Dziennik Żelaznych Zasad

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

Podsumowanie dnia 2 maja:
Wczorajsza pozycja otworzona po cenie 1.4821 przyniosła mi niewielką stratę w wysokości -9 pips (24 + (-41) / 2).

Analiza na dziś - EUR/USD:

2 maja był trochę dziwny ponieważ kurs przebił zarazem High i Low świecy D1 z 29 kwietnia. Jednakże zakończenie dnia poniżej ceny jego otwarcia sugeruje, że niedźwiedzie rosną w siłę, dlatego dziś gram tylko shorty bez względu na wynik.

Poziomy docelowe to: 1.4810 - 50% pozycji oraz okolice 1.4525 dla reszty. Taki jest plan :).

P.S. Proszę się nie sugerować fibo na screenie z analizą - dodałem je tylko jako ciekawostkę zbieżności z poziomami S/R na D1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 3 maja:

Wczoraj udało mi się otworzyć tylko jedną pozycję krótką, niestety udało się jej przetrwać lekko ponad 2h. Byki postanowiły zrobić jeszcze jeden atak na szczyt i przejechały mojego SLa -> wynik -35 pips.

Aktualnie analiza z dnia poprzedniego pozostaje w mocy. Pomimo dynamicznego ataku popytu został on skutecznie stłumiony przez dość odważne w ostatnim czasie niedźwiedzie - na niekorzyść byków działa w dalszym ciągu brak przebicia ostatnich maksimów, a po analizie świec D1 można jednoznacznie stwierdzić, że więksi uczestnicy rynku położyli tam swoje zlecenia sprzedaży. Oczywiście istnieje cień szansy, że popyt da radę przebić maksima ale z każdym dniem te szanse są coraz mniejsze. Dlatego dziś również trzymam stronę niedźwiedzi i zamierzam sprzedawać EURO.

Poziomy docelowe dla zlecenia sprzedaży ustawiam na 1.4655 (50% pozycji) oraz 1.4520 dla reszty.

P.S. Obraz techniczny nie zmienił się dlatego nie dodaję analizy "obrazkowej"

P.S. 2 Jednak dodam analizę obrazkową ponieważ na poprzedniej nie ma jednego z poziomów docelowych :)

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 4 maja:

Wczorajszy dzień należał do stosunkowo ciężkich (miałem aż 3 sygnały wejścia). Od rana nastawiony byłem niedźwiedzio jednakże zanim doczekałem się pozycji zyskownej dwa razy dostałem po nosie tracąc kolejno: 30 i 35 pips. Podsumowując wczorajszy dzień zakończył się stratą -65 pips.

Z uwagi na to, że wczorajszy dzień zakończył się lekką zwyżką cen (BTW - będę musiał zmienić podejście do notowań z D1 w MT4 bo są po prostu przekłamane) oraz przebiciem wyraźnego oporu na poziomie 1.4900 postanowiłem zmienić nastawienie na bycze. Aczkolwiek zmiana ta jest decyzją szczególnie ciężką, bo nie ma jednoznacznych sygnałów z rynku, sugerujących przewagę kupujących. Mimo wszystko zaufam ostatniej świecy D1 i trwającemu trendowi.

Poziom docelowy dla całości pozycji określam na 1.5065.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 5 maja:

Niestety wczoraj nie udało mi się uczestniczyć w tym pięknym ruchu spadkowym, który wieściłem parę dni wcześniej. Oczywiście ceny dotarły do mojego niedźwiedziego targetu (1.4525) i aż żal było patrzeć... Przy okazji odkryłem wielką rozbieżność moich danych MT4 dla świec D1 z danymi z innych źródeł. Z tego co zauważyłem to ja mam ustawione GMT +2 (czas polski) a reszta świata lata wg czasu Greenwich, przez co świece D1 mają odnotowane zamknięcia na zupełnie różnych poziomach, a ponieważ zamknięcia świec D1 mają dla mnie szczególną wartość to postaram się zmienić platformę na której analizuję owe świeczki. Oczywiście zanim dokonam tej zmiany będę musiał przeprowadzić szereg obiektywnych testów.

Wracamy do wyników dnia wczorajszego - wczoraj wyłapałem 2 SLe z pozycji długich, po 25 pipsów każdy i tym samym dzień skończyłem z wynikiem -50 pips - szkoda...

Z uwagi na to, że wczorajszy dzień zakończył się wielką świecą spadkową (D1) nie pozostaje mi nic innego jak przyjęcie typowo niedźwiedziej postawy. Dlatego dziś gram tylko shorty do poziomu 1.4520.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 6 maja:

Wczoraj w końcu udało mi się zgarnąć trochę pipsów. Zawarłem 3 pozycje krótkie z czego 2 zakończyłem wynikiem: +16 pips (26 + 6 / 2) oraz -17 pips. Ostatnia pozycja została zamknięta połowicznie - reszta czeka na poziom docelowy tj. 1.4250. Z uwagi na niski stopień ryzyka pozycja została pozostawiona na weekend. Podsumowując - cierpliwość popłaca :).

Analiza na poniedziałek - EUR/USD:

Wszystko wskazuje na to, że zmierzamy do silnego wsparcia (D1) w okolicach poziomu 1.4250 - własnie tam spodziewam się realizacji zysków z pozycji krótkich i korekty ostatniego spadku. Jednakże z uwagi na to, że piątkowa świeca D1 zamknęła się niedźwiedzio to również w poniedziałek będę sprzedawał EURO z jakimś rozsądnym TP.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 9 maja:

Wczorajszy dzień był klasycznym festiwalem pipsów. Najpierw udało mi się zamknąć drugą połowę pozycji z piątku ostatecznie uzyskując wynik 89 pips (147 + 41 / 2). Dodatkowo tego dnia zająłem kolejną pozycję krótką i tym samym z ruchu dziennego udało mi się wyciągnąć kolejne 68 pips. W przypadku drugiego zagrania żałuję tylko tego, że ceny zawróciły parę pips od mojego TP.... Cóż taki jest Forex :).

BTW - Po tych zagraniach udało mi się ustanowić nowe maksimum zarządzanego kapitału :).

Poprzednia świeca D1 wciąż nie daje wyraźnych sygnałów do rozpoczęcia korekty i tym samym wciąż będę sprzedawał EURO, ale tym razem z krótkim TP. Poziom docelowy dla ruchu określam wciąż na 1.4250.

Dodam jeszcze, że dzisiejsze sygnały sprzedaży - jeżeli wystąpią - są okupione nieco większym ryzykiem straty ponieważ znajdujemy się już bardzo blisko istotnego poziomu wsparcia z wykresu D1.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 10 maja:

Wczorajszy dzień zakończył się głębszą korektą rachunku. Zawarłem 3 transakcje krótkie i niestety wszystkie 3 były nieudane. Dzień zakończyłem ze stratą łączną 121 pipsów. Trzymamy się reguł i gramy dalej.

Fakt, że wczorajsza świeca D1 nie przebiła high świecy z poniedziałku nie przekonuje mnie do zmiany nastawienia i tym samym zgodnie z przyjętymi regułami dziś również gram tylko pozycje krótkie z poziomami docelowymi: 1.4290 dla 50% pozycji oraz 1.4250 dla reszty.

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

MaxRipper pisze:Podsumowanie dnia 10 maja:

Wczorajszy dzień zakończył się głębszą korektą rachunku. Zawarłem 3 transakcje krótkie i niestety wszystkie 3 były nieudane. Dzień zakończyłem ze stratą łączną 121 pipsów. Trzymamy się reguł i gramy dalej.

Fakt, że wczorajsza świeca D1 nie przebiła high świecy z poniedziałku nie przekonuje mnie do zmiany nastawienia i tym samym zgodnie z przyjętymi regułami dziś również gram tylko pozycje krótkie z poziomami docelowymi: 1.4290 dla 50% pozycji oraz 1.4250 dla reszty.
Co do pierwszej pozycji nie mam zastrzezeń, ale nie sadzisz ze w drugiej i trzeciej sygnaly do wyjscia z pozycji byly juz wczesniej ? Parę pkt dało się zaoszczędzić. Nie przesuwasz SL jak transakcja nie idzie po Twojej mysli ?
fx-forum

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

MkubuxK pisze:Co do pierwszej pozycji nie mam zastrzezeń, ale nie sadzisz ze w drugiej i trzeciej sygnaly do wyjscia z pozycji byly juz wczesniej ? Parę pkt dało się zaoszczędzić. Nie przesuwasz SL jak transakcja nie idzie po Twojej mysli ?
Sygnały wyjścia może i były ale w Twoim systemie. Niestety mój opiera się na nieco innych zasadach.

Otóż cały system jest oparty na rozwiązaniu aby na początku "dawać" miejsce na rozwój nowego trendu. Dlatego też SL przesuwam dopiero wówczas gdy trend wyznacza nowe LL (dla trendu spadkowego) lub nowe HH dla trendu wzrostowego. Wczoraj ani razu nie udało się cenom wyznaczyć nowego LH (grałem na spadki) dlatego też nie udało mi się przesunąć SLa.

Całkiem niedawno myślałem nad nieco innym rozwiązaniem. Otóż mam pewien pomysł na hedgowanie pozycji, które po otwarciu technicznie wyglądają na nieudane. Zabieg ten miałby na celu obniżenie DD + zmniejszenie ryzyka początkowego. Oczywiście czeka mnie jeszcze kupa testów ale w mojej ocenie hedgowanie w pewnych "strategicznych" momentach pozwoli mi na wygładzenie krzywej equity.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia 11 maja:

Wczoraj trafił mi się kolejny festiwal pipsów, dzięki czemu ustanowiłem nowe maksimum na kapitale. W pozycji krótkiej otworzonej w okolicach południa udało mi się zainkasować (166 + 99 / 2) = 132 pipsy. Bardzo fajny wynik!
A teraz czas na analizę poranną.

W dniu wczorajszym ceny dotarły do miejsca, w którym możemy spodziewać się korekty (silne wsparcie D1) jednakże z uwagi na znaczną świecę spadkową wygenerowaną na wykresie Daily wciąż będę szukał okazji do sprzedaży - bez względu na wynik.

Aktualnie ciężko mi określić poziomy docelowe dla pozycji krótkich z uwagi na okolice wspomnianego wsparcia.
Musi zostać ono znacznie przebite aby umożliwić niedźwiedziom dalszą wyprzedaż EURO. Poziomy docelowe dla takiego scenariusza określam na: 1.4080 dla 50% pozycji i 1.4065 dla reszty.

ODPOWIEDZ