Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Dolar. Efekt stopów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

MkubuxK pisze:Dolar. Efekt stopów.
Muszę przyznać, że wygląda to przekonująco. Nie gram na danych fundamentalnych i sprawdzam je tylko przed otwarciem pozycji, żeby nie wpakować się w jakieś świece na otwarciu, ale zawsze składałem tego typu ruchy na karb danych lub pogłosek. Mój broker dostarcza mi na bieżąco wiele pogłosek i plotek z Bloomberga i Financial Timesa. Czasami właśnie one są źródłem nagłych zrywów i zwrotów. Wiadomo, jak gwałtownie reaguje rynek na takie rzeczy. Ale, że ja nie siedzę przyspawany do monitora, to nie zawsze mam czas żeby śledzić to wszystko na bieżąco. Więc moja interpretacja takich ruchów zawsze była związana z zastosowaniem przysłowia "Kupuj plotki, sprzedawaj fakty". Poza tym nie da się wytłumaczyć każdego ruchu na forexie, wielu już tego próbowało, ale nie znam nikogo, komu by się to udało

Dzięki MkubuxK za przykłady. Poszerzam horyzonty myślowe dodając kolejną interpretację, a jak przy okazji gdzieś temat wypłynie, to chętnie podzielę się spostrzeżeniami :wink:

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Wypadliśmy z trójkąta na AUDUSD także przebicie strefy s/r bardzo prawdopodobne. Ja osobiście będę grał każdą próbę bo ruch może być zdecydowany.

Na edku mógłbym zamknąć te krótką pozycję ale liczę na większy ruch, w przypadku przebicia strefy s/r dołożę do pozycji. Zabezpieczam też połowę - nie chcę stracić całego profitu bo ostatnio miałem sporo stratnych pozycji, bądź BE przez próbę złapania właśnie dłuższego ruchu.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Kluczowy s/r dla indeksu Euro. Tutaj wyraźniej go widać aniżeli na samej parze EURUSD.

Na EURUSD mogłoby wydawać się, że przebiliśmy s/r ale tak jeszcze nie stało się.

To tylko taka moja mała uwaga dla tych co zagrali na breakout tej strefy.
fx-forum

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

oprocz wsparcia jest rowniez LT a DX na oporze i tuz pod linia trendu, korekta jak najbardziej mozliwa

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

a w razie breakoutu 1.36 i nizej jak najbardziej mozliwe.. imho

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

No to mamy korektę o której pisałeś i dalej widzę to tak:

Na indeksie dolara spadniemy do LT i tutaj powinno się wyjaśnić co dalej. Po dość mocnej świecy spadkowej nie widzę tego odbicia jedną świecą. Wydaje mi się że do końca dnia będziemy poruszać się wokół tej LT.

Zastanawiam się jak odczytać sytuację z Japonii z ostatnich godzin. Spekulanci są bezwzględni ale wydaje mi się że Euro pozostanie nietknięte a co najwyżej na parach z Jenem trochę będzie się działo.

Na franku dalej spokój. Raz pod s/r raz ponad. Nie patrzę już w tej chwili na świece poniżej D1 bo nie mają praktycznie żadnego znaczenia technicznego - raz zamykają się mocno prowzrostowo , raz prospadkowo.

Na euro gramy konsolę. Ewentualnie krótką jeśli dojdziemy do LT. Po przebiciu LT i testu jej od góry można pokusić się o L. Chociaż i tak z L wstrzymałbym się do następnego tygodnia.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

I update rysunku z cyklem na zakończenie tygodnia. Wreszcie udało mi się w pełni wykorzystać analizę cyklów + s/r którą doskonalę od jakiegoś czasu. Przez cały tydzień zagrałem tylko parę pozycji i wszystkie krótkie.

Wrzucam mały update rysunku fake czy nie fake. Jak widać był to fake i można było zgarnąć sporą ilość pipsów. Przesunąłem trochę cykl 16dniowy z racji tego że od czasu do czasu trzeba go ponownie skalibrować ( czasem dzień szybciej występuje czasem dzień później i potem wszystkie analizy są wypaczone jeśli się tego nei zrobi ).

PS. prowadzę aktualnie badania nad 2 nowymy cyklami ale jeszcze nie jestem pewien ich sprawdzalności. Jak dojdę do jakiś wniosków napiszę.
fx-forum

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

MkubuxK nie chcę Ci zaśmiecać dziennika, ale klasyczny przykład polowania na stopy mamy na USD/JPY.

Pozdrawiam

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

andymen pisze:MkubuxK nie chcę Ci zaśmiecać dziennika, ale klasyczny przykład polowania na stopy mamy na USD/JPY.

Pozdrawiam

Stopy polecą owszem. Ale to nie jest to. To jest zwykły shakeout tak jak przy tego typu wydarzeniach. Nie ma nic wspólnego z mechaniką rynku a z paniką graczy. Przy tego typu wydarzeniach inwestorzy nie wiedzą jak inwestować, który kierunek obrać a dodatkowo podłączają się spekulanci którzy grają bardzo krótkoterminowo - raczej duży gracz dzisiaj nie puści transakcji bo wiązało by się to z dużym ryzykiem. Gdybym miał odpowiedniego robota do rynku o wysokiej zmienności sam bym go wrzucił tam. Przez pare dni powinno wyklarować się jaka naprawdę jest tam sytuacja i jaki wpływ będzie miała na rynki.

Wrzucam Ci przykład shakeoutu dla EURUSD.

Shakeout - czyli zamieszaj a zobaczymy ktora strona strona wyleci

Wrzucam także przykład z indeksu EUR ze stopami.
fx-forum

ODPOWIEDZ