieniony na 1.4515

Awatar użytkownika
Mufant
Stały bywalec