Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Good Will Hunting pisze:Wchodził ktoś na USD/CHF? Ładny pinbar się nam tam wczoraj ukształtował na D1. To samo zresztą na AUD/USD.
:shock:

Mógłbyś wrzucić screen ? Lub jakiś zrzut bo ja nie widziałem wczoraj na tych parach żadnych pinbarów.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

AUD_USD

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Asmo

dzięki za kolejny filmik.
Prosiłeś o opinię, więc dodam od siebie, że może za bardzo tym razem oficjalnie, (chyba zaczynasz czuć te nasze spojrzenie-- trema?) proponuję jednak po pubie, i opowieść o udanych i nieudanych trejdach twoich lub osób, które znasz z tego forexowego światka. W każdym razie ja się wtedy chyba najwięcej uczę, więc egoistycznie piszę, za co z góry przepraszam :oops:

Pozwalam sobie umieścić jeden już historyczny przykład formacji harmonicznej na AUD_USD, z pytaniem, czy w tym przykładzie mieliśmy zgranie formacji motyla z pinbarem na wsparciu, więc tym razem PA zagrała z harmonią. Pytam, bo chcę się uczyć, a widzę duży potencjał w łączeniu PA i harmonicznych struktur , szczególnie z sytuacjach potwierdzenia obowiązującego trendu.

(dzisiaj np. można było sporo zarobić - motyl na FK100 - przy okazji pin bar i podwójny szczyt. Cholera nie skorzystałem, choć przewidziałem...
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... p?id=34655 )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

asmodeus8 pisze:
Pablo78 pisze:
majacek pisze:Porównaj ilość pieniędzy wpuszczonych do obiegu i wydobytego w tym czasie surowca

własnie o tym mówie że to odbicie w gospodarce jest sztuczne a nastepny kryzys juz pewnie za drzwiami czeka

Dollary z QE sa pompowane na S&P i mamy wrażenie „recovery:”

Ale na zdrowy rozsadek tych liczb nie wepchniesz pod dywan potrzeba co najmniej 14% GDP żeby wyhamować ta spirale.

http://www.usdebtclock.org/

http://www.debtbombshell.com/

Panowie tych liczb nie da sie wepchnąć pod dywan kreatywna księgowością.
asmodeus8
Mmmm jak ja lubie debaty o długach :)
Wierz mi na słowo. Da się te liczby zamieść pod dywan, wystarczy pozwolić rynkowi samemu się oczyścić.
Im bardziej rządy "pomagają" krajowi wyjść z recesji tym dłużej ten stan utrzymują. Robią to systematycznie i celowo.
Nie powinno sie pomagać, bankom, firmom poprzez ich kredytacje, w ten sposób zaciska się jeszcze ciaśniejsza pętle zadłużenia inwestycji która i tak jest nie właściwa, od samego początku jej powstania. Co wskazuje, że jest nie właściwa? To, że ma zbankrutować. Proste i banalne. Póki nie zaczęto manipulować wartością pieniądza rynek sam się oczyszczał, teraz rządy na świece notorycznie rynek robią w ch**a.
Polski rząd to wzór do naśladowani, zaraz po USA jak zrobić udany kryzys i na maksa go wydłużyć. Mówią, że nie ma kryzysu? Jesteśmy w kryzysie wielu bystrych ludzi wyczekuje kiedy ten grajdołek pier****e w tym i ja :wink: Upadek Panowie jest bliski, bardzo bliski, coś mi podpowiada, że zmiana swapowania dla L na mnisu dla par zł to dobry cynk, że złoty czeka ogromne osłabienie.
Pozdrawiam i Sorry za zaśmiecenie dziennika, porostu lubię ten temat jak wisienkę na torcie :wink:

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

Johnny pisze:Cześć Commax
Cytat:
System nie jest stworzony dla rynku tylko dla Ciebie.

Przypuszczam że tak jest u wytrawnych traderów, którzy sami o wszystkim wiedzą i decydują.
Wytrawni traderzy nie wiedzą wcale więcej niż Ty czy ja, no może bardziej rozumieją czym jest system tradingu. Nie posiadają żadnej tajemnej wiedzy która pozwala im na systematyczny profit. Natomiast co do podejmowanych przez nich decyzji to robią to schematycznie, logicznie w oparciu o system i z wiarą w statystykę.

Johnny pisze:Tacy jak ja biorą ogólne zasady, które ktoś inny już stworzył (korzystają z gotowców), bo nie mają nic swojego lepszego, lepiej dopasowanego do m.in. psychiki.
Po co wynajdywać koło na nowo skoro to co już wynaleziono działa znakomicie i to od wieków. w celu dopasowania systemu do własnej psychiki i temperamentu masz MM, RR TF'y to są swego rodzaju regulatory pozwalające dostroić system do swoich możliwości i potrzeb.

Johnny pisze:Cytat:
Nigdy nie wiesz co się stanie i takie założenie trzeba przyjąć i koniec i więcej o tym nie rozmyślać.

Commax, czy używasz rzutu monetą do wchodzenia w pozycję?
Przy odpowiednio zestrojonym systemie z rzutu monetą można nie żle żyć.

Ale Tobie pewnie chodziło czy dopuszczam losowość przy wchodzeniu w pozycję. Otóż nie. Moje wejścia są otwierane w miejscach o maksymalnie dużym prawdopodobieństwie wygranej. Podkreślam PRAWDOPODOBIEŃSTWIE. nigdy pewności. Rynek i tak zrobi to co będzie chciał bez względu na to co mi się wydaje lub nie wydaje. i tyle i kropka.
Johnny pisze:Kosisz te pipsy, ale chyba masz jakieś powiązania z ASMO
No i się wydało........Obrazek

Johnny pisze:Cytat:
Myślę ze przede wszystkim musimy unikać komplikacji w procesie myślowym.

Jak to zrobić?
majacek pisze:Fragment instrukcji jednego z systemów Never Lose Again:
3) When price touches the trigger you enter. DON'T THINK, JUST ACT!

I tak to powinno wyglądać. Masz pinbara z wszelkimi szykanami, potwierdzonego przez fibo, srednią, opór i co tam jeszcze, po prostu wchodzisz, ustawiasz SL, TP i za dużo nie główkujesz. Przynajmniej ja tak to widzę
majacek that's right Obrazek
Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

edycja: w sumie żeby nie wprowadzać innych w błąd usuwam, rzeczywiście mogłem się pomylić
Ostatnio zmieniony 21 lut 2011, 23:35 przez Good Will Hunting, łącznie zmieniany 1 raz.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

jhgf
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: jhgf »

Późno już oczka nie te ale żadnego pinbara tu nie widać.
Good Will Hunting przeczytaj sobie chociaż 3 pierwsze strony z tego wątku :wink:

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

USD/CHF nie..? :cry:

Zaedytowałem skoro tak mówisz żeby nie siać niepotrzebnie głupoty, sorry.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

czerwinek pisze:Dzięki Asmo za film.

Sorki, że męczę tak ten temat ale mimo obejrzenia filmu mam jeszcze pytanie.

1. Czy Ty wchodziłeś w piątek na tej ostatniej długiej świecy czy wcześniej?
Bo na historii wszystko ładnie widać, ale jakby zaraz pierwszego dnia po pinie była długa zielona świeca to wchodziłbyś w ten trade? A jak tak to kiedy (w jakim momencie)? Czy ustawiasz wówczas zlecenei oczekujące, bo jak nie ma czasu grać w ciągu dnia to tak trzeba chyba roibić?

2. Druga sprawa to TP. W filmie powiedziałeś jakie jest Twoje TP. Jednak czy aktualnie nie próbujesz wychodzieć z cześcią zysku a z następną próbujesz dalej jechać na fali? Pamiętam jak w tamtym roku analiza była tradu EUR/GBP co długo jechałeś na fali i analizowałęś jak kolejne SL i TP przestawiać oraz wychodzić z częścią pozycji. Teraz w Twoich tradach widać, że masz stałe TP i nie wychodzisz z częścią pozycji (może się mylę). Będziesz trochę rozwijał temat jak lepiej zarządzać pozycją? Może jakiś kolejny film przy następnej okazji, bo lepsze zarządzanie pozycją to również był cel na ten rok :)

Sorki, że tak może marudzę ale ciągłe pytania nie dają mi spać :) A jak to zawsze bywa diabeł tkwi w szczegółach :)
Wchodziłem w czwartek miałem tego pina na muszce. Gdyby następnego dnia pojawił się wzrost wskoczył bym na niego. Wchodzimy 10 pipsow od szczytu, możesz schodzić na niższe TF i szukać najbardziej optymalnego wejścia. Tak często używam zleceń ale głownie dla tych pewniaków.

Teraz jest do obserwacji bo jestem na BE, jak znajdzie wsparcie to zostawie jak nie to wystopuje.

Dla tych budzących wątpliwości schodzę na niższe TF i szukam wejścia.

Tak myślałem o tym, trudno powiedzieć czasem łudzisz się ze ugrasz więcej czasem jesteś bardziej konserwatywny. Każdy ma własny styl, James traduje do pierwszego TP i patrzy czy po przebiciu nie dostanie runnera. Bardzo konserwatywny w swoich setupach. Najbliżej mu do definicji skalpów z D1. Mike jest bardziej Trade Follower . Bierze brakeouty i stosuje trailing stopy, ma zdecydowanie mniejsza skuteczność (częste BE) ale jak złapie to już trzyma. Obaj graja PA : ) jako ze jest poczatek roku wole wpierw zarobic troche ewentualnie pozniej rozgladac sie za dluzszymi pozycjami. (i tak przegapilem okazje wejscia w srebro.)

Teraz gorąca prośba do wszystkich początkujących: Wejdzie na demo i testujcie to co wam odpowiada. Dałem pomysł i metodologie ale to wy musicie wybrać czy chcecie traktować to poważnie oraz wykonać lwia cześć roboty. Przede wszystkim musicie wybrać styl który wam pasuje a żeby dowiedzieć się co wam pasuje musicie demowac demowac oraz demowac. Innego wyjścia nie ma.

Prośba żeby nie wstydzić się swoich setupów, wrzucać propozycje i screeny (najlepiej na imageshacka żeby wystarczył rzut okiem)

Happ trading :)
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Obrazek

Przykłady PA z 4h "Cabla" . Fx Pro Feed wiec bedzie wyglądać trochę inaczej, ale macie pojecie.
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Good Will Hunting pisze:USD/CHF nie..? :cry:

Zaedytowałem skoro tak mówisz żeby nie siać niepotrzebnie głupoty, sorry.
Nie dales screena wiec nie wiem co miales na mysli.

ODPOWIEDZ