Dziennik Żelaznych Zasad

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

Podsumowanie dnia 13 kwietnia:

Za dużo nie napiszę o dniu wczorajszym ponieważ był on kontynuacją "batowania portfela" - tj. zamknałem dwie stratne pozycje na kolejno -37 oraz -42 pipsy. Jedyne co mogę powiedzieć to: cierpliwości MAX :D

Analiza na dziś:

Z uwagi na to, że wczoraj odbiliśmy się od oporu z D1 - tj. 1.4505 (świeca zamknęła się niedźwiedzio) zmieniam nastawienie na bearish (BTW - mam nadzieję, ze tym razem zsynchronizuję się z rynkiem). Jeśli uda mi się otworzyć pozycję krotką to punkty docelowe określę na: 1.4405 - tu zamknę 50% pozycji a następnie na 1.4285. No to spekulujmy!

Mała uwaga:
Jeśli chodzi o poziom: 1.4405 to może ulec zmianie na 1.4430 jeżeli ceny ustanowią nowe high dla D1. Jednakże wiele wskazuje na to, że dzisiejsze high wystąpi poniżej wczorajszego high, co w efekcie da nam nowe swing high (HH) dla D1 - jeżeli tak się stanie zostanie potwierdzona możliwość korekty kursów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 14 kwietnia:

Wczorajszy dzień umożliwił mi zamknięcie 50% pozycji krótkiej na poziomie 1.4430, którą otworzyłem w okolicach 1.4480. Wciąż oczekuję spadków do poziomu 1.4285 - prawdopodobieństwo tak dużego ruchu w tak krótkim czasie jest bardzo małe i z uwagi na to, że mamy piątek zamknę resztę pozycji w okolicach godziny 21:00 bez względu na wynik.

Analiza na dziś - EUR/USD:
Wczorajsza świeca D1 nie nastraja optymistycznie do założenia kontynuacji spadków jednakże to na co warto zwrócić uwagę to fakt, że nie przebiliśmy maksimum z środy co oznacza, że wciąż robimy LH zamiast HH (patrz H1). Także jakbym miał powiedzieć kto ma więcej szans na zwycięstwo na ten moment to wskazałbym na niedźwiedzie.

Dość ciekawie wygląda poranna sytuacja na M15 z perspektywy czystego Price Action. Otóż nad ranem udało się wybić niedźwiedziom nowe LL łamiąc tym samym ostatnie HL dla tego interwału. Ważne jest aby teraz "niedźwiadki" nie dały się zepchnąć do narożnika, czyli ponad poziom ostatniego LH (1.4479), bo to by sugerowało zmianę układu sił na korzyść zachęconych wczorajszą dynamiczną korektą byków.

Dziś jako analizę załączam sytuację z M15 - z uwagi na to, że na D1 nic się nie zmieniło pod względem układu sił.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 15 kwietnia:

Wczoraj zamknąłem resztę pozycji krótkiej otworzonej w czwartek. Niestety nie udało mi się wykorzystać całego potencjału ruchu z uwagi na rozpoczynający się weekend, który zwiększa ryzyko wystąpienia luki. Wynik 45 + 48 / 2 = 47 pips.

Z uwagi na to, że do punktu docelowego zostało sporo miejsca (1.4285), będę próbował dokonać wznowienia 50% ostatniej pozycji, na rozpoczęciu notowań (niedziela/poniedziałek) na poziomie jej ostatniego zamknięcia. Oznacza to, że postawię zlecenie oczekujące na 1.4435 kopiując pozostałe parametry dla tego zlecenia z piątku. Zobaczymy czy się uda :).

Analiza na poniedziałek - EUR/USD:

Sprawa wydaje się być prosta. Nie przebiliśmy high z środy tworząc przy tym dość słabo widoczny HH na D1. Dodatkowo HH wystąpił na ważnym oporze (D1) o zasięgu od 1.4500 - 1.4575 - dodatkowo tygodniowa świeca zakończyła się korzystnie dla niedźwiedzi - tym samym wszystko składa się na początek ruchu korekcyjnego przynajmniej do najbliższego wsparcia (D1) tj. 1.4280.

Gdybyśmy spojrzeli na to co dzieje się w dłuższym terminie to zauważylibyśmy, że od 2008 roku znajdujemy się w gigantycznej konsolidacji, która poniekąd pokazuje pewną przepychankę między Europą a Ameryką - tak naprawdę chyba nikt nie wie co się wydarzy i dopiero przebicie któregoś z przeciwległych biegunów 1.6050 lub 1.2320 pokaże nowy kierunek wielkiego przepływu kapitału. To tyle jeśli chodzi o największą parę walutową.

Pozostają jeszcze cykle.
Hipotetycznie jeśli założymy, że średniorocznie indeks EUR/USD pokonuje odległość ok 1100 pipsów oznaczałoby to, że na przestrzeni 1-2 lat wydarzy się coś co ponownie zmieni porządek gospodarczy świata (kryzys, zapaść). Oczywiście to tylko hipotezy i teorie ale zakładając, że od połowy 2009 roku gospodarka przeżywa okres ponownej hossy, a teraz jesteśmy w fazie gigantycznego wzrostu cen akcji ( http://stooq.com/q/?s=djia&d=20110415 ), surowców ( http://stooq.com/q/?s=gc.f&d=20110415 ) i pierwszych oznak spadku cen obligacji 10-cio letnich ( http://stockcharts.com/freecharts/gallery.html?$UST10Y ) możemy przypuszczać, że w niedługim czasie owa zmiana biegunów nastąpi. Ważne aby teraz bacznie obserwować: akcje, obligacje oraz surowce.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 18 kwietnia:

Zgodnie z analizą z ubiegłego tygodnia ceny dotarły do poziomu 1.4285, tym samym dzień wczorajszy był dla mnie "festiwalem pipsów" szkoda tylko, że małym lotem. Udało mi się zamknąć pozycję na:

Kod: Zaznacz cały

(117 + 27) / 2 + (30 + 28) / 2 = 72 + 29 = 101 pipsów

Poniedziałkowa świeca D1 zakończyła się dość sporym spadkiem i pomimo korekty, która utworzyła spory cień, a także pomimo zamknięcia świecy na lokalnym wsparciu (D1) 1.4250 - 1.4205 nie zrezygnowałbym z dalszego sprzedawania EURO. Tym samym dziś ponownie jestem niedźwiedziem.

Poziom docelowy dla kontynuacji ruchu określam na: 1.4065 z realizacją 50% ew. zysków na poziomie: 1.4170

W załączniku analiza wraz z wykazem wczorajszych pozycji.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 19 kwietnia:

Wczorajszy dzień zaliczyłbym do wyjątkowo spokojnych - tylko 1 transakcja (niestety na -40 pips). Przy okazji wyjaśniło się wiele w temacie dalszego kierunku EURO :)

Analiza na dziś:

Zamknięcie wczorajszej świecy D1 obiektywnie świadczy o udanej akcji obrony wsparcia z zakresu 1.4250 - 1.4210 (D1) co skłania mnie do tego aby dziś zajmować pozycje długie z poziomem docelowym 1.4475

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 20 kwietnia:

Wczorajsza analiza po raz kolejny została wypełniona. Ceny sforsowały poziom 1.4475 szkoda tylko, że beze mnie :D. Mówiąc wprost - zwyżka była tak dynamiczna, że nie było korekty, która pozwoliłaby mi zając rano długą pozycję zgodną z zasadami strategii. Oczywiście udało mi się wejść potem w ok. godziny 14:00 jednakże wejście to było już z góry obciążone ryzykiem porażki i tak się też stało (wynik: -35 pips).

Analiza na dziś:

"Byki w natarciu" to jedyne stwierdzenie, które jak na razie pasuje do projekcji ruchu na następne sesje. Co ciekawe złamaliśmy przed chwilką strefę oporu z D1 czyli poziom 1.4580. Co sugeruje otwartą drogę do ataku na 1.5065 (to jest ok 500 pipsów :shock: , BTW - ciężko uwierzyć, że Edek może aż tak pofrunąć). Aktualnie po otwarciu sesji w Londynie inwestorzy powinni zaczaić się chociaż na pullback do poziomu 1.4520 - ale czy przy takim szaleństwie to zrobią?!

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 21 kwietnia:
Wczoraj udało mi się otworzyć długą pozycję na poziomie 1.4573. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Wczorajszy dzień upłynął pod znakiem korekty ostatniej zwyżki. Jednakże z uwagi na to, że bykom udało się ustalić nowe maksimum oraz zamknąć dzień powyżej poziomu jego otwarcia wciąż sugeruje to większą szansę na kontynuację umacniania się EURO aniżeli dalszą deprecjację jego kursu.

W tym miejscu warto dodać, że zabrakło wyraźnego pullback'u do poziomu 1.4520 (H4), co może zmobilizować niedźwiedzie do sprzedaży właśnie do tego rejonu. Dodatkowym bodźcem do realizacji zysków z długich pozycji może być zbliżający się świąteczny długi weekend. Zaznaczam tu jednak, że tak stać się nie musi z uwagi na silny trend wzrostowy.

Jeżeli chodzi o punkty docelowe dla ruchu wciąż realny aczkolwiek wyjątkowo odległy jest poziom 1.5065.

Obrazek

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 22 kwietnia:
W piątek udało mi się otworzyć tylko pozycję długą... Dodam, że akurat tego dnia nic ciekawego się nie wydarzyło. Na końcu dnia - z uwagi na małe zaangażowanie - postanowiłem pozostawić pozycje na weekend (zgodnie z moją regułą dotycz. kontroli ryzyka).

Z uwagi na wąską - piątkową konsolidację obraz techniczny rynku nie uległ znaczącej zmianie m.in. dlatego poprzednia analiza pozostaje w mocy. Jedyną różnicą jest to, że utworzył nam się lokalny opór na poziomie 1.4635 przy którym realizowałbym 50% zysku z pozycji długiej.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 25 kwietnia:
Niestety po raz kolejny występuje u mnie seria mało przyjemnych strat i tym samym pozycją z piątku została zamknięta na minusie (-44 pips). To są ciężkie chwile ponieważ nie mogę pozwolić na jakiekolwiek odejście od sprawdzonych zasad. Statystyka musi zadziałać wiec konsekwencja w działaniu i cierpliwość jest mi potrzebna, aby odnieść sukces. W tym miesiącu myślę, że jak skończę z wynikiem w okolicy 0 to już będzie sukces :).

Kolejny dzień w którym nic nowego nie napisze o punktach docelowych. Otoż z uwagi na brak rostrzygnięcia świec dziennych na korzyść niedźwiedzi wciąż zajmowałbym długie pozycje z poziomami docelowymi 1.4635 (50% pozycji) oraz 1.5065 dla reszty pozycji (BTW - mam nadzieję, że chociaż zrobią korektę, na której będę mogł wejść zgodnie z załozeniami strategii - jak tak nie bedzie to się wkurzę :evil: ).

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 26 kwietnia:
Wczorajszy dzień zaliczyłbym do kategorii "kolejny trening cierpliwości" - poniekąd dlatego, że kolejna pozycja zakończona została stratą (-37 pipsów).

Dodam jeszcze, że udało mi się otworzyć kolejną pozycję długą (1.4632), którą planuję realizować na poziomie 1.5065 - zgodnie z punktami docelowymi wczorajszej analizy.

Pod kątem kierunku indeksów po raz kolejny nic nie uległo zmianie dlatego wciąż oczekuję na dotarcie cen do istotnego - w mojej ocenie - oporu (D1) na poziomie 1.5065.

Obrazek

ODPOWIEDZ