Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
kolega
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kolega »

leszczu pisze:Chciałem zapytać czy ktoś z tutaj obecny PAowców korzysta z range barów?
jo

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

A możesz coś więcej napisać? Jakie setupy zagrywasz, które twoim zdaniem są widoczne lepiej na rb niż na zwykłych świeczkach? :D

kolega
Stały bywalec
Stały bywalec

leszczu pisze:A możesz coś więcej napisać? Jakie setupy zagrywasz, które twoim zdaniem są widoczne lepiej na rb niż na zwykłych świeczkach? :D
Wiesz to jest tak jak napisałem kilka postów wczesniej wszyscy uzywają PA tylko nie zawsze zdają sobie z tego sprawę.
Co jest lepiej widoczne to trudno napisać, jest to jak wiesz zupełnie inny sposób przedstawiania ceny wiec np. weźmy pierwszy z brzegu przykład klasycznego pin baru z podejścia popularnego w tym wątku nie zaobserwujesz bo jak wiesz czas nie ma zupełnie znaczenia w tym rodzaju wykresu.Oczywiscie coś co da się podciagnać pod pin bara da się pokazać ale jak wiesz już inside bar i outside bar nigdy na takim wykresie nie wystąpi.

I tak najważniejsze według mnie oczywiscie to dopasowanie "zestawu narzędzi" do siebie a nie siebie do "zestawu narzędzi".

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

Sell limit na 9520 minięty o 12 p plus spread!! Szkoda bo setupik byłby fajny no i ewentualna nagroda do teraz to już ponad 100p.
Siedzę w 2 innych pozycjach. Zobaczymy co wyjdzie...
A co u was??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

kolega
Stały bywalec
Stały bywalec

saku82pl pisze:Sell limit na 9520 minięty o 12 p plus spread!! Szkoda bo setupik byłby fajny no i ewentualna nagroda do teraz to już ponad 100p.
Siedzę w 2 innych pozycjach. Zobaczymy co wyjdzie...
A co u was??
saku jesli możesz to chciałbym abyć pomógł mi wyjasnić jedną wątpliwość. Na wykresie widac zlecenei oczekujace, które nie weszło i zabrakła do tego jak napisałeś x pips. Co jednak było powodem , że akurat na tym konkretnym poziomie to zlecenie zostało wstawione przez ciebie?? (nawet jeśli pytanie brzmi dla ciebie dziwnie to jest poważne)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Hmm. Wydawało mi sie że widać czemu :) Zagranie bardzo proste. Stefa S/R od 9510-9530,którą zaznaczyłem, jak każdą strefę S/R zaznaczam, poprzez pomarańczowy pasek. Strefa ta bardzo dobrze odbijała cenę, a jeśli było przebicie to zdecydowane, czyli to co każde S/R powinno wykazać. A zagranie typowe na odbicie od S/R, zgodnie z chilowym trendem czyli na południe. No niestety cena nie dojechała do niej.
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

kolega
Stały bywalec
Stały bywalec

saku82pl pisze:Hmm. Wydawało mi sie że widać czemu :) Zagranie bardzo proste. Stefa S/R od 9510-9530,którą zaznaczyłem, jak każdą strefę S/R zaznaczam, poprzez pomarańczowy pasek. Strefa ta bardzo dobrze odbijała cenę, a jeśli było przebicie to zdecydowane, czyli to co każde S/R powinno wykazać. A zagranie typowe na odbicie od S/R, zgodnie z chilowym trendem czyli na południe. No niestety cena nie dojechała do niej.
Tak, to co oczywiste widziałem :), chciałem się tylko upewnić iż sam poziom na którym ustawiłęś zlecenie był prawdopodobnie "strzałem" czyli równie dobrze mogło to zlecenie być postawione na 9514 jak i 9525 czy 9518 czy dobrze rozumiem??

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Ciekawa sytuacja na eurgbp. Ja wszedłem w buy już z rana. Miałem tam buy limita ale odpaliłem z palca o 7 rano bo akurat byłem przy kompie a limit nie wszedł wcześniej tylko dlatego że w nocy spread u AM na tej parze skacze do 6 pipa! Hehe także zaoszczędziłem 3 pipsy. Ale sytuacja o tyle ciekawa że mamy tu momo na H4 więc można wykorzystać strategię ZL. Widać tu wyraźnie lokalne S/R, które może zadziałać w fajny sposób. Także kto chce niech stawia limita :P Ja nie próbuję. Wolałbym żeby cena od razu do TP pojechała, które zresztą i tak już przesunąłem w dół!! Strach przed utratą tego co już mam wygrywa :D

Dodano po 3 minutach:
kolega pisze: czyli równie dobrze mogło to zlecenie być postawione na 9514 jak i 9525 czy 9518 czy dobrze rozumiem??
no zgadza się, w sumie mogłem dać lekko pod poziom, może wtedy by weszło

Dodano po 22 godzinach 52 minutach:

Moje wczorajsze zagranie na eurgbp zamknąłem na +78 z palca. Trochę mnie odstraszył długi cień świecy na H4. Zanim przyszedłem do domu do TP zabrakło raptem ok 10p. Pewnie jeszcze dziś dałoby się to osiągnąć. Niestety jak się ogląda fx to nerwy się udzielają :)
Moje przewidywania co do wejścia na tej parze zgdonie z ZL się potwierdziły. Nie trzeba by nawet dużego stopa dawać.

I inne zagranie na usdcad. Wejście na odbicie z historycznego poziomu testowanego raz w 2007, dwa razy w 2008 i kilka razy tego roku. Sygnałem znowu było wybicie z IB. Wzięłem mało jak na TF W1/D1 bo 60p :)

bkt321
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bkt321 »

Zamiana oporu na wsparcie EURUSD H1

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

quapi pisze:Czy jesteście w stanie uzasadnić, dlaczego dla S/R ( i pewnie dla TL też) używacie tylko cen O i C - ignorujecie H i L.
Jeszcze mam pytanie odnośnie fibaków. Jak stawiacie fibki to na H/L czy C?
Może mi ktoś wyjaśnić, która z metod jest bardziej słuszna politycznie i dlaczego.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

ODPOWIEDZ