Jeśli chodzi o wypłaty większych kwot omijając konto w (...) to kosztuje 3% nazywa się to w języku fachowców pożyczka back to back.michalg pisze:nie zamierzam robic przelewow na wlasne konto - wyplat dywidendy, co najwyzej od czasu do czasu zaplacic karta
Firma w Delaware i inne kraje offshore.
-
Mr.T
Ostatnio zmieniony 08 mar 2011, 17:05 przez Mr.T, łącznie zmieniany 1 raz.
mógłbyś opisać bardziej ?Mr.T pisze:Jeśli chodzi o wypłaty większych kwot omijając konto w (...) to kosztuje 3% nazywa się to w języku fachowców back to back.michalg pisze:nie zamierzam robic przelewow na wlasne konto - wyplat dywidendy, co najwyzej od czasu do czasu zaplacic kartapzdr
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein
Albert Einstein
Jutro przejde do BOŚ i HSBC - zobaczymy czy beda wymagali "certyfikat rezydencji podatkowej"..MrYogi pisze:Witam
1 : BPH robi masę problemów, praktycznie w Pl tylko Alior, BOŚ BANK i HSBC otwierają konta.
O dokumencie o rezydencji podatkowej pierwszy raz słyszę.
2: Z SMS nie wiem, nie znam się ( SM to lipna forma płatności, biorą od 50% w górę prowizji )
CO do PIT to nei, bo to kasa firmy a nie Twoja.
Co jezeli ze spolki LLC nigdy nie bedzie wyplacona dywidenda wlascicielowi? W DE jest tak, ze caly dochod jest przypisany wlascicielom - co na to nasza skarbowka? Stosowac taktyke - ZMiNNNM* modlac sie, ze nie dojda do mnie?
Jeszcze takie pytanie - czy zakladajac konto, mam przedstawiac sie jako wlasciciel czy osoba upowazniona?
* ZMiNNNM - Zamknac m*rde i nic nikomu nie mowic..
-
Mr.T
Z osobistego doświadczenia wiem, że w GetinBanku zakładają bez problemu. W HSBC pytałem rok temu (robią fochy) i nie chcieli założyć bo podobno ich system nie współdziała z systemem HSBC w USA. Ale polecam wam inne rozwiązanie z którego sam skorzystałem parę miesięcy temu.
Zapakowałem się w samochód i zrobiłem sobie wycieczkę do Zgorzelca. Dałem parę kroków i udałem się do sparkase w Gorlitz. Obsługa full wypas i to po Polsku, założyli konto na LLC i to bez zbędnego gadania i tłumaczenia jak to w przypadku Getinbanku, dodatkowo założyłem sobie jeszcze konto prywatne.
Zapakowałem się w samochód i zrobiłem sobie wycieczkę do Zgorzelca. Dałem parę kroków i udałem się do sparkase w Gorlitz. Obsługa full wypas i to po Polsku, założyli konto na LLC i to bez zbędnego gadania i tłumaczenia jak to w przypadku Getinbanku, dodatkowo założyłem sobie jeszcze konto prywatne.
-
Mr.T
Heniek wszystko piękie i ładnie ale Gorlitz to unia i przelewy kontrolowane przez SWIFT więc jak ,,cośbędzie nie tak" tak to ujmę-do sprawdzenia i udowodnienia.Lepiej dmuchać na zimne uważam.Heniek2x pisze: osobistego doświadczenia wiem, że w GetinBanku zakładają bez problemu. W HSBC pytałem rok temu (robią fochy) i nie chcieli założyć bo podobno ich system nie współdziała z systemem HSBC w USA. Ale polecam wam inne rozwiązanie z którego sam skorzystałem parę miesięcy temu.
Witam wszystkich 
Przeczytałem cały długi wątek i zdecydowałem się założyć spółkę LLC w Delaware.
Dzięki MrYogi za założenie!
I udzielanie się, jako – bądź co bądź – praktyk, który już spółkę tam założył 
Zamierzam prowadzić szkolenia przez Internet (nie forexowe
na zasadzie dostępu uczestników do stron ze szkoleniem, po zalogowaniu.
Czyli produkt całkowicie wirtualny. Usługa elektroniczna. Sprzedaż na cały świat – po polsku i po angielsku - również do USA.
Nawet jeśli nie zaoszczędzę na podatku dochodowym w ten sposób, to na pewno oszczędzę na podatku VAT, sprzedając do Europy.
A to już bardzo dużo i ten właśnie podatek „boli” mnie najbardziej
Korzystając ze strony jednego z agentów https://www.delawareinc.com/ wybrałem u niego Pakiet Standard (co wchodzi w skład poszczególnych pakietów jest na stronie https://www.delawareinc.com/ourservices ... tional.cfm )
W zasadzie różni się od podstawowego pakietu jedynie suchą pieczęcią (Corporate seal), którą mam dodatkowo otrzymać, nie wiem na ile potrzebną
, ale – niech im będzie 
Koszt: 650 dolarów.
Co jeszcze będzie mi potrzebne?
Mr. Yogi pisał, że gdzieś tam EIN jest za darmo (gdzie? Z którego agenta korzystałeś?)
Tutaj jest dodatkowo płatny. Ale czy w ogóle potrzebny mi ten numer?
Konto chcę założyć poza USA – w banku FBME na Cyprze (dzięki, Mr.T!
albo HSBC, albo może jeszcze gdzieś indziej, np. w Szwajcarii.
No i oprócz konta jeszcze chyba tylko adres firmy mi jest potrzebny (Registered office).
Nie widzę tej usługi u żadnego agenta chyba…
A może to oczywiste, że taki adres jest?
A może po prostu za słabo angielski znam?
No i ostatnia rzecz: myślałem o tym, żeby była to spółka jednoosobowa, na moje nazwisko.
Czy to poroniony pomysł i nie powinienem występować tam jako właściciel?
Pozdrawiam
Przeczytałem cały długi wątek i zdecydowałem się założyć spółkę LLC w Delaware.
Dzięki MrYogi za założenie!
Zamierzam prowadzić szkolenia przez Internet (nie forexowe
Czyli produkt całkowicie wirtualny. Usługa elektroniczna. Sprzedaż na cały świat – po polsku i po angielsku - również do USA.
Nawet jeśli nie zaoszczędzę na podatku dochodowym w ten sposób, to na pewno oszczędzę na podatku VAT, sprzedając do Europy.
A to już bardzo dużo i ten właśnie podatek „boli” mnie najbardziej
Korzystając ze strony jednego z agentów https://www.delawareinc.com/ wybrałem u niego Pakiet Standard (co wchodzi w skład poszczególnych pakietów jest na stronie https://www.delawareinc.com/ourservices ... tional.cfm )
W zasadzie różni się od podstawowego pakietu jedynie suchą pieczęcią (Corporate seal), którą mam dodatkowo otrzymać, nie wiem na ile potrzebną
Koszt: 650 dolarów.
Co jeszcze będzie mi potrzebne?
Mr. Yogi pisał, że gdzieś tam EIN jest za darmo (gdzie? Z którego agenta korzystałeś?)
Tutaj jest dodatkowo płatny. Ale czy w ogóle potrzebny mi ten numer?
Konto chcę założyć poza USA – w banku FBME na Cyprze (dzięki, Mr.T!
No i oprócz konta jeszcze chyba tylko adres firmy mi jest potrzebny (Registered office).
Nie widzę tej usługi u żadnego agenta chyba…
A może to oczywiste, że taki adres jest?
A może po prostu za słabo angielski znam?
No i ostatnia rzecz: myślałem o tym, żeby była to spółka jednoosobowa, na moje nazwisko.
Czy to poroniony pomysł i nie powinienem występować tam jako właściciel?
Pozdrawiam