Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

MkubuxK pisze:Weszliśmy w obszar cyklicznej zmiany trendu.

Mamy 2 możliwości - obie zaznaczone w kółku.

-Przebiliśmy strefę 1.3160 i teraz przez najbliższy miesiąc spadamy a potem znów konsola.

-Wybijemy się z dołka w górę i przez najbliższy miesiąc kurs EURUSD rośnie - czyli wszyscy zrobieni w balona jeśli chodzi o odczytanie kierunku trendu. Czekam na wybicie z dzisiejszej konsoli.

Obserwujcie uważnie te strefę.

To się nazywa zmiana trendu wywołana zmianą cyklu większego rzędu. Strefa o której pisałem suma sumarum zadziałała. Ale w odwrotnym kierunku niż przypuszczałem. To było na próbę - od dziś uważnie obserwuje również cykle i bardziej im ufam- pisałem o tej strefie czasowej niejednokrotnie ( okres 3 dni na zmianę trendu ) ale nie miałem pomysłu jak ją odczytać. Jak widać czas również gra rolę. Jakbym mógł dałbym sobie pochwałę za wyłapanie tej cykliczności :)
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Kolejna strefa dla zmiany trendu zaznaczona na rysunku - nadal jest to cykl 98dniowy, ale wykreślony z innego punktu. Wspominałem o tym, że jestem dopiero początkujący w sprawach cykliczności więc znów polecam uważne obserwowanie + s/r w celu potwierdzenia - ponanosiłem ten cykl na historyczne szczyty i dołki - znów sugeruję zmianę trendu na spadkowy - inaczej niż powinien zadziałał ten cykl ostatnio a więc być może źle go naniosłem i zmiana ta była efektem cyklu mniejszego rzędu ( 16 dniowego ) a nie większego ( 98 dniowego ). Dodatkowo FIBO 200% fali spadkowej w obrębie potencjalnej zmiany trendu.

Strefę 1.3260 - 1.33 uważam jako najważniejszy s/r na tej parze. Zawsze mieliśmy reakcję na ten poziom, a nawet większe konsolidacje w jego obrębie.

Patrząc od strony wolumenu dość mocno podbierano przy poziomie 1.29. Wybiliśmy się w górę po czym widać znów klasyczne dobieranie pozycji przy poziomie 1.31.

Czemu sugeruje że pozycje dobierano a nie zamykano tam ? Widzimy szpikulec na tygodniowym wolumenie przy dolnej podstawie ( patrz pierwsze kółko w jasno niebieskiej strefie ) i wedle market profile tam właśnie duzi gracze dobierają pozycji.

Następnie dotarliśmy do poziomu 1.33 gdzie na dziennym wolumenie widać znów dobieranie pozycji ( większy wolumen przy dolnej podstawie konsoli ) z mocną realizacją zysków przy 1.34 - jak na jedną szpilkę taki wolumen to jest naprawdę dużo. Panowie przetestowali obszar 1.34 - bardzo dużo graczy długoterminowych grających krótkie pozycje z pewnością właśnie tam ustawiało SL - bardzo logiczny poziom tuż ponad konsolą.

WNIOSEK:
Nadal jesteśmy w konsoli z tendencją do wybicia w górę. Patrząc od strony fundamentów Chiny realizują politykę o której pisałem wcześniej - dywersyfikują ryzyko i mimo problemów państw UE jedno jest pewne - żadne państwo nie powinno mieć problemów ze sprzedażą swoich obligacji. Dodatkowo w strefie 1.29 o 1 w nocy mieliśmy szpilkę blisko 100pkt - kto wie czy to właśnie Chińczycy nie zakupili wtedy pokaźnej sumy Euro ?
Jestem aktualnie za wybiciem w górę i dotarciem do strefy 1.38-1.40 - w zależności od impetu. Czemu od impetu ? Niedługo znów wypada mi cykliczna zmiana trendu ze wzrostów na spadki. W tym tygodniu na początku możliwy spadek do strefy miesięcznego wolumenu gdzie inwestorzy zdecydują co dalej.

Co gramy ? Strefę s/r na pierwszym rysunku ( BUY powyżej Sell Poniżej - TP w przypadku Sell na wysokości miesięcznego wolumenu ). Lepszy r/r dla BUY

*UPDATE*
Zapomniałem dodać o jeszcze jednej zależności którą spostrzegłem ostatnio:

-GBPUSD wyprzedza EURUSD w tym również daje fejki ( czyli startuje szybko ale jeśli obierze zły kierunek czym prędzej wraca i koreluje się z powrotem z EURUSD.

-AUDUSD to taki naszy leading fish - EURUSD nie robi większych ruchów bez niego - jeśli on spada a EURUSD jest wciąż w konsoli będzie szykowało nam się wybicie zgodnie z kierunkiem AUDUSD. Jeśli AUDUSD rośnie a EURUSD spada prawdopodobnie napotka konsolę w najbliższym czasie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Analiza na najbliższe dni CD

Analiza składnika cyklicznego na stopach zwrotu ( ukryty cykl ) a także na cenach zamknięcia Dla D1 ( trend ). Filtr Hodricka-Prescotta.

Filt Hodricka-Prescotta jak każdy inny obrazujący kierunek trendu jest w jakiś sposób opóźniony co nie zmienia faktu, że składnik cykliczny dla D1 jest dość mocno wykupiony. Przydałaby się świeczka lub dwie spadkowe aby linia trendu dogoniła cenę.

Po przeanalizowaniu tego składnika ( bardzo rzadko się myli ) obstawiam spadki w rejony 1.31 ( Poniedziałek, Wtorek ) gdzie zobaczymy czy popyt na Euro jest taki jak pokazał to poprzedni tydzień czy też był to tylko FAKE. Radzę otworzyć krótkie pozycje na otwarciu rynku dzisiejszego dnia ze SL powyżej lokalnego szczytu.

Zrobi to trochę miejsca na dalsze wzrosty a także nie będzie to kłóciło się z cyklicznością. Nie zamykajcie tej pozycji tylko przytrzymajcie. Być może był to tylko FAKE i dalej obierzemy kierunek południowy.

Więcej elementów przemawia za spadkami aniżeli za wzrostami także bądźcie czujni.[/b]
fx-forum

SKY
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SKY »

MkubuxK pisze:Radzę otworzyć krótkie pozycje na otwarciu rynku dzisiejszego dnia ze SL powyżej lokalnego szczytu.
Gratki MkubuxK sprawdziło się jak w zegarku :wink:

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Poziom gdzie w piątek jeszcze kupowano dzisiaj był miejscem prawdopodobnie do realizacji zysków - brak ruchu ze strony graczy długoterminowych. Prawdopodobnie spadamy jeszcze niżej by nabrać głębszego oddechu. Miejsce o sporym nagromadzeniu miesięcznego wolumenu zaznaczone strzałką.

Dzisiejszy scenariusz sprawdził się w 100%.

Dotarliśmy do s/r który uznaję za najważniejszy na tej parze i spotkał się on z reakcją ze strony kupujących. Gracze krótkoterminowi podbili kurs do poziomu o największym nagromadzeniu wolumenu z zeszłego tygodnia i nie wystarczyło pary na więcej. Realizacja zysków i spadliśmy trochę niżej. Nie sądzę by Japończycy podbili kurs- prawdopodobnie zbiją go jeszcze do rana - podłączy się wczesna Europa i dotrzemy do poziomu oznaczonego strzałką który może być miejscem do odwrócenia pozycji i ponownej próby obkupienia się w Euro. Czas pokaże - jutrzejszy dzień gramy ponownie na spadki. Przynajmniej pierwszą połowę.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Stało się na odwrót - Japończycy kupili na wsparciu a podłącza się do nich Europa.

Indeksy byczo, Funt Byczo, AUDUSD oparł się po raz 3 na linii trendu i nabiera impetu. Dolny cień dla świecy tygodniowej byłby zrobiony - szybciej niż przewidywałem chyba wybiją się w górę z tej konsoli - myślałem że będą podbierać pozycje na niższym poziomie ( tam miałem kupić ) i atak na szczyt będzie w środę.

Pozycja krótka otwarta w Niedzielę wciąż otwarta. Być może ją dzisiaj odwrócę ponownie na BUY - warto wykorzystać taki impet nawet jeśli miałby okazać się krótkotrwałym okresem huraoptymizmu. Póki co czekamy. Jak zrobią długi cień na świecy H3 w obrębie miejsca gdzie w ostatnim tygodniu poleciały stopy ( zamykano pozycje ) to podwoję krótką pozycję. SL nadal powyżej szczytu.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Pozycja podwojona. Bez SL. Uciekać będę z ręki w razie czego i odwracać pozycję. Na RSI sygnał spadkowy jeszcze niepotwierdzony - linia RSI musi wpaść pod linię trendu. Aktualnie jest szansa że się na niej zatrzyma i odbijemy się w górę. Cień dosyć krótki więc nie jest to to co chciałem.

Niektórzy by odczytali to jako dywergencje RSI, ale z doświadczenia wiem że taka linia trendu RSI bywa bardziej wiarygodna, także zaufajcie mi i poczekajcie jeszcze trochę z sygnałem Sell jeśli jeśli nie weszliście wyżej.

*UPDATE* Godzina 16.31

Pozycja wciąż otwarta. Świeca M15 zamknęła się poniżej ostatniego High tak więc w tej chwili ustawiam stały SL na wysokości HIGH. Nadal gramy krótko.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

BARDZO WAŻNE

Poprawiony rysunek cykliczności - po raz kolejny raz zauważyłem że Mt4 przy zmianie TF zmienia długość cyklu. Jutro wypada zmiana trendu na spadkowy. . Dlatego trzymam te pozycje tak długo z większym SL niż zazwyczaj. Dochodzi do tego wykupiony składnik cykliczny i mamy piękną zwałkę.

Dlaczego zwałka ?

-Sprawdzalność cyklu 16dniowego - 12/15 czyli - 80%
( za sprawdzenie się cyklu uznaje zwrot rynku w jego obrębie) - mała próba ale daje już jakieś spojrzenie.
-cykl 98 dniowy
-skladnik cykliczny
- strefa s/r nie przebita na trwałe
-200% fali spadkowej w czasie
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Rysunek CYKLE2 wkleiłem złą wersję ( nie ten screen ). Jest już prawidłowa wersja której się trzymam.

+FIBO LT i FIBO CONGESTION

Czy wytrzyma ? Czas pokaże. Ale może to być trejd tego roku :)
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

AUDUSD - znajduje się wciąż pod obszarem silnego s/r - który jest doskonałym miejscem do kupowania dolarów. Dodatkowo wypadł z kanału i znajduje się w jego buforze - wciąż jest możliwość że z powrotem do niego wpadnie. Uważnie obserwuję te parę. Wciąż mam otwarte krótkie pozycje na niej tak jak wspominałem wcześniej. Trwałe zamknięcie się świecy D1 ponad niebieskim obszarem zaskutkuje zamknięciem przeze mnie pozycji.

Otworzyłbym teraz dodatkowe Sell ale lewar 1:50 mnie ogranicza na tej platformie gdzie mam otwarte pozycje - otworzyłem na niej również Sell na EURUSD.
fx-forum

ODPOWIEDZ