PA & HT

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

PA & HT

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Witam serdecznie.

Długo zastanawiałem się nad prowadzeniem dziennika, jednak dzisiaj popijając piwko postanowiłem, że warto spróbować.

Krótko o mojej przygodzie z FX. Zaczynałem ok. 6 miesięcy temu no i oczywiście zaliczyłem już zerowanie konta. Raz było lepiej raz gorzej ale w końcu i tak wyszło, że depo zostało wyzerowane a dokładnie 9zł zostało:)
Moje wcześniejsze granie opierało się tak naprawdę nie wiem na czym, trochę próby PA (wiele zasad łamanych), czasami z nudów (musza coś zagrać dzisiaj może się uda) i można by tak wymieniać. Dużo czasu spędzałem na forum na Day trading sugerowałem się wejściami innych, szukałem innych rekomendacji darmowych na innych stronach, itp.

Aktualnie gram na demo i zbieram środki na późniejsze granie, nie będzie to duża kwota ale mam nadzieję, że w przeciągu roku pozwoli mi na osiągnięcie zamierzonego celu choć wiem, że nie będzie łatwo.

Celem tego dziennika jest przede wszystkim doskonalenie swoich zagrań (ważne aby to były moje zagrania według mojej oceny, nie pamiętam już kiedy ostatnio byłem w dziale day trading lub innych stronach i z tego się cieszę, również ostatnio w ogóle nie zaglądam jakie w dniu są dane ekonomiczne dla waluty - nie wiem czy to dobrze czy źle ale więcej czasu nie tracę, a tak często człowiek się stresował i patrzył na dane i czekał co zrobi rynek, czasem też to źle się kończyło :) ) , umiejętność ochrony kapitału, w ramach możliwości ustawianie jak najwęższego SL (i nie przesuwanie go). Tak naprawdę nie chciałbym tracić a wówczas powinno być dobrze.

Moja gra będzie opierała się na Price Action oraz Harmonic Trading (ten system poznaję od ok.3 tygodni dopiero ale daje jak narazie znakomite wyniki). Najlepiej jakby PA uzupełniało HT i odwrotnie. W Pan z reguły gram na D1, czasem na H4. Natomiast w HT gram na H1, H4 i D1. Wejścia robię z ręki oraz poprzez ZO (zazwyczaj dla HT). Gram na D1 z reguły bo w czasie dnia pracuję i wieczorem staram się dopiero robić analizy.

Będę starał się wrzucać moje wejścia ale również będę starał się wrzucać screeny z par, które obserwuję i jak planuję wejść,abyście mogli również wpisywać swoje opinie co do planowanych setupów. Jeżeli ktoś gra również PA lub HT to zachęcam to wrzucania swoich propozycji i wejść, również zapraszam do komentowania oraz wrzucania własnych przemyśleń, ten dziennik ma być otwarty na innych i im więcej analiz się pojawi tym lepsza nauka dla każdego :) Będę starał się w ramach możliwości czasowych odpisywać.

Jeżeli chodzi o TP to różnie zależy od sytuacji natomiast SL dla formacji HT jak mam możliwość i formacja zadziała to przestawiam na BE. Wyniki będę starał się przedstawiać w pipsach bo narazie o zarobek (stratę) tu nie chodzi.

Poniżej zaprezentuję dwa trady, w których aktualnie jestem oraz jeden który się już zakończył.

Zachęcam gorąco do odwiedzania dziennika przede wszystkim osób, które również grają PA i HT ale nie tylko.

Pozdrawiam i Happy Trading
Ostatnio zmieniony 22 lut 2011, 22:39 przez czerwinek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Aktualnie jestem w dwóch tradach:
1. EUR/GBP
-odbicie od wsparcia
- przebicie linii trendu
-wcześniej był engolufing oraz pin bar

Tak naprawdę fajne zagranie ale ciężko z tą parą co dalej. SL nie chcę przestawiać na BE bo za mało narazie do przodu, tak więc będę obserwował , TP najlepiej jakby doszło do 0,8510 i wtedy jak zobaczyłbym co dalej albo bym trzymał albo wychodzę.

2. GBP/USD
- odbicie od lini trendu na W1
- obszar S/R - opór

Więcej powodów nie widziałem. Ustawiłem TP na poziomie 1.6100 dzisiaj cena doszła do tego poziomu i zawróciła, moje TP nie zostało wzięte przez spread. Teraz SL przestawiony już na 1.6200 a TP zastanawiam się jeszcze czy nie spróbować zwiększyć do ok. 1.6000, zobaczymy jutro co FX przyniesie. Z tego wejścia jestem bardzo zadowolony gdyż praktycznie na samej górce udało się wejść.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2011, 22:24 przez czerwinek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mufant
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mufant »

powodzenia
czerwinek pisze:Najlepiej jakby PA uzupełniało HT i odwrotnie
im więcej sygnalów, które się potwierdzają wzajemnie tym lepiej

pozdrawiam

Mufant

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Dzisiejsze zagranie w nocy poprzez ZO na parze EUR/JPY.

Wejście nastąpiło poprzez ZO na poziomie 114.20, SL był na poziomie 114.40, a TP 113.50.
Ten setup był bardzo fajny przede wszystkim, że udało się przy tak wąskim SL wejść w ten trade (duża zaleta formacji HT). Minusem na pewno było tutaj TP. Można było wziąć jeszcze spokojnie dodatkowych 100 pipsów ale w nocy to śpimy, a nie gramy :) więc nic nie mogłem zrobić.
Ogólnie jeden z fajniejszych ostatnio moich setupów :)

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michael7 »

Ciekawie, ciekawie...

Niedawno rozmawiałem z kumplem z forum i generalnie zauważylismy, że brak jakiegoś dobrego ciekawego dziennika. Sam nosiłem się z tym, żeby utworzyć jakis dzienik własnie HT&PA;] Sądzę, że taki Journal odświeży trochę ten dział, przynajmniej mam taką nadzieję.
Ale widzę, że wątek już powstał, więc będe kibicował i starał sie jakoś pomagać.
Trochę szkoda, że rachunek demo, jeśli będziesz miał możliwość to mimo wszystko polecam przejść jak najszybciej na micro loty chociaż;]
Jeśli chodzi o moje spojrzenie na HT&PA to ja osobiście, co pewnie wynika z tego, że mam trochę więcej czasu niż Ty inwestuje na niższych TF.
Jeśli chodzi o HT to wszystkie TF od 15 min po D1 (przynajmniej się staram, bo cieżko ogarnąć wiele par na wielu TF, dlatego skupiam się najbardziej na H1)
A jeśli chodzi o PA to głównie H1.

Jeśli mogę sobie pozwolić to z miłą chęcią będe zamieszczał od czasu do czasu jakieś patterny bądź własne wejścia, może to w czymś pomoże.

A jeśli mogę spytać to na jakich parach inwestujesz?....

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

michael7 pisze:Trochę szkoda, że rachunek demo, jeśli będziesz miał możliwość to mimo wszystko polecam przejść jak najszybciej na micro loty chociaż;]
Szerze to nie lubię grać na demo ale microloty również mnie nie zadowalają :) Jak uzbieram trochę gotówki do będę wchodził za ok. 0,03 lota lub za 0,05 lota ale chcę odłożyć tyle aby przegrana była dla mnie 1% depo lub niżej, poza tym rynek nie ucieknie i wolę wejść trochę silniejszy z nowym depo :)
michael7 pisze:Jeśli mogę sobie pozwolić to z miłą chęcią będe zamieszczał od czasu do czasu jakieś patterny bądź własne wejścia, może to w czymś pomoże.
Jak najbardziej pozwalaj sobie :) nawet i te z niższych interwałów, przeglądając kilkanaście par często nie zauważy się spraw oczywistych a czasem po prostu nie starczy czasu, więc co dwie głowy (i więcej) to nie jedna :)
michael7 pisze:A jeśli mogę spytać to na jakich parach inwestujesz?....
Staram się wykresy obserwować na większości par, a z reguły takie, których spread nie jest większy niż 15 pipsów. Przy Daily to nie ma tak dużego znaczenia. Jak grałem na niższych interwałach to spread mógł mieć co najwyżej 5 punktów.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

czerwinek pisze:
michael7 pisze:Trochę szkoda, że rachunek demo, jeśli będziesz miał możliwość to mimo wszystko polecam przejść jak najszybciej na micro loty chociaż;]
Szerze to nie lubię grać na demo ale microloty również mnie nie zadowalają :) Jak uzbieram trochę gotówki do będę wchodził za ok. 0,03 lota lub za 0,05 lota ale chcę odłożyć tyle aby przegrana była dla mnie 1% depo lub niżej, poza tym rynek nie ucieknie i wolę wejść trochę silniejszy z nowym depo :)

[
Taa, żeby wchodzić na takim locie przy większych sl, bo takie są na D1 przy 1% risk to troszkę potrzeba mimo wszystko gotówki. Więc powodzenia :)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Aktualnie również obserwuję dwie pary.

1. EUR/AUD
- formacja Gartleya
- poziom S/R - opór

2. NZD/USD
- formacja kraba
- poziom S/R - wsparcie

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Aktualna sytuacja:
1. GBP/USD wywaliło mnie na poziomie 1.6200, czyli ugrałem 42 pipsy.

2. EUR/GBP przestawiłem SL na poziom 0.8400

Aktualnie jestem również w dwóch tradach poprzez ZO.

1. AUD/CAD
- pin bar
- odbicie od LT
- trend wzrostowy

2. USD/CAD
- wczoraj był engoulfing na poziomie wsparcia. Wstępny TP linia trendu i następnie zobaczę co się wydarzy jak tam dojdzie cena. Wszedłem poprzez ZO na korekcie, jakbym był przy komputerze to trochę niżej bym wchodził.

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Dzisiejszy setup na eur/jpy. Gartley (moze nie idealny), ale w nim AB=CD. Do tego mniejsze 1:1 i mocne S/R + fibo 78.6.
Pomaga również eur/usd który dotarł do mocnego S/R

ODPOWIEDZ