Jaki realny zysk w przeciągu roku, zaczynając od 100 PLN ?
- 13Spekulant
- Gaduła
"Realnie" dla kogo? Dla przeciętnego tradera? Dla fantastycznego tradera z niesamowitym wyczuciem rynku? Do osiągnięcia przez każdego? Moim zdaniem samo pytanie wskazuje odpowiedź: 100k to za dużo, bo przecież takie rzeczy nawet jak się zdarzyły, to fuksem, więc wykluczamy, 100% rocznie to za mało, bo przecież można zdecydowanie więcej, tylko trzeba się postarać, więc nie o to chodzi. Trzeba wybrać więc jakąś kwotę nie za dużą, nie za małą i będzie git.
Co innego, gdyby się zapytać jaką kasę można robić rok w rok ze 100zł. O! Wtedy to co innego - fart odpada, zostaje systematyka i doświadczenie.
Co innego, gdyby się zapytać jaką kasę można robić rok w rok ze 100zł. O! Wtedy to co innego - fart odpada, zostaje systematyka i doświadczenie.
Nalezy wziasc pod uwage poprawke na to, ze osoby ktore 'juz nie traca' posiadaja jakies swoje konto 'glowne' na ktorym maja troche wiecej niz owe 100pln.Cyb pisze:Nie no jason skoro zakładamy rok to bierzemy pod uwagę osoby które już nie tracą
Bo te tracące to wiadomo
A teraz przeanalizujmy taka hipotetetyczna sytuacje. Na codzien operuje na koncie $100k+, otwierajac po kilka lotow w jednym tradzie, gdzie owe 100pln trace lub zyskuje w ulamkach sekund - tak wiec jest to kwota ktora nie robi na mnie najmniejszego wrazenia. Czy biorac udzial w owym tescie od 100pln do xxx w rok gralbym 0.01lotem starajac sie dbac o jakies sensowne mm? NIE! Do czasu az z tych 100pln nie zrobilaby sie jakas sensowna kwota otwieralbym pozycje wykorzystujac maksymalna dopuszczalna dzwignie - traktowalbym to konto jak demo ktore moge zalozyc od nowa jak tylko skasuje jeden depozyt.
Biorac powyzsze pod uwage po roku mialbym na tym koncie cztero lub pieciocyfrowa kwote, albo -100%.
Wg mnie coś takiego jest możliwe, choć bardzo trudne do wykonania. Posłuże się tutaj banalna matematyką ...
Przykład 1: Podwajanie rachunku co miesiąc
100 x 2^12 = 409600
Przykład 2: Osiąganie stopy zwrotu 80 % miesięcznie
100 x 1,8^12 = 115683
Przykład 3: 50 % miesiecznie
100 x 1,5^12 = 12974
Jak widać, aby osiągnąć wyniki powyżej 100 tys po roku ze 100 zł trzeba niemalże osiągać 100 % miesięcznie, co na pewno jest realne, choć trudne.
Przykład 1: Podwajanie rachunku co miesiąc
100 x 2^12 = 409600
Przykład 2: Osiąganie stopy zwrotu 80 % miesięcznie
100 x 1,8^12 = 115683
Przykład 3: 50 % miesiecznie
100 x 1,5^12 = 12974
Jak widać, aby osiągnąć wyniki powyżej 100 tys po roku ze 100 zł trzeba niemalże osiągać 100 % miesięcznie, co na pewno jest realne, choć trudne.
jesli chodzi o eksperyment, zawsze mozna zrobic eksperyment we wlasnym zakresie (Czytaj forum)
, tyle ze np. na 9 miesiecy. Zobaczymy jak pojdzie 
Konta uczestnikow musialy by byc "do wgladu". 100 zl to nie jest w koncu tak duzo, jedynym (i w sumie realnym) kosztem bylby dodatkowy czas poswiecony na ten eksperyment, no ale widzialem juz gorsze eksperymenty

Konta uczestnikow musialy by byc "do wgladu". 100 zl to nie jest w koncu tak duzo, jedynym (i w sumie realnym) kosztem bylby dodatkowy czas poswiecony na ten eksperyment, no ale widzialem juz gorsze eksperymenty

Nie wiem czy konkurs to właściwe określenie ale dla samej zabawy i testu może zoorganizować coś takiego. Tylko że rok to długo więc żeby nie było nudno to wprowadzić co miesięczne checkpointy.
Taki luźny pomysł.
Taki luźny pomysł.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu
AK
trading is waiting
--
AK
Coś mi się zdaje Cyb ze ten temat jest tylko po to, żeby połechtać Twoje ego. Wszyscy powiedzą że sie nie da zrobić 100k po czym Ty wkleisz swój magiczny statement i będziesz się cieszył zdziwieniem ludzi.
tylko czy ta Twoja suma jest realna? A więc czy możesz ją powtórzyć? Raczej nie, raz miałeś fuksa i raczej na pewno nigdy tego nie powtórzysz, tak więc nie wiem czy to można rozpatrywać w kwestii realności, czy po prostu jednorazowego fuksa
tylko czy ta Twoja suma jest realna? A więc czy możesz ją powtórzyć? Raczej nie, raz miałeś fuksa i raczej na pewno nigdy tego nie powtórzysz, tak więc nie wiem czy to można rozpatrywać w kwestii realności, czy po prostu jednorazowego fuksa
Nawet jeżeli, mi osobiście by to w ogóle nie przeszkadzało. Jeżeli tak jest to raczej z gratulacjami a nie z takimi ponurymi postami powinno się wychodzić.kupidyn pisze:Coś mi się zdaje Cyb ze ten temat jest tylko po to, żeby połechtać Twoje ego. Wszyscy powiedzą że sie nie da zrobić 100k po czym Ty wkleisz swój magiczny statement i będziesz się cieszył zdziwieniem ludzi.
Ale coż zazdrość u Polaków to nie pierwszyzna.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
AK
trading is waiting
--
AK
Ależ kolego sympatyczny bardzo się mylisz. Nie mam zamiaru nic wklejać. Często widzę tematy w których ludzie pytają ile można zarobić, więc chciałem aby nowi widzieli na realnych przykładach czego NIE DA się zrobić, lub też jest PIEKIELNIE trudne. I ile realnie czasu by to zajęło.
A 100 pln jest o tyle fajną sumą że na podstawie tego łatwo przeliczyć sobie co można osiągnąć mając kilka razy większy depozyt.
Liczyłem że uda się uzyskać jakiś średni przedział który byłby taką realną sumą do osiągnięcia. Stąd pytanie o 100k aby dalej się już nad tym nie skupiać.
Poza tym - Ja się nie znam na Fx...
A 100 pln jest o tyle fajną sumą że na podstawie tego łatwo przeliczyć sobie co można osiągnąć mając kilka razy większy depozyt.
Liczyłem że uda się uzyskać jakiś średni przedział który byłby taką realną sumą do osiągnięcia. Stąd pytanie o 100k aby dalej się już nad tym nie skupiać.
Poza tym - Ja się nie znam na Fx...