Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

I tak na zakończenie tygodnia ostatnia analiza prospadkowa.

Szukam argumentów za wzrostami ale ich po prostu póki co nie widzę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Mało się dzisiaj dzieje odkąd obserwuje rynek także krótkoterminowy Sell. Może wytrzyma.

SL 1.3855
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Wypadliśmy dołem. Potrzymam pozycje jeszcze jeden dzień jeśli nic się nie zmieni w przeciągu 30 minut.

*UPDATE 09.21*
Zrobili to czego się obawiałem, pobrali niżej i w tej chwili będą bujać się znów w konsoli. Do 13 nic już pewnie nie zrobią.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Sell z możliwym szybkim odwróceniem pozycji jeśli świeca godzinna zamknie się ponad obszarem s/r.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Wypada mi w przeciągu najbliższych paru dni cykliczna zmiana trendu ( 3 miesięczna a także krótkoterminowa ) na spadkowy stąd moje uparte S. Mam nadzieję że mi się popłaci. Udoskonaliłem trochę analizę cykli i nie patrzę na cenę w przypadku dłuższych okresów tylko na jej pochodną czyli średnią - eliminuje to wszelkiego rodzaju fake zagrywki - co nie znaczy że nie będę miał paru stratnych pozycji przez to.

Ostatnio opisywałem także dość dobry setup spadkowy który o tyle nie odwrócił trendu tylko go wyhamował. Popatrzyłem jak to odbywało się w historii i w takich wypadkach następny dłuższy okres który miał być wzrostowy był spadkowy. ( rys. cykle )

Oczywiście przy podejmowaniu decyzji kiedy owtorzyć pozycję kieruje się innym kryterium - s/r, analiza wskaźnikowa . Czas pokaże czy moja analiza cykli idzie w dobrym kierunku.

*UPDATE*
Sprawdziłem jeszcze składnik cykliczny przy użyciu filtru hodricka-prescotta i jest jeszcze sporo miejsca na wzrosty - nie jest on wykupiony bądź wyprzedany jak to miało miejsce przy zmianach trendu.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Prawdopodobnie teraz czeka nas korekta tego wystrzału - jestem w S i szybko na BE przestawię. Sell 1.3935 SL 1.3960

*UPDATE 14.51*
SL zgarnęło ale nie widzę potwierdzenia tego wybicia na innych parach. Ustawiam zlecenie oczekujące na wybicie dla AUDUSD i tutaj odnawiam shorta.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Zapomniałem zerknąć dzisiaj do wolumenu i pivotów - zbytnio skupiłem się na analizie cykli, s/r a czas do godziny 14.30 mnie trochę gonił.

I tak przegapiłem dość fajny setup.

Ewidentnie duży obrót był skumulowany od początku tygodnia w tym rejonie. No nic, trzeba być bardziej uważnym na przyszłość.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Moje przemyślenia:

Czemu mieliśmy taki wystrzał
? Nie chcę uprawiać analizy po fakcie jak to lubi większość analityków, ale jako taki wstęp warto ją tym razem napisać by rozjaśnić sytuację mniej wtajemniczonym

-Kumulacja ważnych danych o godzinie 14.30 ( zadeklarowani wstępnie bezrobotni , etc ) - już te dane wystarczają by roboty grające na zmienność ruszyły do boju i trochę namieszały ( wzrost zmienności )

-Konferencja ECB - wiadome było że przed konferencją nie złamiemy żadnego ważnego s/r gdyż miała zostać ogłoszona stopa procentowa i powiedziane parę słów na temat przyszłej polityki ECB. Nikt nie oczekiwał jej wzrostu, jednakże inwestorzy trochę w emocjach zagrali pod wzrosty. Ustawili kurs w rejony poziomu 1.3850 który swego czasu był bardzo ważnym wsparciem a później oporem. Wczoraj nastąpiło wybicie i pozostaliśmy już w tych rejonach. Obserwując wolumen można było zobaczyć naprawdę spory obrót właśnie na poziomi 1.3850.

Jak to się ma do tego co będzie ?

Analizując składnik cykliczny brakowało mi ekstremalnego odchylenia tego składnika jak to bywa przy zmianach trendu ze wzrostowego na spadkowy czy też odwrotnie, dlatego też wspomniałem w swoim dzienniku o tym. Napisałem również, że dochodzimy do momentu odwrócenia cyklu 90 dniowego, który odnalazłem swego czasu na parze EURUSD. Popatrzyłem jak to odbywało się w przeszłości i konferencja o takim znaczeniu była często wyznacznikiem nowego trendu. Ja patrzę na to w taki sposób - mieliśmy do czynienia teraz z fałszywym wybiciem wybiciem - rynek działa bardzo emocjonalnie i każdą informacją żyje - teraz żył informacją że jest możliwe podniesienie stóp procentowych i tym samym że Euro będzie pod presją popytu - nic takiego się nie stało - stopy procentowe pozostały te same- Trichet powiedział wymijająco że będzie taka możliwość w przyszłości ale żaden poważnie patrzący na perspektywy Euro w przyszłości inwestor nie powie że coś takiego jest możliwe - zawsze znajdzie się jakaś grecja, irlandia czy też inne państwo europejskie by sprowadzić Euro do poziomów sprzed paru miesięcy. Mieliśmy dzisiaj mocne wybicie w rejony 1.3950. Na ile starczy jeszcze tego huraoptymizmu ? Dla mnie jest to czysto mechaniczne wybicie nie mające w sobie za krzty fundamentów. Dodatkowo kryzys w Libii - takie kryzysy mają wpływ na waluty bądź też przypływ czy odpływ kapitału z rynków surowcowych - wystarczy spojrzeć co się stało gdy poszła w świat informacja o tym że Libia nie będzie dostarczać ropy w najbliższym czasie.

Co przemawia za dalszymi wzrostami ?

-Układ fal - ale oczywiście znajdzie się i taki co znajdzie układ fal pasujący pod spadków - dla mnie żaden argument
-Pokonanie na trwałe oporu 1.3850 - ale tak jak pisałem, jest to czysto mechaniczne dla mnie wybicie i tak szybko jak wybiliśmy się tak szybko możemy spaść pod ten poziom.

-Chiny od pewnego czasu skupują Europejskie obligacje - dywersyfikują ryzyko

Co przemawia za spadkami ?
- od bardzo długiego czasu frank umacnia się względem wielu walut - patrząc od strony analizy technicznej wybiliśmy się dzisiaj ponad strefę s/r. Czyli przeciwna reakcja co na EURUSD. Dolar nie osłabił się ani trochę dzisiaj. Dodatkowo nie jest to szwajcarom na rękę- tylko ich banki korzystają na tym. Gospodarka nie może opierać się tylko i wyłącznie na sile banków o czym szwajcarzy z pewnością się przekonają. Odpływ kapitału z tej gospodarki może być naprawdę szybki

- AUD/USD - brak wybicia mimo dużej korelacji - na tej parze nie pokonaliśmy s/r
-GBP/USD - brak wybicia na tej parze mimo dużej korelacji czyli jak wyżej
- kapitał w czasach niepewności płynie od zawsze do dolara - dolar nie jest teraz pewną walutą ale duzi inwestorzy posiadający znacze ilości obligacji nie mogą przecież pozwolić sobie na nagłe jego osłabienie do niewiadomo jakich poziomów ? Potrzeba czasu by pozbyć się ich. Nie ma innej alternatywy do dolara, tylko surowce które i tak są na rekordowych poziomach.
- składnik cykliczny po tym wybiciu jest już wykupiony ( dla świec D1 )
- zmiana cyklu krótkoterminowego ( 3 dniowy , 16 dniowy) oraz długoterminowego ( 90 dniowy - plus minus parę dni - ten cykl bardzo ciężko jest wyczuć przez właśnie czysto mechaniczne zagrywki które wypaczają jego obraz ).
- banki inwestycyjne o czym pisałem jakiś czas temu prognozowały poziom 1.37-1.38 kiedy byliśmy w rejonach 1.30. Nikt nie wierzył a jednak tak się stało. Ich długoterminowa prognoza to 1.10. Dlaczego mieliby się mylić tym razem ?

Wnioski wydaje mi się żę nasuwają się same. Oczywiście mogę się mylić i będę grał to co widzę, ale taka analiza i poukładane przmyślenia jak zaczną się już spadki pozwoli mi zbudować bardzo fajną piramidę, bądź pokusić się o większe ryzyko.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

I ostatnie słowo na dzisiaj:

Analiza czasu według minera - standardowa i według mojej koncepcji zakłóceń rynkowych.

Ekspansje zgadzają się z założeniami w jego książce dynamic time analysis.

Czyli fala 5 = 1.61 fali pierwszej - rysunek analizaczasu2
Oraz fala3 = 1.61 fali pierwszej.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Zatrzymaliśmy się na Pivot R3, Weekly R2, Monthly R1. Dość sporo jak na jedno miejsce i należy pamiętać że każdy z tych pivotów określa pewne prawdopodobieństwo z jakim cena jego nie przekroczy. Jak na 1 dzień wystarczy. Dobre miejsce na poszukanie dogodnego Sell do końca dnia.
fx-forum

ODPOWIEDZ