Jaki realny zysk w przeciągu roku, zaczynając od 100 PLN ?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Re: Jaki realny zysk w przeciągu roku, zaczynając od 100 PLN

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

venom inside you pisze:Wykres m1 nie różni się dla mnie niczym od w1 te słupki wyglądają tak samo, tyle że horyzont mniejszy.
Roznica jest i wynika z duzo nizszej plynnosci na niskich interwalach. Zakladajac ze rynek sklada sie z graczy krotko, srednio, dlugo terminowych mozemy dojsc do wniosku ze kazdy z nich ma wplyw na to co widzimy na M1 ale tylko nieznaczny odsetek graczy ma realny wplyw na kurs na interwalach W1. Z tego powodu wykresy na M1 sa w duzo wiekszej mierze podatne na manipulacje oraz efekty zwiazane ze zmiana plynnosci w obrebie ceny.

venom inside you

Nieprzeczytany post autor: venom inside you »

jak z dużo mniejszej płynności, skoro płynność jest ofertami kupna/srzedaży, to taki byczek co operuje na w1 ( o ile takie byczki patrza wogóle na wykres ) szuką ceny na której znajduję się tyle ofert by mogły sprostać jego zapotrzebowaniu a jak nie ma to rozkłada to na raty, troche tu troche tam troche jeszcze dalej. A Cena wszędzie jest taka sama i na m1 mamy cene 1.00 i na w1 mamy cene 1.00, i na m1 cena dojdzie do 1.00 o 13:48 5 maja i na w1 cena dojdzie do 1.00 o 13:48 5 maja gdzie byczek złapie. Cena zanim zrobi słupek w1 robi wsyztsko to samo co na m1. Więc dalej nie rozumiem. Oczywiście widze różnice taka, że na w1 musze ustawić SL 500 p a na m1 5 p. Na w1 targetem jest 1000 p na m1 jest 10p.

Czy nie musze sobie po prostu odpowiedzieć na pytania co chcę osiągnąc, jakie są moje możliwości, jak mam to zrobić. I wtedy dopasowywyać kapitał do zaryzykowania, do czasu który moge poświęcic na gre, do sposobu gry który preferuje skalp/DT/srednio/długo terminowo ? jakoś inaczej to chyba rozkmniniam.

Sorry że mące ale może coś zostało mi źle wytłumaczone i chcę to wyprostować zanim znowu jakiś kapitał przeleje do brok : )

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Jesli na rynek wchodzi przykladowo pozycja wielkosci 1000 lotow to efekty skonsumowania plynnosci sa widoczne na wykresie M1 a nie pozostawiaja sladu na W1. Duzo wiekszy odsetek graczy jest w stanie wyrysowac nowe gorki/dolki na niskim interwale czesto niedbajac nawet o to jak wyglada PA gdyz generalnie wchodza w oparciu o W1/D1.

venom inside you

Nieprzeczytany post autor: venom inside you »

ale jeśli będziesz obserwował słupek w1 w czasie konsumowania tej pozycji to zobaczysz jej efekt, to jak się ten słupek zamknie po miesiącu to już inna sprawa. Na m1 słupek zamknie się tak jak to zostało skonsumowane w danej minucie, ale co mnie ten słupek bedzie interesował za pare godziń, kiedy ja znowu będe się starał złapac dyche ryzykując piątką.
Wiem o co ci już mgiełka chodzi, ale taki tok rozumowania jakoś do mnie nie trafia. Cena i czas jest wszedzie ta sama, a horyzont musimy dopasować sami. Odczówał byś to co nazywasz szumem grając na m1 Sl 500, dał byś rade wejśc na w1 gdzie tego "szumu" nie ma ze Sl 5 ?

Tu czy tu nie mając racji tracimym, mając zarabiamy. "szum" zbierający moje tp na m1 jest dalej "szumem", czy moją racją że cena była, badz nie była w danym czasie atrakcyjna dla danej grupy inwestorów ?

Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zealot »

Witaj Venom
Staralem sie podejsc do odpowiedzi na twoje pytanie powaznie. Nigdy wczesniej jej nie formulowalem, poniewaz nie mialem takiej potrzeby. To czego mnie nauczono, kielkowalo i ewoluowalo we mnie niejako samo :). Zobaczymy co z tego wyjdzie..
Osobiscie uzywam TF M5 do wejsc.. ale zeby wiedziec w ktorym kierunku zajac pozycje? nie wyobrazam sobie analiz bez D1 i W1.
Cena wszędzie jest taka sama
Dokladnie tak. W1 sklada sie z tysiecy M1, a te znowuz z jeszcze mniejszych swieczuszek. Ale tu nie chodzi o TF, tylko o horyzont czasowy. Wlacz sobie M1 tak, zeby widziec caly ostatni rok... tu chodzi o ilosc informacji. Na M1 masz nowe informacje co 60 s. Szukasz swingow, to ogranicza sie ilosc informacji do 1-2 w ciagu godziny. Swieczki sa takie same... maja cialka, ogonki, etc. Ale czy na pewno jest to to samo?

W zalaczniku wrzucam dwa screeny. Jeden to EUR USD w ujeciu dziennym, drugi w ujeciu minutowym. Na oba nanioslem SMA 21, 55, 100, 200 oraz ATR 21, 55, 100, 200. A teraz slownie zeby ujac te roznice:

- silny ruch w skali minutowej moze wywolac jedno zlecenie, badz pare zlecen. Ruch w skali dziennej jest przekonaniem kolektywu i wypadkowa wycen.
- zatem jesli duzi spekulanci postanowia zlozyc duze zlecenie, nie beda patrzec co sie dzieje na M1... jednak M1 pokaze, co sie dzieje w sposob bardzo gwaltowny. To zlecenie moze byc nawet wynikiem bledu... lub glupoty. Na D1 takie zlecenie zostanie szybko "zjedzone" i bedzie praktycznie niezauwazalne... takze pod katem zmiennosci.
- wycena. dzienna zmiana pary walutowej miesci sie co do zasady w granicach 0,5-1,5%. A minutowa? Jak wplywa na wycene zmiana na minutowym o 20 pips? Czy tak samo jak zmiana o 200 pips na dziennym? W pierwszym wypadku malo kto pomysli o zrealizowaniu zysku z zajetej chwile temu pozycji. W drugim przypadku zysk moze byc zadowalajacy.
- stad wchodzimy w temat ekspozycji, czy "interest", a takze odnawiania sie popytu i podazy. Oprocz tego, ze glebokosc rynku to poziomy cenowe... sa to tez, ze tak powiem, piony czasowe. Na M1 klucz czasowy bedzie zupelnie inny, niz na D1. Tu gramy z daytraderami podpinajac sie pod kogos, kto wali duze, srednio badz dlugoterminowe zlecenie. Tak, tacy gracze wlasnie wyznaczaja kierunek dnia... i 100 dni tez.
- odczyty danych makro. Rzadko ktory odczyt zmieni trend ze 100 dni... natomiast moze wywrocic dzien do gory nogami. Dodam ze odczyty sa pelne losowosci, przeciekow, pozniejszych korekt, etc. manipulacja na calego.. doskonale odzwierciedla to wykres minutowy w "goracy dzien".
- dalej trzeba zrozumiec jak dziala duzy spekulant, zeby wiedziec, jak rusza sie rynek i dlaczego rusza sie na Daily a nie na M1. Duzy spekulant nie inwestuje na FX, a przez FX. Wiele zalezy od chlonnosci rynku, ale bardzo istotny jest tutaj tandem rynkow obligacji oraz akcji. Sa tez rynki surowcowe, towarowe, nieruchomosci, etc. Kurs jest istotny, ale nie najistotniejszy. Stad powstaly narzedzia typu DMA etc. Ale nikogo, kto chce zaraz wymienic 1 mld dolarow, nie interesuje, co sie dzieje na M1. Jego interesuje horyzont czasowy zupelnie innego pokroju. Zdziwilbym sie, gdyby w ogole patrzyli na trzecia cyfre po przecinku. Duzy gracz zaczyna budowac profit 1000 pips nizej i konczy 1000 pips wyzej... vide EUR USD 1.205 -> 1.36. To tu leza konfitury.

Konkludujac: szukajac wejsc na 10 minut, czy 10 pipsow, poddajesz sie jedynie dynamice arkusza. Musialbys miec moim zdaniem szklana kule, zeby wiedziec, gdzie za chwile powedruje cena ===> kto jakie zlecenie zlozy. Nie dajesz sobie szans wycenienia waloru. Popatrz na USD PLN - cos z naszego podworka. Przykladowo: 2,5 tanio, 3,5 drogo, 3.0 niewiadomo. A teraz 3.0104 to tanio czy drogo? A kiedy cena spadnie do 3.0074 to co sie zmienilo?
Tu czy tu nie mając racji tracimym, mając zarabiamy.
Ciezko miec racje w sytuacji, w ktorej nie mamy przeslanek do podjecia prawidlowej decyzji, a jest to jedynie strzelanie. Grajac wylacznie M1 to tak, jakby prowadzic samochod patrzac przez oczko w igle. To tak, jakbys zobaczyl tylko polowe pytania egzaminacyjnego, trafil odpowiedz i stwierdzil, ze miales racje...

Mysle, ze ktos cie wprowadzil w blad. Moze byl to broker, moze ib, a moze durna forumowa kalka. Szybka akcja, szybkie zyski. Dodaj prosze do tego wszystkiego koniecznosc podejmowania decyzji w pospiechu, albo pod wplywem chwili. Masz sygnal jak dlugo? pare minut? A do wyjscia kiedy biegniesz? A gdy sytuacja przybiera niespodziewana postac? Ile minut masz na trudna decyzje?
Odczówał byś to co nazywasz szumem grając na m1 Sl 500, dał byś rade wejśc na w1 gdzie tego "szumu" nie ma ze Sl 5 ?
Nie ma sensu przeistaczac dyskusji w pytanie o wyzszosc TFu.. wg mnie nie da sie funkcjonowac bez niskich i wysokich jednoczesnie. Patrzac na swieczke tygodniowa ciezko wybrac miejsce do wejscia, a patrzac na swieczke minutowa ciezko wybrac kierunek.

PS. Zeby nie bylo, ze jestem stronniczy. Gralem jakis czas tylko na M1, wymagalo to szczegolnych warunkow, niekorzystnego RR i analiz statystycznych. Backtesty wypadaly zyskownie.. bez szalu, ale zyskownie. Wiec dalo sie. Warto jednak rozumiec, w jakim srodowisku sie czlowiek porusza i na jakich zasadach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PFSOFT Protrader. Kompleksowa, wielozadaniowa platforma tradingowa.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

zealot pisze:Nie ma sensu przeistaczac dyskusji w pytanie o wyzszosc TFu.. wg mnie nie da sie funkcjonowac bez niskich i wysokich jednoczesnie. Patrzac na swieczke tygodniowa ciezko wybrac miejsce do wejscia, a patrzac na swieczke minutowa ciezko wybrac kierunek.
Swietny post Zealocie :)
...Nic dodac, nic ujac...

Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zealot »

Dzieki Mgielko.

Dodam tylko, ze ostatnio zainteresowal mnie NLA.. z czystej ciekawosci. Widze, ze koledzy ciupia niskie interwaly wokol EMA50. Interesujacy temat, zwlaszcza, ze chodza sluchy, ze wiele duzych robotow realizuje wejscia wlasnie po srednich.. jednak uwaga - robot jest tylko wykonawca konkretnego zamyslu wynikajacego z jakiejs koncepcji lub konkretnej wyceny.
PFSOFT Protrader. Kompleksowa, wielozadaniowa platforma tradingowa.

ODPOWIEDZ