Doradca Inwestycyjny

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

zeusik pisze:Tu jest glebszy sens tej calej teorii a im dluzej jestes na forex tym bardziej sobie zdajesz sprawe ze to nie takie proste. Coz....prawda jest bolesna.
U mnie właśnie odwrotnie im dłużej tym prostsze. Tylko nie mozna o tym zapominać !
Co do DI to dl mnie sprawa wyglada inaczej system gwarantuje instytucją finansowym długą i owocną egzystencje pozbawiona konkurencji. Ramy na naszego finansowego światka nad Wisła przedstawiają się mizernie jesteś DI to z mety zapierniczasz dla instytucji i tyle. Które notabene nie majac konkurencji bo wejście do gry jest obwarowane regulacjami, które znając życie ich lobbyści wywalczyli. U nas bycie traderem to w wiekszości przypadków - mówię tu o pracy dla instytucji - ogranicza się do jakichś skalperskich systemów dla mnie to bezsensowne klepanie a firma zwija jeszcze kasę za zwiększanie płynności
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Startuje ktos za 2 tygodnie na egzamin? :wink:

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Ja miałem, ale niestety praca magisterska się sama nie napisze. Trudno, zacznę od CFA w czerwcu i pójdę na następny.

czuki
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: czuki »

A ja mam takie pytanie.... Skoro rząd chce uwolnić zawód doradcy inwestycyjnego, a tylko oni mogą legalnie obracać środkami osób trzecich to czy będzie wg możliwość obracania nie swoimi środkami? Jakieś egzaminy są palowane, czy wg nie będzie takiej możliwości ( poza PAMM accounts ).

Ktoś się wg orientuje w temacie?

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

czuki pisze: Skoro rząd chce uwolnić zawód doradcy inwestycyjnego, a tylko oni mogą legalnie obracać środkami osób trzecich to czy będzie wg możliwość obracania nie swoimi środkami?
W normalnych krajach jest wszystko normalne,są standarty,są licencje i procedury.,okresy praktyki itp.
Moim zdaniem zainteresuj się na początek licencją CFA,myślę że to dużo Tobie da.,jest kwestią czasu zanim zostanie uznawana w polsce.

Pozdrawiam.

Dodano po 2 minutach:

PS najlepiej podsumował temat DI kolega

SEROL666 pisze:Co do DI to dl mnie sprawa wyglada inaczej system gwarantuje instytucją finansowym długą i owocną egzystencje pozbawiona konkurencji. Ramy na naszego finansowego światka nad Wisła przedstawiają się mizernie jesteś DI to z mety zapierniczasz dla instytucji i tyle. Które notabene nie majac konkurencji bo wejście do gry jest obwarowane regulacjami, które znając życie ich lobbyści wywalczyli. U nas bycie traderem to w wiekszości przypadków - mówię tu o pracy dla instytucji - ogranicza się do jakichś skalperskich systemów dla mnie to bezsensowne klepanie a firma zwija jeszcze kasę za zwiększanie płynności
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Osoby, które liczą na usunięcie licencji mogą się przeliczyć. Być może zacznie być uznawane CFA za jakiś czas, ale to chyba wszystko. Zresztą mówienie, że licencji nie ma w innych krajach jest zupełną bzdurą. Są i mają się dobrze.

Nigdy nie obczaję tego problemu i krzyków. Te egzaminy są do zdania i na pewno ich zdanie jest łatwiejsze niż systematyczne osiąganie wysokich stóp zwrotu na FX. Dzięki temu że są, nie ma problemu takiego jak w Stanach, gdzie co roku ileś hedge fundów okazuje się wałami, bo taki czy inny czarodziej umiał się sprzedać.

zz
Maniak
Maniak

Noob pisze:Te egzaminy są do zdania i na pewno ich zdanie jest łatwiejsze niż systematyczne osiąganie wysokich stóp zwrotu na FX.
Zgadzam się z Tobą.,nie wyciągasz z tego daleko idących wniosków?.

Noob pisze:Dzięki temu że są, nie ma problemu takiego jak w Stanach, gdzie co roku ileś hedge fundów okazuje się wałami, bo taki czy inny czarodziej umiał się sprzedać.
Każdy kij ma dwa końce i z drugiej strony tego kija pierwsze emerytury są po 20 zł....,zamiast np. 12 000 zł // konkretne przykłady i udokumentowane///
Nie twierdzę że licencje są niepotrzebne,twierdzę tylko że to kretyństwo co jest u nas nie mogło trwać wiecznie.. ,każdy średnio inteligentny zdawał sobie z tego sprawę.

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Ja wyciągam z tego wniosek, że jeżeli ktoś jest wystarczająco dobry, żeby robić wysokie wyniki, to DI też jest w stanie zdać. Dodam, że już w tej chwili nie ma absolutnie takiej potrzeby w porządnych instytucjach i równie dobrze można mieć CFA. Zgodnie z prawem zresztą, jeżeli instytucja ma minimum DI to MPW z uprawnieniami do doradztwa może całkowicie na legalu zarządzać funduszami (teoretycznie pod opieką DI).

Emerytury takie są, bo system jest idiotyczny, a nie dlatego, że jest licencja DI. Gdyby licencji nie było i do OFE mógł iść każdy zarządzać, efekt byłby dokładnie ten sam.

zz
Maniak
Maniak

Moja pisanina na darmo,postaraj się chociaż zrozumieć co pisze kolega SEROL666,jeżeli dalej tego nie rozumiesz to ja się poddaję.

Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt .

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

zz pisze:Moja pisanina na darmo
Ciesze sie ze to w koncu zrozumiales, mam nadzieje ze za tym oswiadczeniem pojdzie nie wpisywanie do kazdego tematu tekstu o 20 brokerach/ 20 zl emerytury :)

Tak jak napisal Noob - w obecnym systemie nie ma zadnego pola do popisu dla zarzadzajacych. Co z tego ze stworzono "konkurencje" skoro musi ona dzialac tak samo. Dlatego fundusze zamiast na inwestycjach skupiaja sie na mnozeniu prowizji.

Zgadzam sie z Noobem w wiekszosci tego co napisal. DI jest do zdania tylko pytanie czy przez te kilka miechow straconych na nauke rzeczy kompletnie dla DI nieprzydatnych (typy msry...) nie moznaby zrobic czegos pozyteczniejszego.

Idea zniesienia DI jest zniesienie panstwowego licencjonowania, wiec na pewno nie pojawi sie cos w zamian. Na pewno wzrosnie znaczenie CFA, bo raczej nic swiezego w PL nie wyrosnie.

ODPOWIEDZ