Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

Johnny pisze:Cześć COMMAX Cytat:
Wytrawni traderzy nie wiedzą wcale więcej niż Ty czy ja

Wybacz Commax, ale daleko mi do Twojej wiedzy(choćby tym że tylko demuję, ale jeszcze dużo innych czynników)
Z całym szacunkiem Johnny ale uważam, że popełniasz poważny błąd w procesie myślowym, jest to standardowy błąd prowadzący do wypaczenia końcowych wniosków. A polega on na tym, że w Twoim wyobrażeniu wytrawni traderzy posiadają ogromną wiedzę która pozwoliła na zbudowanie doskonałego systemu który daje sygnały z prawdopodobieństwem bliskim 100%. To błąd !!! Taki system nie istnieje!!!

"Inwestowanie to nie gra, w której facet z IQ 160 pokonuje faceta z IQ 130. Jeżeli jesteś przeciętnie inteligentny, to co potrzebujesz, to kontrola nad emocjami, które innych wpędzają w kłopoty"

W. Buffett

Prawda jest taka, że odpowiednio stosując system i kontrolując emocje, prawidłowo zarządzając kapitałem i pozycją jesteś w stanie osiągać profit przy stosunku stratnych i zyskownych pozycji 1:1 czyli takim jak w rzucie monetą. I to całkiem przyzwoity profit
Johnny pisze:Tak jak piszesz pewności nie ma, ale dzięki prawdopodobieństwu wiesz co może zrobić rynek i nie rzucasz monetą,
Prawdopodobieństwo nie mówi mi nic na temat tego co zrobi rynek, mówi mi jedynie że setup w tym miejscu ma większe szanse powodzenia niż gdzie indziej. Pojęcia nie mam co on zrobi i z takim przeświadczeniem otwieram pozycję.
Johnny pisze:no ale nic wszystko przede mną, wierzę że dam radę, a rozmowami z Tobą i resztą użytkowników, zdobywaniem doświadczenia tym bardziej się w tym umacniam.
I tak trzymaj Obrazek
Johnny pisze:No tak, ale jakby zliczyć liczbę udanych Twoich wejść, to mogłoby to być, np 80%, przy Twoim systemie i konsekwencji, to nie daleko do 100%. Nie ma pewności, jest prawdopodobieństwo i statystyka, ale wykorzystanie tego ma to prowadzić, do przybliżenia się do 100% trafności w trejdach,
BZDURA!!! Nie istnieje system dający 100% ani nawet taki co daje 90% pewności w trejdach. Ja nie mam zamiaru go szukać, bo to strata czasu i nerwów.
System nie jest po to, żeby Ci dawać stu-procentowe sygnały wejścia, tylko po to żeby zwiększyć prawdopodobieństwo wygranej w danym trejdzie. Jeżeli twój system daje sygnały o skuteczności 60 trafnych na 40 stratnych to już jest dobrze. Teraz pozwól działać statystyce. wykonaj 100 wejść ściśle według systemu i zakładając skuteczność jw. powinieneś mieć 60 zyskownych na 40 stratnych. Teraz weź kartkę i długopis i oblicz profit jeśli twoje RR było 1:2 czyli minimalne. Upraszczając -20pips w przypadku straty i +40 pips w przypadku wygranej
40x20=800 (strata)
60x40=2400 (zysk)
2400-800=1600 (profit po 100 wejściach)
To jest wynik przy założeniu że stop i TP jest stały i w stosunku 1:2 (w obliczeniu nie brałem pod uwagę spreadu, swapu i takich tam bo tu chodzi o zasadę.)
Teraz sobie wyobraź że co dziesiąta nie trafiona pozycja kończy się na BE a nie na SL
Idziemy dalej. Co dziesiąta zyskowna pozycja nie kończy się na TP tylko widząc potencjał w ruchu pozwalasz jej iść dalej i zamiast 40 pips profitu bierzesz 140
Zrób sobie też taką symulację dla rzutu monetą czyli prawdopodobieństwo 50/50
Ołówek w dłoń i do dzieła. Czekam na wyniki obliczeń. Obrazek
Johnny pisze:Jak byś miał czas to pociągnij dalej psychologię, poproszę.
Masz załatwione.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2011, 16:14 przez commax, łącznie zmieniany 2 razy.
Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

commax pisze:Prawda jest taka, że odpowiednio stosując system i kontrolując emocje, prawidłowo zarządzając kapitałem i pozycją jesteś w stanie osiągać profit przy stosunku stratnych i zyskownych pozycji 1:1 czyli takim jak w rzucie monetą. I to całkiem przyzwoity profit
Commax gościu - gdzieś ty był jak Ciebie nie było :). Każdy trader, który ma problem z wygrywaniem powinien czytać sobie to zdanie 10 razy dziennie aby zakumać co w końcu jest ważne.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

Gdzieś już o tym pisałem, ale polecam książki Marka Douglasa w temacie psychologii. Za najlepszą uważam "Trading in the zone".

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

"Inwestowanie to nie gra, w której facet z IQ 160 pokonuje faceta z IQ 130. Jeżeli jesteś przeciętnie inteligentny, to co potrzebujesz, to kontrola nad emocjami, które innych wpędzają w kłopoty"

W. Buffett
A jeżeli mam iq 196 to wygrywam ze wszystkimi? To jest bzdura.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

sebb
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: sebb »

Nie masz.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

;). Prawdopodobieństwo stoi po Twojej stronie. Wonna bet?
trading is waiting
--

AK

sebb
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: sebb »

sorry za podwojnego offtopa - ten arcyciekawy temat z cala pewnoscia na to nie zasluguje.

@admkowal osoba z tak wysokim ilorazem inteligencji raczej nie ma problemow z interpretacja tekstu, szczegolnie tak nieskomplikowanego.

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

sorry za podwojnego offtopa - ten arcyciekawy temat z cala pewnoscia na to nie zasluguje.

@admkowal osoba z tak wysokim ilorazem inteligencji raczej nie ma problemow z interpretacja tekstu, szczegolnie tak nieskomplikowanego.
Oraz poprawną angielszczyzną :D
Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Mam dużo problemów... :shock:

@jednak nie zmienia to faktu że pisanie o jakiś iq i porównywanie ten czy tamten wygrywa to strzelanie ślepego do celu
trading is waiting
--

AK

Johnny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

czesc Commax
Z całym szacunkiem Johnny ale uważam, że popełniasz poważny błąd w procesie myślowym, jest to standardowy błąd prowadzący do wypaczenia końcowych wniosków. A polega on na tym, że w Twoim wyobrażeniu wytrawni traderzy posiadają ogromną wiedzę która pozwoliła na zbudowanie doskonałego systemu który daje sygnały z prawdopodobieństwem bliskim 100%.
Johnny napisał:
Przypuszczam że tak jest u wytrawnych traderów, którzy sami o wszystkim wiedzą i decydują.
to różnica, że ja piszę, że oni znają system, znają swoje zachowania reakcje i system daje im bardzo duże prawdopodobieństwo wejścia.
Johnny napisał:
Wybacz Commax, ale daleko mi do Twojej wiedzy
:oops: a ja się chciałem podlizać trochę.
tak, czy inaczej:
Johnny napisał:
choćby tym że tylko demuję
Commax napisał::
to co potrzebujesz, to kontrola nad emocjami, które innych wpędzają w kłopoty
, demo mi tego nie da w pełni, ale może zwiększyć moją pewność siebie, ale liczę na to że uświadomię sobie pewne zjawiska psychologiczne, dzięki Tobie, a bez kontroli emocji nie ma co zaczynać w realu.
Johnny napisał:
tylko wchodzisz na wybrane setupy, co ma Cię ZBLIŻYĆ do 100%(pewności)
ASMO napisał:
Trzeba grzecznie czekać i brać tylko te setupy które maja jak najwięcej czynników zwiększających prawdopodobieństwo pójścia ceny w danym kierunku. Trzeba być cierpliwym i brać tylko te najlepsze, oto cały sekret sukcesu na Foreksie.
Commax napisał:
To błąd !!! Taki system nie istnieje!!!
- zmienne warunki rynku, zmienne decyzje kupujących i sprzedających, paniki, wczorajsza ropa, choć to fundamentaliści mogli przewidzieć.
Johnny napisał:
No tak, ale jakby zliczyć liczbę udanych Twoich wejść, to mogłoby to być, np 80%,
Dużo się pomyliłem?
Commax napisał:
Prawda jest taka, że odpowiednio stosując system i kontrolując emocje, prawidłowo zarządzając kapitałem i pozycją jesteś w stanie osiągać profit przy stosunku stratnych i zyskownych pozycji 1:1 czyli takim jak w rzucie monetą. I to całkiem przyzwoity profit
, a ja gdzieś czytałem, że prawidłowy MM , przy słabych wejściach (może nie 1:1) opóźnia tylko ubytek kapitału, chyba w "Mistrzowie rynków finansowych", muszę to poszukać.
Commax napisał:
To jest wynik przy założeniu że stop i TP jest stały i w stosunku 1:2 (w obliczeniu nie brałem pod uwagę spreadu, swapu i takich tam bo tu chodzi o zasadę.)
Teraz sobie wyobraź że co dziesiąta nie trafiona pozycja kończy się na BE a nie na SL
Idziemy dalej. Co dziesiąta zyskowna pozycja nie kończy się na TP tylko widząc potencjał w ruchu pozwalasz jej iść dalej i zamiast 40 pips profitu bierzesz 140
Zrób sobie też taką symulację dla rzutu monetą czyli prawdopodobieństwo 50/50
36x20=720
54x40=2160
6x140=840
3000-720=2280 pips profitu, jeszcze lepiej

obliczenia dla rzutu monetą czyli prawdopodobieństwo 50/50, ale zmienię trochę zasady, bo pewnie się źle zrozumieliśmy, chcę wejść w trejd gdy wypadnie orzeł kupuję, gdy reszka sprzedaję:
no bo:
Johnny napisał:
Commax, czy używasz rzutu monetą do wchodzenia w pozycję?
nie używając Twojego systemu, wynika z obliczeń:
Ogólnie, bez zastosowania systemu:
skuteczności 50 trafnych na 50 stratnych
RR 1:1, no bo skąd wiedzieć, że pozycja dojdzie do TP lub SL, wszystko zależy od rzutu, czy trafi np. w trend.
50x20pip zysk
50x20pip strata
wynik 1000-1000=0pip, a broker sobie spready odciągnie.

,a teraz z systemem 50/50 zamiast 60/40 a pozostaje R:R=2:1
50x40
50x20
2000-1000=1000pips zysku
, a teraz w wersji drugiej
5x140=700
45x 40=1800
45x 20=900
mamy 2500pipp- 900pips=1600pips zysku.
Moneta z systemem pogorszyła wyniki, w przypadku 50 / 50 do 60/ 40.
MaxRipper napisał:
Commax gościu - gdzieś ty był jak Ciebie nie było
Commax jest tu od zawsze.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ