Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

nieaktualne, poszperałem i sam sobie poradziłem
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 20:03 przez Good Will Hunting, łącznie zmieniany 1 raz.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

fxtedeos
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: fxtedeos »

Witam.
Mam takie pytanie:

Ile mogę wypłacić z konta gdy posiadam pozycję otwartą a nie chcę jej zamykać bo przynosi profit? Przedstawiam systuację na screenie
Do wysokości marginu? Czy muszę wszystko zamknąć aby cokolwiek wypłacić?
[/img]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Do wysokości Free Marginu. Oczywiście na daną chwilę, bo jak profit się zmniejszy to i Free Margin spadnie.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
kruczek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kruczek »

witam

pytanie dotyczy SPREEDU i wyznaczania TP & SL

zobrazuje taki prosty przykład dla shorta

--------------------------------------- 1.500 A SL
--------------------------------------- 1.450 B Zlecenie Oczekujące
--------------------------------------- 1.400 C
--------------------------------------- 1.350 D TP

wykres jest rysowany po cenie BID, z analizy liczymy na zysk 100 pipów.
Zlecenie dla shorta otworzy się po tej samej cenie ale będzie liczone po cenie ASK, czyli Zlecenie Oczekujące ustawiamy na poziomie 1.450 - SPREED
, ewentualnie poprawcie.

Pytanie brzmi: Jaką dokładnie podać wartość SL & TP aby odpowiednio było 50 i 100 pipów. Może dla lepszego zobrazowania poziomów SL & TP przyjmijmy SPREED 10 pipów.

z góry thx za odpowiedź

pozdrawiam
kruczek
bzium®

Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

chciclabym dowiedziec sie czy wielkosci korekt 33% i 66% tez sa istotne w AT na FX? Nie doszedlem jeszcze do dokladnego opisu jak dziala fibo ale chcialbym sie dowiedziec czy te zblizone liczby maja ze soba cos wspolengo (fibo 38 i 62) i wlasnie 33%-66%.
Jest jakis wskaznik, ktory naklada 33% 50% i 66% na wykresy?

SzyszeKx
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: SzyszeKx »

Hello,

potrzebuję kilka odpowiedzi :) Jeżeli nie chcę się wam odpisywać to może podacie chociaż literaturę, do której zerknąć :P

1. W jakiej walucie jest podawany kapitał początkowy? Na XTB jest 10 000, ale czego? Bo przecież nie murzynów :D

2. Zakładając, że chcę zająć pozycję długą na e-mini CFD, jednak jest to instrument na indeks zagraniczy. W jakiej walucie zostanie więc wpłacony depozyt? Tak na zdrowy rozsądek to powinno być USD, ale kto to tam wie? Kto będzie pośredniczył w transakcji rozliczeniowej? Nie powinna być to hamerykańska izba rozliczeniowa? Czy może to już jest rozkmina po stronie brokera?

3. W jaki sposób zostanie obliczony zysk z tego kontraktu? Co w przypadku dużej zmienności na USD/PLN?

4. Jakim cudem można zajmować pozycję na części kontraktu e-mini? Porównując do FW20 - zawsze trzeba kupić jeden kontrakt i kropka. A tutaj widzę, że można nawet i 0,1 kontraktu. Toż to są chyba kontrakty standaryzowane?

Ciężko mi to rozkminić, bo jestem przyzwyczajony do kontraktów FW20, gdzie wszystko jest w PLN i zasady są prostsze.

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Oj dużo pytań początkujących. Czyżby efekt marketingu jednej z wiodących firm brokerskich? :D

A więc po kolei.
kruczek pisze:pytanie dotyczy SPREEDU i wyznaczania TP & SL
Spread, nie spreed :).
kruczek pisze:Pytanie brzmi: Jaką dokładnie podać wartość SL & TP aby odpowiednio było 50 i 100 pipów. Może dla lepszego zobrazowania poziomów SL & TP przyjmijmy SPREED 10 pipów.
Nie ma filozofii, po prostu dodajesz wartość spreadu do wskazanego poziomu, tyle ;). Nie komplikujmy, upraszczajmy.
freshman89 pisze:chciclabym dowiedziec sie czy wielkosci korekt 33% i 66% tez sa istotne w AT na FX? Nie doszedlem jeszcze do dokladnego opisu jak dziala fibo ale chcialbym sie dowiedziec czy te zblizone liczby maja ze soba cos wspolengo (fibo 38 i 62) i wlasnie 33%-66%.
Jak przeczytasz chociażby lekturę Danielewicza to się wyjaśni... ;)
Odpowiem na to czego możesz tam nie znaleźć, czyli jak nanieść dowolny poziom korekty na wykres.
Z reguły platformy mają możliwość dodania swoich poziomów do wskaźnika Fibonacci Retracement. W MT4 wchodzisz w ustawienia narzędzia i dodajesz poziom 0.66 i 0.33 - i już ;).
SzyszeKx pisze:1. W jakiej walucie jest podawany kapitał początkowy? Na XTB jest 10 000, ale czego? Bo przecież nie murzynów
W walucie w której założyłeś rachunek. Jeśli nie pamiętasz to najedź kursorem z lewej strony w Nawigatorze na nazwę/numer rachunku i poczekaj, a wyskoczy nazwa waluty.
SzyszeKx pisze:2. Zakładając, że chcę zająć pozycję długą na e-mini CFD, jednak jest to instrument na indeks zagraniczy. W jakiej walucie zostanie więc wpłacony depozyt? Tak na zdrowy rozsądek to powinno być USD, ale kto to tam wie?
Niby w USD ale wszystko na bieżąco jest przeliczane po bieżącym kursie forexowym na walutę depozytową konta więc praktycznie nie ma to dla Ciebie znaczenia.
SzyszeKx pisze:Kto będzie pośredniczył w transakcji rozliczeniowej? Nie powinna być to hamerykańska izba rozliczeniowa? Czy może to już jest rozkmina po stronie brokera?
CFD u brokera Market Maker? Stroną transakcji będzie... broker ;). I jednocześnie to on rozlicza te transakcje.
SzyszeKx pisze:3. W jaki sposób zostanie obliczony zysk z tego kontraktu? Co w przypadku dużej zmienności na USD/PLN?
J/w. Wszystko jest obliczane na bieżąco. Jeśli kurs USD/PLN nagle dynamicznie się zmieni to bilans z pozycji także odpowiednio ulegnie zmianie.
SzyszeKx pisze:4. Jakim cudem można zajmować pozycję na części kontraktu e-mini? Porównując do FW20 - zawsze trzeba kupić jeden kontrakt i kropka. A tutaj widzę, że można nawet i 0,1 kontraktu. Toż to są chyba kontrakty standaryzowane?
To CFD, nie kontrakty futures, które podlegają ogólnej standaryzacji. Innymi słowy to instrument pochodny kontraktów futures (które już są instrumentem pochodnym :) ), stworzone przez brokera.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

czy korzystacie z lini tempa? sa one rownie pomocne jak fibonacci? i czy w mt4 jest jakies narzedzie, ktore samo wyznacza linie tempa bo nie wiem jak wyznaczyc recznie 3 rowne czesci, na oko to wiecie :)

i drugie pytanie, z ciekawosci chcialbym doiwedziec sie czy od czasu komputeryzacji i ogromnego rozwoju internetu takie zawody jak makler wciaz sa na topie czy zapotrzebowanie na nich maleje bo obsulga platform zajmuja sie informatycy.

ps dzieki za odpowiedzi do moich licznych pytan

Awatar użytkownika
gustlik9001
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: gustlik9001 »

Hej, jako kompletnie zielony w temacie mam pytanie - jak sprawić, aby TP realizował się w części? Nie mogę nigdzie tego znaleźć niestety;/

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Tzn. chcesz, zby TP zamknęło Ci tylko część pozycji ? W MT4 nie da się. Możesz jedynie zamknąć ręcznie część pozycji. Klikasz dwukrotnie na zlecenie, zakładka "egzekucja natychmiastowa", wpisujesz wolumen jaki chcesz zamknąć i wciskasz "zamknij".
Solą życia jest kasa.

ODPOWIEDZ