Fesiek pisze:
Nie wiem jak u was ale u mnie to jest tak, że ja to wszystko wiem. Tylko jakoś nie potrafię tego zastosować w praktyce. Śpieszy mi się gdzieś i jakoś nie mam cierpliwości czekać na setup. Wydaje mi się, że otworzę MT4 popatrzę na wykres i zobaczę setup - jakiś S/R, fibo - o! wchodzę i potem SL. Muszę chyba zmienić podejście z "Dzisiaj i idę na rynek" na "Może dzisiaj będzie setup. Może."
Mam podobnie jak Ty

Analizuję wykres, znajduję formację (tworzącą się), czekam, czekam, nagle otwieram MT zaglądam na jakiś inny wykres, patrzę jest PB (lub coś innego) i... click, pozycja zajęta, po chwili zaczynam rysować LT, S/R, fibo i wszystko wskazuje, że popełniłem błąd... a tam gdzie miałem rysująca się formację harmoniczną wszystko poszło tak jak rysowałem i można było zebrać ponad 100 pipsów... Tak jak np. na załączonym obrazku gpb/jpy ładna formacja oczywiście przegapiona, a można było zgarnąć grubo ponad 200 pipek, ale cóż, taki lajf

człowiek całe życie się uczy...
czerwinek pisze:Zbyszek ja bym w inny sposób do tego podchodził. Mnie się wydaje, że nie ma co w FX zakładać co się stanie na dłuższą metę, itp, bo i tak nie masz szans tego przewidzieć, z drugiej strony po co to przewidywać, możesz tam jakąś analizę mieć i jak za jakiś czas formacja harmoniczna wypełni się do zagrasz BUY. Ale teraz nie ma co się zastanawiać czy ta formacja będzie miała miejsce czy nie. Na FX ważne jest to co jest tu i teraz i lepiej na tym się skupić. Jeżeli formacja harmoniczna będzie miała się wypełnić to starasz się ją dopiero obserwować jak zawróci w punkcie C i będzie zmierzała do punktu D.
To tylko moje zdanie, ale wróżenie z fusów i zakładanie, że za miesiąc cena może tam dojść to zbyt długa strata czasu a w między czasie można analizować co się dzieje tu i teraz Smile
co racja to racja:) często zdarza mi się, że rysuje harmonica już w momencie tworzenia pktu B i czekam na C - i zazwyczaj C przesuwam i przesuwam, aż sie okazuje, że nici z harmonica

ale cóż, nadal tak robię, przynajmniej ćwiczę sobie rysowanie formacji

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mylić się jest rzeczą ludzką.