Ewolucja Tradera

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Nomercy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Nomercy »

Polska to takie dziecko z Downem - trzeba je kochac ale cudów nie nalezy oczekiwac ...

Szymon80
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Szymon80 »

Ja jestem na etapie 2.
Testuje wiele wskaźników, które działają do póki nie zacznę na nich grać. Wtedy dziwnie wariują :) Nagłe zwroty itp.
Ale znalazłem kilka które są dość ciekawe po lekkich modyfikacjach.
Zaczyna sie uczyć też MQL4 , coby w przyszłości napisać jakiegoś robocika :D, jednak

Będę chciał zagłębić się również w kilka systemów jak PA i Woodie. Ale to dopiero później. skasowałem do zera co najmniej 10 kont demo.

Pozdrawiam wszystkich ze swojego poziomu zaawansowania.

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

Szymon80 jeżeli już masz świadomość poziomu na jakim się znajdujesz to nie trwaj w nim tylko przeskakuj dalej, zignoruj wskaźniki i bierz się za PA nie ma co tracić czasu :wink:
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: <kerimb> »

Szymon80 pisze:skasowałem do zera co najmniej 10 kont demo.
Ale w jakim czasie? Jak w ciągu tygodnia, to długa droga przed Tobą a jak w rok, to trochę krótsza ...

Później Twój post będzie wyglądał tak ...

[...Skasowałem do zera co najmniej 2 konta REAL ...]

Jak, to napiszesz, to jeszcze zostanie poprawa psychiki i wtedy Twój post będzie wyglądał tak ...

[...Już mniej więcej wiem o co biega, utrzymuję moje REAL na poziomie 0 od ostatnich paru tygodni ale nie mogę zacząć piąć się w górę ...]

Zauważysz pewne zależności i wtedy Twój post będzie wyglądał tak ...

[...K...wa, a tak pięknie szło ale niestety stałem się Bogiem FX i du...a zbita ... Rezygnuję! ...]

Ale nie zrezygnujesz, przemyślisz, ogarniesz i wtedy Twój post będzie wyglądał tak ...

[...K...na Co Wy p....cie, że się nie da jak się da ...]

Zaczniesz ciukać tyle i tyle ale wtedy jeden z Twoich postów może wyglądać tak ...

[...K...wa, a miało zawrócić! Nigdy ale to nigdy nie będę kapitalizował wszystkich zarobionych środków ale będę 50% zarobku wypłacał sukcesywnie na konto a te pozostałe 50% będą kapitalizowane i dywersyfikowane ...]

I wtedy ... Ogarniesz MM ... I?

[...Widzę, widzę, widzę światło w tunelu ...]

Pozdrawiam i sukcesów życzę!

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Hikari »

@kerimb rozlozyles mnie :564: :mrgreen:
@poczatkujacy (kolezanki i koledzy)
Nauka polega na doswiadczeniu, pozniej intuicja jako zbior doswiadczen bedzie najlepszym sprzymierzencem w podejmowaniu decyzji, ale nauka tylko dla nauki bez wsparcia praktyki pozostanie tylko niewykorzystana wiedza.

Dlaczego nie wpychamy reki do ogniska - tu chodzi o doswiadczenia dziecka, ktore nic nie maja z nauka - albo jej nie trzymamy tuz nad plomieniem swiecy?
Dlaczego kupujemy poledwice sopocka od rzeznika, a unikamy jakiejs syfiastej kielbasy z supermarketu, albo dlaczego nie pijemy beltow ;). ?

Z pewnych (dobrych) rad i obserwacji mozna skorzystac np:
"Nie pij beltow!!!!!!" - bo zarzygasz pol szkoly jak kolega na studniowce - nie musialem tego wyprobowywac na wlasnej skorze - bo widzialem :)

Podchodzac natomiast do prowadzenia rachunku rzeczywistego, stajemy sie doroslymi bez doswiadczen z dziecinstwa i mlodosc i musimy te dwa okresy nadrobic
:shock:
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% ;)

manygridi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: manygridi »

<kerimb> pisze:
Szymon80 pisze:skasowałem do zera co najmniej 10 kont demo.
Ale w jakim czasie? Jak w ciągu tygodnia, to długa droga przed Tobą a jak w rok, to trochę krótsza ...

Później Twój post będzie wyglądał tak ...

[...Skasowałem do zera co najmniej 2 konta REAL ...]

Jak, to napiszesz, to jeszcze zostanie poprawa psychiki i wtedy Twój post będzie wyglądał tak ...

[...Już mniej więcej wiem o co biega, utrzymuję moje REAL na poziomie 0 od ostatnich paru tygodni ale nie mogę zacząć piąć się w górę ...]

Zauważysz pewne zależności i wtedy Twój post będzie wyglądał tak ...

[...K...wa, a tak pięknie szło ale niestety stałem się Bogiem FX i du...a zbita ... Rezygnuję! ...]

Ale nie zrezygnujesz, przemyślisz, ogarniesz i wtedy Twój post będzie wyglądał tak ...

[...K...na Co Wy p....cie, że się nie da jak się da ...]

Zaczniesz ciukać tyle i tyle ale wtedy jeden z Twoich postów może wyglądać tak ...

[...K...wa, a miało zawrócić! Nigdy ale to nigdy nie będę kapitalizował wszystkich zarobionych środków ale będę 50% zarobku wypłacał sukcesywnie na konto a te pozostałe 50% będą kapitalizowane i dywersyfikowane ...]

I wtedy ... Ogarniesz MM ... I?

[...Widzę, widzę, widzę światło w tunelu ...]

Pozdrawiam i sukcesów życzę!

HAHA świetne!

Awatar użytkownika
qielbus
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: qielbus »

Przeczytałem pierwszy wpis na pierwszej stronie, po 7-miu miesiącach na fx.

Roześmialm się w głos.

To prawda :D
opis był, ale się zmył

sober81
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sober81 »

Witam. Tekst z pierwszej strony bardzo dobry.

Moja nauka na FX trwa jakieś 1,5 roku (na kontach real). aktualnie 4 podejście. 3 razy "przytrafiały" mi się transakcje, które obsuwały kapitał konta o jakieś 20-30% (złe MM, podwajanie stratnych pozycji itd.).

Po takich obsunięciach za każdym razem robiłem dłuższa przerwę, w trakcie której czytałem coraz to nowe książki (elder, murphy, schweiger, fale elliota).

Od 1,5 miesiąca nowe konto. na razie jakieś 12% zysku, co przy dźwigni wygląda mizernie, ale od czegoś trzeba zacząć :)

RobsonFX
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: RobsonFX »

sober81 pisze:Od 1,5 miesiąca nowe konto. na razie jakieś 12% zysku, co przy dźwigni wygląda mizernie, ale od czegoś trzeba zacząć Smile
Kolego jesli przez okres kilku lat co 1.5 miesiąca bedziesz uzyskiwal staly zysk na poziomie 10-12% (nie wazne czy to forex, kontrakty, surowce) - to co.....
niejeden profesjonalista bedzie ci zazdroscil.
Tak ze nie mow iz 12% wyglada mizernie.
1. "KISS" - Keep It Simple Stupid
2. SYNERGIA - współdziałanie różnych czynników, którego efekt jest większy niż suma oddzielnych działań
3. STOP LOSS - niedoceniony przyjacielem TRADERA.

Awatar użytkownika
Alchemia-inwestowania
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Alchemia-inwestowania »

RobsonFX pisze:
sober81 pisze:Od 1,5 miesiąca nowe konto. na razie jakieś 12% zysku, co przy dźwigni wygląda mizernie, ale od czegoś trzeba zacząć Smile
Kolego jesli przez okres kilku lat co 1.5 miesiąca bedziesz uzyskiwal staly zysk na poziomie 10-12% (nie wazne czy to forex, kontrakty, surowce) - to co.....
niejeden profesjonalista bedzie ci zazdroscil.
Tak ze nie mow iz 12% wyglada mizernie.
Witamy,

Warto dodać, iż w świetle teorii procentu składanego taki wynik utrzymany przez kilka lat uczyni każdego milionerem.
Tylko jest jeden problem, a mianowicie utrzymanie powtarzalności/skuteczności.

Pozdrawiamy
Zespół Alchemii Inwestowania
Prowadzimy szkolenia z rynku Forex oraz giełdy. Nie dostarczamy gotowych rozwiązań, ponieważ ich nie ma, ale dajemy więcej: uczymy myślenia. Wzbogacamy inwestorów o spryt inwestycyjny, często pomijany w książkach i tradycyjnych szkoleniach.

ODPOWIEDZ