Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera
Backup zrobiony, platformy przeinstalowane, generalnie wszystko gotowe do gry. Przesłałem już pierwsze fundusze na konto emerytalne o którym wspominałem jakiś czas temu. Będzie to dokładnie 760zł.
Pierwsza dzisiejsza transakcja. Sell EURUSD 1.3720.
Podsumowanie wszystkich transakcji będę umieszczał na koniec każdego tygodnia w raz z osiągnięty profitem lub stratą. Ograniczam się do jednej lub dwóch transakcji dziennie.
Pierwsza dzisiejsza transakcja. Sell EURUSD 1.3720.
Podsumowanie wszystkich transakcji będę umieszczał na koniec każdego tygodnia w raz z osiągnięty profitem lub stratą. Ograniczam się do jednej lub dwóch transakcji dziennie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum
Pierwsza transakcja na BE.
Odnowiłbym pozycje, ale jest jedna kwestia która mnie wstrzymuje od tego:
1. Na indeksie Euro wybiliśmy się właśnie dość mocno z konsolidacji ( trójkąt ) i zatrzymaliśmy na s/r.
2. Powód dla którego zająłem pozycję nadal jest aktualny. Poczekam więc i być może zajmę jeszcze raz krótką.
Rysunki poniżej.
Dodatkowo za dolarem przemawia sytuacja polityczna. Od zawsze gdy coś się działo na świecie kapitał płynął do stanów ( Egipt , Libia , ile jeszcze impulsów potrzeba ? ) - dolar jako safe heaven.
*UPDATE*
Sell 1.3730 SL 1.3750
*UPDATE2*
SL osiągnięty.
Odnowiłbym pozycje, ale jest jedna kwestia która mnie wstrzymuje od tego:
1. Na indeksie Euro wybiliśmy się właśnie dość mocno z konsolidacji ( trójkąt ) i zatrzymaliśmy na s/r.
2. Powód dla którego zająłem pozycję nadal jest aktualny. Poczekam więc i być może zajmę jeszcze raz krótką.
Rysunki poniżej.
Dodatkowo za dolarem przemawia sytuacja polityczna. Od zawsze gdy coś się działo na świecie kapitał płynął do stanów ( Egipt , Libia , ile jeszcze impulsów potrzeba ? ) - dolar jako safe heaven.
*UPDATE*
Sell 1.3730 SL 1.3750
*UPDATE2*
SL osiągnięty.
fx-forum
Czekam na retest miejsca wybicia. CCI mocno wykupione, RSI również. Na BUY nie nadaje się ten setup. Na Sell już bardziej, ale tylko pod warunkiem jeśli wpadniemy z powrotem w kanał wzrostowy. Wtedy około 40-50pkt do złapania minimum.
Dodatkowo patrz leadfish AUDUSD - tutaj nie mamy wzrostów. Tak jak kiedyś pisałem, te dwie pary muszą ze sobą współgrać bym uznał dany ruch jako właściwy. Póki co dzisiejsze wzrosty na EURUSD uznaję jako fałszywe - czyli wpędzanie leszczy w długie pozycje. ( bardzo fajna świeczka prospadkowa , potencjalny rgr )
Dodatkowo patrz leadfish AUDUSD - tutaj nie mamy wzrostów. Tak jak kiedyś pisałem, te dwie pary muszą ze sobą współgrać bym uznał dany ruch jako właściwy. Póki co dzisiejsze wzrosty na EURUSD uznaję jako fałszywe - czyli wpędzanie leszczy w długie pozycje. ( bardzo fajna świeczka prospadkowa , potencjalny rgr )
fx-forum
- inwestor86
- Pasjonat
Ciasny SL okazał się zbyt ciasny i wyrzuciło. Odnowiłem dopiero przed chwilą. Póki co mam 2 pozycje na minus już. Zabrakło jak to bywa 3pkt by pozycja wytrzymała i była na dużym plusie.
Aktualizacja wczorajszych rysunków poniżej plus index dolara na którym mamy prawie potwierdzoną zmianę trendu ( umocnienie dolara )
*UPDATE*
No to wszystko powyżej jest nieaktualne - układ świeczek zmienił się na prowzrostowy. Czekam na zamknięcie świecy h4 bo być może jeszcze raz coś się zmieni
*UPDATE2 16.49*
Brak tendencji wzrostowej czy to spadkowej, czekamy. Wyrzuciło kolejne 2 pozycje dzisiaj na minus.
Łącznie 4 na minus.
Aktualizacja wczorajszych rysunków poniżej plus index dolara na którym mamy prawie potwierdzoną zmianę trendu ( umocnienie dolara )
*UPDATE*
No to wszystko powyżej jest nieaktualne - układ świeczek zmienił się na prowzrostowy. Czekam na zamknięcie świecy h4 bo być może jeszcze raz coś się zmieni
*UPDATE2 16.49*
Brak tendencji wzrostowej czy to spadkowej, czekamy. Wyrzuciło kolejne 2 pozycje dzisiaj na minus.
Łącznie 4 na minus.
fx-forum
Czekamy. Wczorajszy BUY okazał się przedwczesny. Jeśli świeczkan a h4 zamknęłaby się tak jak teraz jest to dalszy sygnał do długich pozycji na EURUSD ( patrz na górny cień świecy , dotknął linii trendu i natychmiast była reakcja. Nie wróży to dobrze Dolarowi - ja swój SL postawiłem tuż poniżej s/r ).
Czekamy na BUY na EURUSD. Wybicie ponad górne ograniczenie kanału obronione dwa razy.
Czekamy na BUY na EURUSD. Wybicie ponad górne ograniczenie kanału obronione dwa razy.
fx-forum
Wklejam rysunek zalezności o której pisałem jakiś czas temu - teoretycznie powinniśmy mieć spadki w okresie pomiędzy Stycznień a Lutym. Ze spadków nic nie wyszło ale impuls wzrostowy został wychamowany. Czy taka wskazówka była cenna ? Wydaje mi się że jak najbardziej tak - dla inwestorów długoterminowych mogła wskazać miejsce realizacji zysków z pozycji - sam nie mogłem z niej skorzystać ze względu na awarię stanowiska pracy i braku dostępu do analiz. Teraz jednakże wchodzimy w nowy obszar cyklu który teoretycznie powinien być wzrostowy - teoretycznie bo wyznacza on jedynie miejsce zmiany, miejsce gdzie coś może zacząć się dziać.
Patrząc na indeksy ( długoterminowa linia trendu na indeksie dolara, s/r ) sugreuję w najbliższych miesiącach umocnienie dolara. Najprawdopodobniej będziemy mieli doskonałą szansę na zajęcie długoterminowej pozycji na najbliższe 3 miesiące.
Podsumowując: obstawiam spadki. - jedyną możliwością zanegowania spadków jest wybicie ponad poziom 1.3850 - to jest taka wartość krytyczna.
Patrząc na indeksy ( długoterminowa linia trendu na indeksie dolara, s/r ) sugreuję w najbliższych miesiącach umocnienie dolara. Najprawdopodobniej będziemy mieli doskonałą szansę na zajęcie długoterminowej pozycji na najbliższe 3 miesiące.
Podsumowując: obstawiam spadki. - jedyną możliwością zanegowania spadków jest wybicie ponad poziom 1.3850 - to jest taka wartość krytyczna.
fx-forum