Dziennik Żelaznych Zasad

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

thefear pisze:Moim skromnym zdaniem Twoje pierwsze TP jest bardzo dobrym miejscem do szukania Lki.
Być może tak jest - jednakże w 100% tego nie wie nikt. Moja strategia bazuję na świecach D1 i zwroty kierunku sygnalizuje mi właśnie sytuacja z ostatniej zakończonej świecy tego TFa wraz z analizą poziomów S/R z TFow od 4h wzwyż. Na razie zastanawiam się czy w ogóle uda mi się wleźć przed tym wsparciem - nie było wyczekiwanej przez ze mnie korekty i zastanawiam się czy w ogóle się ona pojawi. Zobaczymy...

Jako ciekawostkę - dodam, że możecie sobie statystycznie policzyć ile razy przekroczenie high/low poprzedniej świecy D1 określiło kierunek na cały dzień. W moich badaniach skuteczność w określaniu kierunku była tak duża, że nie mogłem jej zignorować :D.
thefear pisze:Powodzenia w kontynuacji dziennika żelaznych zasad
Wielkie dzięki! :)

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: thefear »

MaxRipper pisze:Jako ciekawostkę - dodam, że możecie sobie statystycznie policzyć ile razy przekroczenie high/low poprzedniej świecy D1 określiło kierunek na cały dzień. W moich badaniach skuteczność w określaniu kierunku była tak duża, że nie mogłem jej zignorować Very Happy.
A jak przekroczy i High i Low poprzedniej świecy :D ? hehe
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

thefear pisze:A jak przekroczy i High i Low poprzedniej świecy ? hehe
Wtedy patrzymy w jakim miejscu w stosunku do poziomów S/R to się zdarzyło. Przykładowo (aczkolwiek to słaby przykład) dziś chłopcy przekroczyli Low z wczoraj między poziomami S/R z H4, D1 i tym samym prawdopodobieństwo tego że dojdą do któregoś z niższych poziomów jest wyższe niż to, że pójdą w górę. Oczywiście to nie mówi nam gdzie ostatecznie dzisiejsza D1 się zamknie ale sama wiedza o zwiększonym prawdopodobieństwie ruchu w pewnym kierunku chociaż przez część dnia powoduje, że możemy na tym zarabiać odpowiednio zarządzając aktywną pozycją oraz tworząc zasady MM, które nie pozwolą nam zbankrutować :).

Heh ciekawe czy ktoś w ogóle rozumie mój bełkot :D

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

MaxRipper pisze:Heh ciekawe czy ktoś w ogóle rozumie mój bełkot Very Happy
Mniej więcej :) Hehe Pozdrawiam :D
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Mały EDIT:

Z uwagi że chłopaki polecieli wysoko następuje pewna zmiana planu dotycz. zamknięcia 50% pozycji:
MaxRipper pisze: "poziom docelowy dla 50% pozycji określam na 1.4350"
Teraz jest to poziom: 1.4405. Mam nadzieję, że nie wylecę na stopie :)

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Nie wiem gdzie masz wejście ale Twój stop chyba zostanie połknięty.. Nie zanosi się narazie na korektę :/

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

thefear pisze:Nie wiem gdzie masz wejście ale Twój stop chyba zostanie połknięty..
He he dokładnie - SLa miałem 1.4485 i został on koncertowo przejechany.

Teraz wgryzamy się w silny opór na D1 o zasięgu 1.4500 - 1.4575 - nastawienia na razie nie zmieniam ale liczę, że jednak stany zrobią kolejny pin z D1 i się załapię na zniżkę. Ew. "bycze zamkniecie D1" spowoduje dopiero zmianę mojego nastawienia.

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

MaxRipper pisze:Hej Ben! Smile

Podłączę bliźniacze konto demo do MyFXBooka - to konto odwzorowuje wszystkie zachowania z konta real - niestety nie mogę udostępnić danych z konta real ponieważ mam je założone w Dukascopy n
Max oczekuję że dasz dobry przykład. Po polrocznej przerwie wkrotce wracam do handlowania. Twoje staty z Myfxbook mogłyby dac tzw. kopa motywacyjnego mnie i innym czego szczerze życzę. Rob skromne 10 % miesiecznie ale regularnie. Graj tak zeby Asii wreszcie "szczęka opadła" ;) (prawdopodobnie obserwuje Twoje wyniki :D).

Nie chce łapać za słowo ale kiedyś obiecałeś skrobnąc artykuł o metodach ustalania trendu....

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

bigben pisze:Max oczekuję że dasz dobry przykład.
Zrobię wszystko co w mojej mocy. Na razie kwiecień zaczął się dość drastycznie biorąc pod uwagę skuteczność. Ale jeden udany trade i jestem do przodu wiec... :)
bigben pisze:Nie chce łapać za słowo ale kiedyś obiecałeś skrobnąc artykuł o metodach ustalania trendu....
Słusznie, że mi przypominasz bo w końcu obiecałem i tym samym będę się musiał wziąć poważnie za pisanie (u Asmo miałem naskrobać z kolei o MM) - także na przestrzeni 2 tygodni przymusowo coś ciekawego naskrobię :)

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 12 kwietnia:

Wczoraj zbyt wiele się nie działo - ogólnie kwiecień jest dla mnie miesiącem na "trening cierpliwości" więc i tym razem dwie straty -43 i -35 pips. Trochę zamieszania wprowadziła długoterminowa linii trendu która wypłynęła na moje nastawienie, a która w efekcie miała niewielkie znaczenie psychologiczne (wytrzymała dokładnie 1 dzień).

Udało mi się także otworzyć krótką pozycję po odbiciu od ważnego poziomu psychologicznego tj. 1.4500.

Analiza na dziś:

Dzisiejszy dzień powinien upłynąć pod znakiem aktywnego zarządzania otwartą pozycją. Liczę na techniczną, ponad 200 pipsową korektę. Z czego na poziomie 1.4405 planuję zrealizować 50% zysku - resztę pozycji będę zamykał po dotarciu do 1.4285 lub na ew. wylecę na przesuwanym SLu :) - taki jest plan.

EDIT:
Zapomniałem dodać ze aktualnie poruszamy się w pasie konsolidacji z skrajnymi granicami: 1.4511 i 1.4436 (dość szeroka konsola). Wybicie ponad/poniżej, któregoś z tych poziomów powinno jednoznacznie wskazać kierunek cen - w moim odczuciu ceny powinny wybić się dołem - ale o ostatecznym scenariuszu i tak zadecyduje Pan rynek :).

EDIT2:
Niestety wyleciałem - oj ciężki "czas" nastał. Z uwagi na serię strat przekraczającą dozwolony poziom bezpieczeństwa uruchamiam pierwszą procedurę ograniczającą MaxDD.

Tak przy okazji napiszę o tym, że procedur takich mam ok 7 co odpowiada ok 36 stratnym transakcjom pod rząd. Potem miałbym już za mały kapitał aby móc kontynuować grę zgodnie z aktualnymi zasadami MM. Dodam, że dojście do ostatniej procedury wywołałoby DD ok -75% od kwoty startowej.

Dla porównania ciągłe stosowanie stałej wartości ryzyka 2% od początkowej kwoty depozytu po 36 stratach dałoby MaxDD na poziomie 70% (pomijam fakt, że po drodze nie dałoby się już otworzyć pozycji i realizować założeń MM). Dla mnie różnicą dotycz. zasad MM opiewającego na stałą jednostkę % jest to, że nie maksymalizowałoby ono zysków w dobrym okresie i ew. odrobienie takiej straty (tj. powrót do depozytu początkowego) zajęłoby ok 7-8 miesięcy (przy założeniu że dalszy okres byłby dobry dla strategii) natomiast w przypadku MM mojego autorstwa okres odrobienia tej samej straty wyniósłby od 2.5 - 3 miesięcy (teraz pytanie retoryczne - czy mamy większe prawdopodobieństwo trafienia na serię 7 dobrych miesięcy, czy na 2-3? :D ). Także stratę 75% depo osiągnięta w 36 transakcjach mogę odrobić w ok 3 miesiące.
Wszystkie obliczenia bazują na dość dużej porcji testów z przeszłości.

Warto zauważyć, że ciągle gadam o mało optymistycznych założeniach, ponieważ praktycznie zawsze zakładam wystąpienie "worst case scenario". Niestety FX jest tak skonstruowany, że musimy się przygotować na najbardziej absurdalny scenariusz tak aby nawet gdy on się wystąpi moc nadal pozostać w grze - jedyne co musimy robić dobrze to chronić nasze depo.

Często przypominam sobie te obliczenia i symulacje po to aby się uspokoić kiedy handle idzie źle :). Dzięki temu mogę być konsekwentny i zdyscyplinowany.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ