Good Will Hunting pisze:Wchodził ktoś na USD/CHF? Ładny pinbar się nam tam wczoraj ukształtował na D1. To samo zresztą na AUD/USD.

Mógłbyś wrzucić screen ? Lub jakiś zrzut bo ja nie widziałem wczoraj na tych parach żadnych pinbarów.
Good Will Hunting pisze:Wchodził ktoś na USD/CHF? Ładny pinbar się nam tam wczoraj ukształtował na D1. To samo zresztą na AUD/USD.
asmodeus8asmodeus8 pisze:Pablo78 pisze:majacek pisze:Porównaj ilość pieniędzy wpuszczonych do obiegu i wydobytego w tym czasie surowca
własnie o tym mówie że to odbicie w gospodarce jest sztuczne a nastepny kryzys juz pewnie za drzwiami czeka
Dollary z QE sa pompowane na S&P i mamy wrażenie „recovery:”
Ale na zdrowy rozsadek tych liczb nie wepchniesz pod dywan potrzeba co najmniej 14% GDP żeby wyhamować ta spirale.
http://www.usdebtclock.org/
http://www.debtbombshell.com/
Panowie tych liczb nie da sie wepchnąć pod dywan kreatywna księgowością.
Wytrawni traderzy nie wiedzą wcale więcej niż Ty czy ja, no może bardziej rozumieją czym jest system tradingu. Nie posiadają żadnej tajemnej wiedzy która pozwala im na systematyczny profit. Natomiast co do podejmowanych przez nich decyzji to robią to schematycznie, logicznie w oparciu o system i z wiarą w statystykę.Johnny pisze:Cześć Commax
Cytat:
System nie jest stworzony dla rynku tylko dla Ciebie.
Przypuszczam że tak jest u wytrawnych traderów, którzy sami o wszystkim wiedzą i decydują.
Po co wynajdywać koło na nowo skoro to co już wynaleziono działa znakomicie i to od wieków. w celu dopasowania systemu do własnej psychiki i temperamentu masz MM, RR TF'y to są swego rodzaju regulatory pozwalające dostroić system do swoich możliwości i potrzeb.Johnny pisze:Tacy jak ja biorą ogólne zasady, które ktoś inny już stworzył (korzystają z gotowców), bo nie mają nic swojego lepszego, lepiej dopasowanego do m.in. psychiki.
Przy odpowiednio zestrojonym systemie z rzutu monetą można nie żle żyć.Johnny pisze:Cytat:
Nigdy nie wiesz co się stanie i takie założenie trzeba przyjąć i koniec i więcej o tym nie rozmyślać.
Commax, czy używasz rzutu monetą do wchodzenia w pozycję?
No i się wydało........Johnny pisze:Kosisz te pipsy, ale chyba masz jakieś powiązania z ASMO
Johnny pisze:Cytat:
Myślę ze przede wszystkim musimy unikać komplikacji w procesie myślowym.
Jak to zrobić?
majacek that's rightmajacek pisze:Fragment instrukcji jednego z systemów Never Lose Again:
3) When price touches the trigger you enter. DON'T THINK, JUST ACT!
I tak to powinno wyglądać. Masz pinbara z wszelkimi szykanami, potwierdzonego przez fibo, srednią, opór i co tam jeszcze, po prostu wchodzisz, ustawiasz SL, TP i za dużo nie główkujesz. Przynajmniej ja tak to widzę
Wchodziłem w czwartek miałem tego pina na muszce. Gdyby następnego dnia pojawił się wzrost wskoczył bym na niego. Wchodzimy 10 pipsow od szczytu, możesz schodzić na niższe TF i szukać najbardziej optymalnego wejścia. Tak często używam zleceń ale głownie dla tych pewniaków.czerwinek pisze:Dzięki Asmo za film.
Sorki, że męczę tak ten temat ale mimo obejrzenia filmu mam jeszcze pytanie.
1. Czy Ty wchodziłeś w piątek na tej ostatniej długiej świecy czy wcześniej?
Bo na historii wszystko ładnie widać, ale jakby zaraz pierwszego dnia po pinie była długa zielona świeca to wchodziłbyś w ten trade? A jak tak to kiedy (w jakim momencie)? Czy ustawiasz wówczas zlecenei oczekujące, bo jak nie ma czasu grać w ciągu dnia to tak trzeba chyba roibić?
2. Druga sprawa to TP. W filmie powiedziałeś jakie jest Twoje TP. Jednak czy aktualnie nie próbujesz wychodzieć z cześcią zysku a z następną próbujesz dalej jechać na fali? Pamiętam jak w tamtym roku analiza była tradu EUR/GBP co długo jechałeś na fali i analizowałęś jak kolejne SL i TP przestawiać oraz wychodzić z częścią pozycji. Teraz w Twoich tradach widać, że masz stałe TP i nie wychodzisz z częścią pozycji (może się mylę). Będziesz trochę rozwijał temat jak lepiej zarządzać pozycją? Może jakiś kolejny film przy następnej okazji, bo lepsze zarządzanie pozycją to również był cel na ten rok
Sorki, że tak może marudzę ale ciągłe pytania nie dają mi spaćA jak to zawsze bywa diabeł tkwi w szczegółach
Nie dales screena wiec nie wiem co miales na mysli.Good Will Hunting pisze:USD/CHF nie..?
Zaedytowałem skoro tak mówisz żeby nie siać niepotrzebnie głupoty, sorry.