Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Radzę bardzo uważnie obserwować obszar 1.3970-1.3920. Jeśli trend wzrostowy miałby być kontynuowany to powinni podbierać w tym obszarze. Dopełnieniem cyklicznej zmiany trendu będzie przebicie się przez ten obszar i przetestowanie go od dołu ( przetestowanie czyli dodatkowy skok wolumenu w przypadku przebicia i powrotu do tego obszaru pod warunkiem zamknięcia się ceny pod nim.

*UPDATE*

Dorzucam jeszcze wykres Oil wraz z tymczasowym targetem który właśnie osiągneliśmy - jeśli sytuacja w Libii nie zaostrzy się to wzrosty na Euro powinny być zatrzymane. Już na pierwszy rzut oka widać że w ostatnim okresie Oil rośnie równie mocno jak Indeks Euro.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

I ostatni dziś update.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Miejsce gdzie wcześniej podbierano teraz nie stanowiło znaczącego wsparcia. Dlatego widzę 2 warianty.

Aktualnie rynek jest dość mocno wyprzedany ( CCI dla H1 ) także można spróbować przy dość małym ryzyku dać BUY z opcją odwrócenia pozycji przy poziomie 1.3970 ze SL na 1.3990.

Na rysunku poziom ten zaznaczyłem trochę niżej lecz widzę już pierwsze oznaki siły byków ( patrz indeks USD, a także parę walutową USDCHF, nie potrafią przebić się przez opór - jak dla mnie kluczowy )
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Przebiliśmy się przez obszar o podwyższonym wolumenie, wypadliśmy z kanału wzrostowego i jest on ponownie testowany ( jeśli wpadniemy w obszar kanału nic nie stoi na przeszkodzie byśmy wybili nowe HH).

Druga sprawa, nic nadzwyczajnego dzisiaj się nie stało. Nie dotarliśmy do pivota S4 - tylko 5% dziennych świec tam dociera ( około ), następnie zrealizowano zyski aż do poziomu S3.

Sprawa trzecia, na wykresie D1 dotarliśmy do strefy s/r i wykres dość mocno wystrzelił w górę, widać żę trend wzrostowy nadal jest w mocy. Gdybyśmy mieli dalej spadać prawdopodobnie dokleilibyśmy się do tej strefy i z mocnym impetem przebili ją jutro rano. Nic takiego nie stało się więc wstrzymuje się chwilowo z osądami co do spadków.

Najrozsądniej będzie łapać krótkie ruchy i poczekać aż jakaś świeca zamknie się powyżej krórejś strefy s/r.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

I jeszcze jedna kwestia czyli co powinno nas interesować w najbliższym czasie jeśli chodzi o fundamenty:

Interest rate hike expectation may underpin
the euro:
 European Central Bank (ECB) President Jean-Claude
Trichet cemented expectations of a near-term interest
rate rise, spurred Euro zone’s interest rate hike
expectation and may push the euro higher
 Citi analysts anticipate that ECB may begin to hike
interest rate in this April by 25 basis points, and add
another 25 basis points again in the second half of this
year to 1.5%. The yield spread advantage widen
against the dollar, euro may be underpinned
Cautious: Moody's cut Greek debt rating by three steps
to B1 on rising default risk, euro may be weakened
- na te informacje bym uważał. Rating to manipulacja w najczystszej postaci, wydaje mi się że musieli by coś poważniejszego wymyśleć bo inwestorzy wciąż pamiętają o Grecji wiedzą że jest coś tam wciąż nie tak ale nie polują na taką informację, nie ma ona już takiej siły rażenia.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

MkubuxK pisze: Gdybyśmy mieli dalej spadać prawdopodobnie dokleilibyśmy się do tej strefy i z mocnym impetem przebili ją jutro rano.
Zamknęliśmy się dosyć nisko, wystarczajaco by polecieć jeszcze niżej, nie wygląda już tak prowzrostowo ta świeca d1 po zamknięciu Na indeksie dolara jesteśmy ponad kluczowa strefa s/r ale nadal pod dlugoterminowa linia trendu, brakuje naprawde niewiele Na usd/chf również mamy formację odwrócenia trendu czyli to o czym pisałem - frank nie może umacniać się w nieskończoność, nie ma ku temu podstaw i zażyna to szwajcarska gospodarkę. Czekamy do 8.30-9.30.
fx-forum

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

W opisie screena EUR/USD napisałeś
mogą polować na stopy, rozsądnie zastosować jakąś strategię do łapania krótkich szybkich ruchów wewnątrz konsoli.
Osobiście uważam, że polowanie na stopy na EUR/USD przy tak dużych obrotach i płynności nie grozi. Pewnie nawet bankom centralnym byłoby trudno bez fundamentalnych pogłosek. Oczywiście to jest moja osobista opinia, o ile jest to możliwe na wielu majorsach i wszystkich minorsach, to na eurodolarze jest to tylko modnym sloganem. Aczkolwiek jak każdy trader, mogę się mylić :wink:
A skąd u Ciebie MkubuxK takie przypuszczenia?
Gwoli jasności przez polowanie na stopy uważam wpuszczenie sklaperowców w maliny na 10 pipsów i więcej na SL, bo jak ktoś stosuje stopy mniejsze niż 10 pipsów, to polowanie na stopy ma przy każdej pozycji :lol:

Edit:
Żeby nikt mnie nie łapał za słówka dodam, że również nie mówię tu o przedświątecznych okresach ograniczonej płynności (wigilia, sylwestra itd) oraz o sesjach wypadających w czasie świąt obchodzonych przez gospodarzy sesji.

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Polowanie na stopy to więcej niż 10pkt. Mówię tutaj o wartościach od 30 do nawet 100pkt. I chodzi o kluczowe poziomy czyli szpilki na kluczowych poziomach przy wykresie H4 wzwyż. Stopy 10pkt to każdy kosi każdemu codziennie. Przykładowe parę rysunków wpuszczenia w maliny umieszczę późniejszym wieczorem jak będę już w domu na właściwym stanowisku pracy. Dzisiaj byłem poza rynkiem. Nadal trzymam pozycję Sell długoterminową.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Aktualizacja wczorajszego rysunku z wyznaczoną strefą s/r opartą na wolumenie.

Sprawdził się scenariusz o którym pisałem że będę oczekiwał na moment w którym zostanie ona przetestowana od dołu. Dodatkowo skumulowało nam się to z przetestowaniem linii kanału wzrostowego z którego wypadliśmy.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Przykład na indeksie dolara gdzie ostatnio sięgano po stopy i w jakim kierunku był kontynuowany ruch. Miejsca zaznaczone czerownym kółkiem.

1.
Utrzymaliśmy się ponad strefą s/r na indeksie dolara plus szpilka mocno prowzrostowa - jedna z moich ulubionych.
2.
USDCHF - wpadliśmy z powrotem pod strefę

Wniosek: brak klarowności co do kierunku, dalej gramy konsolę dopóki te dwa elementy nie zaczną ze sobą współgrać albo AUDUSD nie poleci zdecydowanie w którąś stronę.

Osobiście ze względu na cykle jestem w krótkiej. Krótkoterminowo będę grał konsolę - czyli pozycje mniejszym lotem.
fx-forum

ODPOWIEDZ