Z całym szacunkiem Johnny ale uważam, że popełniasz poważny błąd w procesie myślowym, jest to standardowy błąd prowadzący do wypaczenia końcowych wniosków. A polega on na tym, że w Twoim wyobrażeniu wytrawni traderzy posiadają ogromną wiedzę która pozwoliła na zbudowanie doskonałego systemu który daje sygnały z prawdopodobieństwem bliskim 100%. To błąd !!! Taki system nie istnieje!!!Johnny pisze:Cześć COMMAX Cytat:
Wytrawni traderzy nie wiedzą wcale więcej niż Ty czy ja
Wybacz Commax, ale daleko mi do Twojej wiedzy(choćby tym że tylko demuję, ale jeszcze dużo innych czynników)
"Inwestowanie to nie gra, w której facet z IQ 160 pokonuje faceta z IQ 130. Jeżeli jesteś przeciętnie inteligentny, to co potrzebujesz, to kontrola nad emocjami, które innych wpędzają w kłopoty"
W. Buffett
Prawda jest taka, że odpowiednio stosując system i kontrolując emocje, prawidłowo zarządzając kapitałem i pozycją jesteś w stanie osiągać profit przy stosunku stratnych i zyskownych pozycji 1:1 czyli takim jak w rzucie monetą. I to całkiem przyzwoity profit
Prawdopodobieństwo nie mówi mi nic na temat tego co zrobi rynek, mówi mi jedynie że setup w tym miejscu ma większe szanse powodzenia niż gdzie indziej. Pojęcia nie mam co on zrobi i z takim przeświadczeniem otwieram pozycję.Johnny pisze:Tak jak piszesz pewności nie ma, ale dzięki prawdopodobieństwu wiesz co może zrobić rynek i nie rzucasz monetą,
I tak trzymajJohnny pisze:no ale nic wszystko przede mną, wierzę że dam radę, a rozmowami z Tobą i resztą użytkowników, zdobywaniem doświadczenia tym bardziej się w tym umacniam.

BZDURA!!! Nie istnieje system dający 100% ani nawet taki co daje 90% pewności w trejdach. Ja nie mam zamiaru go szukać, bo to strata czasu i nerwów.Johnny pisze:No tak, ale jakby zliczyć liczbę udanych Twoich wejść, to mogłoby to być, np 80%, przy Twoim systemie i konsekwencji, to nie daleko do 100%. Nie ma pewności, jest prawdopodobieństwo i statystyka, ale wykorzystanie tego ma to prowadzić, do przybliżenia się do 100% trafności w trejdach,
System nie jest po to, żeby Ci dawać stu-procentowe sygnały wejścia, tylko po to żeby zwiększyć prawdopodobieństwo wygranej w danym trejdzie. Jeżeli twój system daje sygnały o skuteczności 60 trafnych na 40 stratnych to już jest dobrze. Teraz pozwól działać statystyce. wykonaj 100 wejść ściśle według systemu i zakładając skuteczność jw. powinieneś mieć 60 zyskownych na 40 stratnych. Teraz weź kartkę i długopis i oblicz profit jeśli twoje RR było 1:2 czyli minimalne. Upraszczając -20pips w przypadku straty i +40 pips w przypadku wygranej
40x20=800 (strata)
60x40=2400 (zysk)
2400-800=1600 (profit po 100 wejściach)
To jest wynik przy założeniu że stop i TP jest stały i w stosunku 1:2 (w obliczeniu nie brałem pod uwagę spreadu, swapu i takich tam bo tu chodzi o zasadę.)
Teraz sobie wyobraź że co dziesiąta nie trafiona pozycja kończy się na BE a nie na SL
Idziemy dalej. Co dziesiąta zyskowna pozycja nie kończy się na TP tylko widząc potencjał w ruchu pozwalasz jej iść dalej i zamiast 40 pips profitu bierzesz 140
Zrób sobie też taką symulację dla rzutu monetą czyli prawdopodobieństwo 50/50
Ołówek w dłoń i do dzieła. Czekam na wyniki obliczeń.

Masz załatwione.Johnny pisze:Jak byś miał czas to pociągnij dalej psychologię, poproszę.