asmodeus8 pisze:Witam wszystkim.
Zaczynam swój dziennik, Forexem zajmuje sie dwa lata. Przez rok traciłem gigantyczne ilości pieniędzy az natrafiłem na watek Jamesa 16 na Forex Factory, który zmienił moje spojrzenie na trading.
Genialny watek który polecam każdemu.
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=2331
Zaczynamy !
Happy Trading to all !
Price Action - Asmodeus8 Journal
Re: Price Action - Asmodeus8 Journal
Dzięki Asmo za film.
Sorki, że męczę tak ten temat ale mimo obejrzenia filmu mam jeszcze pytanie.
1. Czy Ty wchodziłeś w piątek na tej ostatniej długiej świecy czy wcześniej?
Bo na historii wszystko ładnie widać, ale jakby zaraz pierwszego dnia po pinie była długa zielona świeca to wchodziłbyś w ten trade? A jak tak to kiedy (w jakim momencie)? Czy ustawiasz wówczas zlecenei oczekujące, bo jak nie ma czasu grać w ciągu dnia to tak trzeba chyba roibić?
2. Druga sprawa to TP. W filmie powiedziałeś jakie jest Twoje TP. Jednak czy aktualnie nie próbujesz wychodzieć z cześcią zysku a z następną próbujesz dalej jechać na fali? Pamiętam jak w tamtym roku analiza była tradu EUR/GBP co długo jechałeś na fali i analizowałęś jak kolejne SL i TP przestawiać oraz wychodzić z częścią pozycji. Teraz w Twoich tradach widać, że masz stałe TP i nie wychodzisz z częścią pozycji (może się mylę). Będziesz trochę rozwijał temat jak lepiej zarządzać pozycją? Może jakiś kolejny film przy następnej okazji, bo lepsze zarządzanie pozycją to również był cel na ten rok
Sorki, że tak może marudzę ale ciągłe pytania nie dają mi spać
A jak to zawsze bywa diabeł tkwi w szczegółach 
Sorki, że męczę tak ten temat ale mimo obejrzenia filmu mam jeszcze pytanie.
1. Czy Ty wchodziłeś w piątek na tej ostatniej długiej świecy czy wcześniej?
Bo na historii wszystko ładnie widać, ale jakby zaraz pierwszego dnia po pinie była długa zielona świeca to wchodziłbyś w ten trade? A jak tak to kiedy (w jakim momencie)? Czy ustawiasz wówczas zlecenei oczekujące, bo jak nie ma czasu grać w ciągu dnia to tak trzeba chyba roibić?
2. Druga sprawa to TP. W filmie powiedziałeś jakie jest Twoje TP. Jednak czy aktualnie nie próbujesz wychodzieć z cześcią zysku a z następną próbujesz dalej jechać na fali? Pamiętam jak w tamtym roku analiza była tradu EUR/GBP co długo jechałeś na fali i analizowałęś jak kolejne SL i TP przestawiać oraz wychodzić z częścią pozycji. Teraz w Twoich tradach widać, że masz stałe TP i nie wychodzisz z częścią pozycji (może się mylę). Będziesz trochę rozwijał temat jak lepiej zarządzać pozycją? Może jakiś kolejny film przy następnej okazji, bo lepsze zarządzanie pozycją to również był cel na ten rok

Sorki, że tak może marudzę ale ciągłe pytania nie dają mi spać

„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz
Dzięki za świetny film - kolejny zresztą
. Dzięki Tobie w końcu zaczynam coś poprawiać w swoich trejdach i choć to dopiero demo to rokowania są pozytywne 
Jeszcze raz dzięki i czekam na kolejne filmy...
Dziś wrzuciłem 4 screeny na swoim pamiętniku ) możesz zerknąć czy podążam w dobrym kierunku??
Odnośnik na www poniżej.

Jeszcze raz dzięki i czekam na kolejne filmy...
Dziś wrzuciłem 4 screeny na swoim pamiętniku ) możesz zerknąć czy podążam w dobrym kierunku??
Odnośnik na www poniżej.
W zasadzie asmo napisał już wszystko za mnie. Podkreślę tylko jedno ważne zdanie.Johnny pisze:Ustosunkujcie się proszę do tego co napisałem.
Dzięki Commax, co o tym myślisz ?
Pozdrawiam
To bardzo ważne!asmodeus8 pisze:Myślę ze przede wszystkim musimy unikać komplikacji w procesie myślowym.
Johnny pisze:Przestrzeganie zasad systemu stworzonego dla rynku, a nie dla psychiki człowieka jest trudne(pewnie dlatego tyle jest pisane, że każdy musi dobrać system indywidualnie dla siebie) , i tu jest pies pogrzebany, i znów odstąpiłem od systemu gry, zarobiłem i znów, także system można naginać, bo to przynosi zyski, aż do któregoś razu, albo iluś tam razy, a później nowe SRODOWISKO może zastawić na nas PUŁAPKĘ i tak, np.:
Pies pogrzebany jest w tym, że rynek jest wielki i z rynkiem się nie dyskutuje. Nigdy nie wiesz co się stanie i takie założenie trzeba przyjąć i koniec i więcej o tym nie rozmyślać.
Rynek ma gdzieś Twój system, Ciebie, mnie, asmo .....(

System nie jest stworzony dla rynku tylko dla Ciebie.
To z jednej strony, swego rodzaju instrukcja poruszania się w środowisku gdzie nigdy niczego nie jesteś pewien, taki rodzaj GPS'u Potrzebujesz tego by ograniczyć dezorientację Którą wywołuje ciągle zmieniająca się sytuacja.
Z drugiej strony wchodząc na rynek to jedyna rzecz która jest niezmienna, stała i jasna. synonim bezpiecznej przystani, matczynej piersi, ciepłej pościeli. Czyli tego co nam ludziom zawsze kojarzy się z bezpieczeństwem. A więc, jedyne co może utrzymać stan emocji na rozsądnym poziomie.
Odchodzenie od systemu w czasie gry na rynku to pozbycie się tej jedynej rzeczy która może wskazać nam prawidłową drogę do celu.
Pozdrawiam
Niech Price Będzie z Nami.
PS:
Ja tam bym się dał skusić na Smolińskąasmo pisze:mamią, zwodzą, oszukują.
kusza
Czy to Hamiltonem czy Smolinska.
hmmm....

Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly
jhgf pisze:Co sądzicie o eur/nzd ?
Mamy tutaj pinbara na wsparciu,gramy z trendem.Wsparcia zaznaczałem na wykresie liniowym i wydaje się że miejsce na wzrosty trochę jest.
Z drugiej strony patrząc na wykres świeczkowy rzuca się w oczy poziom 8030
gdzie cena może mieć problemy.
Nie wiem czy to Pinbar czy Inverted Pin Bar, Na swing high chce widziec nos w przeciwna strone. Dla mnie pass.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2011, 19:48 przez asmodeus8, łącznie zmieniany 1 raz.
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas
Asmo swoje frycowe odpukal zeby tak trejdowac.Rynek ma gdzieś Twój system, Ciebie, mnie, asmo .....(hmmm..... asmo jednak nie. Jego niecodzienny nik sugeruje, że to chyba on tym kręci....
![]()
) dobra koniec żartów.

"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas
Cześć Commax
Przypuszczam że tak jest u wytrawnych traderów, którzy sami o wszystkim wiedzą i decydują.
Tacy jak ja biorą ogólne zasady, które ktoś inny już stworzył (korzystają z gotowców), bo nie mają nic swojego lepszego, lepiej dopasowanego do m.in. psychiki.
Jakby tak było, że system jest dopasowany do gracza, to na forum nie byłoby pytań w stylu:
kiedy zamknąć pozycje?
czy ten pin jest dobry?
gdzie SL ustawiłeś?
jak zarządzasz pozycją?
co robić
itd itp.
Tu na forum, przewarzająca część użytkowników korzysta z tego co już wynaleziono i próbuje grać zgodnie z tym, bo to pozwala na łapanie pipsów, dlatego napisałem, że system lub jego część jest stworzony dla rynku, bo pozwala on zmniejszyć prawdopodobieństwo przegranej, poprzez wejście na odpowiednie ułożenie sygnałów, których nawet nie trzeba rozumieć.
Czy to pasuje graczom czy nie to już inna historia.
Commax, czy używasz rzutu monetą do wchodzenia w pozycję?
Kosisz te pipsy, ale chyba masz jakieś powiązania z ASMO, ale ASMO
Pozdrawiam
System nie jest stworzony dla rynku tylko dla Ciebie.
Przypuszczam że tak jest u wytrawnych traderów, którzy sami o wszystkim wiedzą i decydują.
Tacy jak ja biorą ogólne zasady, które ktoś inny już stworzył (korzystają z gotowców), bo nie mają nic swojego lepszego, lepiej dopasowanego do m.in. psychiki.
Jakby tak było, że system jest dopasowany do gracza, to na forum nie byłoby pytań w stylu:
kiedy zamknąć pozycje?
czy ten pin jest dobry?
gdzie SL ustawiłeś?
jak zarządzasz pozycją?
co robić
itd itp.
Tu na forum, przewarzająca część użytkowników korzysta z tego co już wynaleziono i próbuje grać zgodnie z tym, bo to pozwala na łapanie pipsów, dlatego napisałem, że system lub jego część jest stworzony dla rynku, bo pozwala on zmniejszyć prawdopodobieństwo przegranej, poprzez wejście na odpowiednie ułożenie sygnałów, których nawet nie trzeba rozumieć.
Czy to pasuje graczom czy nie to już inna historia.
Nigdy nie wiesz co się stanie i takie założenie trzeba przyjąć i koniec i więcej o tym nie rozmyślać.
Commax, czy używasz rzutu monetą do wchodzenia w pozycję?
Kosisz te pipsy, ale chyba masz jakieś powiązania z ASMO, ale ASMO
, lepiej nie wiedzieć coAsmo swoje frycowe odpukal zeby tak trejdowac.

Jak to zrobić?Myślę ze przede wszystkim musimy unikać komplikacji w procesie myślowym.
Pozdrawiam
Fragment instrukcji jednego z systemów Never Lose Again:Johnny pisze:Cytat:
Myślę ze przede wszystkim musimy unikać komplikacji w procesie myślowym.
Jak to zrobić?
3) When price touches the trigger you enter. DON'T THINK, JUST ACT!
I tak to powinno wyglądać. Masz pinbara z wszelkimi szykanami, potwierdzonego przez fibo, srednią, opór i co tam jeszcze, po prostu wchodzisz, ustawiasz SL, TP i za dużo nie główkujesz. Przynajmniej ja tak to widzę