Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

michalg pisze:nie zamierzam robic przelewow na wlasne konto - wyplat dywidendy, co najwyzej od czasu do czasu zaplacic karta
Jeśli chodzi o wypłaty większych kwot omijając konto w (...) to kosztuje 3% nazywa się to w języku fachowców pożyczka back to back. :wink: pzdr
Ostatnio zmieniony 08 mar 2011, 17:05 przez Mr.T, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Mr.T pisze:
michalg pisze:nie zamierzam robic przelewow na wlasne konto - wyplat dywidendy, co najwyzej od czasu do czasu zaplacic karta
Jeśli chodzi o wypłaty większych kwot omijając konto w (...) to kosztuje 3% nazywa się to w języku fachowców back to back. :wink: pzdr
mógłbyś opisać bardziej ?
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Mr.T

Na PW Ci wysłałem.pzdr

michalg
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: michalg »

MrYogi pisze:Witam

1 : BPH robi masę problemów, praktycznie w Pl tylko Alior, BOŚ BANK i HSBC otwierają konta.

O dokumencie o rezydencji podatkowej pierwszy raz słyszę.

2: Z SMS nie wiem, nie znam się ( SM to lipna forma płatności, biorą od 50% w górę prowizji )

CO do PIT to nei, bo to kasa firmy a nie Twoja.
Jutro przejde do BOŚ i HSBC - zobaczymy czy beda wymagali "certyfikat rezydencji podatkowej"..

Co jezeli ze spolki LLC nigdy nie bedzie wyplacona dywidenda wlascicielowi? W DE jest tak, ze caly dochod jest przypisany wlascicielom - co na to nasza skarbowka? Stosowac taktyke - ZMiNNNM* modlac sie, ze nie dojda do mnie?

Jeszcze takie pytanie - czy zakladajac konto, mam przedstawiac sie jako wlasciciel czy osoba upowazniona?

* ZMiNNNM - Zamknac m*rde i nic nikomu nie mowic..

Mr.T

michalg pisze:Jeszcze takie pytanie - czy zakladajac konto, mam przedstawiac sie jako wlasciciel czy osoba upowazniona?
Konto lepiej załóż poza PL bezpieczniej :wink:

michalg
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: michalg »

Mr.T pisze:
michalg pisze:Jeszcze takie pytanie - czy zakladajac konto, mam przedstawiac sie jako wlasciciel czy osoba upowazniona?
Konto lepiej załóż poza PL bezpieczniej :wink:
mozesz cos polecic?

Heniek2x
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Heniek2x »

Z osobistego doświadczenia wiem, że w GetinBanku zakładają bez problemu. W HSBC pytałem rok temu (robią fochy) i nie chcieli założyć bo podobno ich system nie współdziała z systemem HSBC w USA. Ale polecam wam inne rozwiązanie z którego sam skorzystałem parę miesięcy temu.

Zapakowałem się w samochód i zrobiłem sobie wycieczkę do Zgorzelca. Dałem parę kroków i udałem się do sparkase w Gorlitz. Obsługa full wypas i to po Polsku, założyli konto na LLC i to bez zbędnego gadania i tłumaczenia jak to w przypadku Getinbanku, dodatkowo założyłem sobie jeszcze konto prywatne.

Mr.T

Heniek2x pisze: osobistego doświadczenia wiem, że w GetinBanku zakładają bez problemu. W HSBC pytałem rok temu (robią fochy) i nie chcieli założyć bo podobno ich system nie współdziała z systemem HSBC w USA. Ale polecam wam inne rozwiązanie z którego sam skorzystałem parę miesięcy temu.

Zapakowałem się w samochód i zrobiłem sobie wycieczkę do Zgorzelca. Dałem parę kroków i udałem się do sparkase w Gorlitz. Obsługa full wypas i to po Polsku, założyli konto na LLC i to bez zbędnego gadania i tłumaczenia jak to w przypadku Getinbanku, dodatkowo założyłem sobie jeszcze konto prywatne.
Heniek wszystko piękie i ładnie ale Gorlitz to unia i przelewy kontrolowane przez SWIFT więc jak ,,cośbędzie nie tak" tak to ujmę-do sprawdzenia i udowodnienia.Lepiej dmuchać na zimne uważam.

canar
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: canar »

Witam wszystkich :)

Przeczytałem cały długi wątek i zdecydowałem się założyć spółkę LLC w Delaware.
Dzięki MrYogi za założenie! :) I udzielanie się, jako – bądź co bądź – praktyk, który już spółkę tam założył :)

Zamierzam prowadzić szkolenia przez Internet (nie forexowe :) na zasadzie dostępu uczestników do stron ze szkoleniem, po zalogowaniu.
Czyli produkt całkowicie wirtualny. Usługa elektroniczna. Sprzedaż na cały świat – po polsku i po angielsku - również do USA.

Nawet jeśli nie zaoszczędzę na podatku dochodowym w ten sposób, to na pewno oszczędzę na podatku VAT, sprzedając do Europy.
A to już bardzo dużo i ten właśnie podatek „boli” mnie najbardziej :)

Korzystając ze strony jednego z agentów https://www.delawareinc.com/ wybrałem u niego Pakiet Standard (co wchodzi w skład poszczególnych pakietów jest na stronie https://www.delawareinc.com/ourservices ... tional.cfm )

W zasadzie różni się od podstawowego pakietu jedynie suchą pieczęcią (Corporate seal), którą mam dodatkowo otrzymać, nie wiem na ile potrzebną :), ale – niech im będzie :)

Koszt: 650 dolarów.

Co jeszcze będzie mi potrzebne?

Mr. Yogi pisał, że gdzieś tam EIN jest za darmo (gdzie? Z którego agenta korzystałeś?)
Tutaj jest dodatkowo płatny. Ale czy w ogóle potrzebny mi ten numer?

Konto chcę założyć poza USA – w banku FBME na Cyprze (dzięki, Mr.T! :) albo HSBC, albo może jeszcze gdzieś indziej, np. w Szwajcarii.

No i oprócz konta jeszcze chyba tylko adres firmy mi jest potrzebny (Registered office).
Nie widzę tej usługi u żadnego agenta chyba…
A może to oczywiste, że taki adres jest?
A może po prostu za słabo angielski znam? :)

No i ostatnia rzecz: myślałem o tym, żeby była to spółka jednoosobowa, na moje nazwisko.
Czy to poroniony pomysł i nie powinienem występować tam jako właściciel?

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ