Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Ciekawe spostrzeżenie :) za jakiś można na niezłego shorta się skusić.

Ja niestety narazie przechodzę na demo chyba muszą więcej potrenować, chociaż z drugiej strony nie ma dużej motywacji na demo ale co zrobić nie można ciągle tracić :) A czas na zarabianie jeszcze przyjdzie, narazie muszę pracować nad selekcję dobrych setupów i cierpliowścią
Patrząc na Twoje setupu nieźle pipsów kosisz miesięcznie :) Gratki

A jak tam znajdziesz czas na przedstawienie harmonicznych? Jakiś filmik. Ja jak patrzę to nie widzę nigdy żadnych harmonicznych ale jak czasem Ty je narysujesz to dopiero widzę, że można je zobaczyć :):)

Pozdrawiam
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Harmoniczne struktury

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Czerwinek,

witam serdecznie.

Póki commax się zdecyduje, by jakiś ładny filmik nakręcić.. (na co też liczę i bardzo proszę) polecam fajny filmik o formacji motyla z muzyką całkiem , całkiem..
http://www.youtube.com/watch?v=6Rqo-MBo ... re=related

oraz naprawdę sensowny materiał na stronie
http://www.efixpolska.com/C/dwn/ae/Form ... cciego.pdf

Pozdrawiam

Johnny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Sunday napisał
1. to nie jest PinBar [jego korpus nie jest w zakresie poprzedniego dnia, stosunek korpusu do calosci tez nie jest za ciekawy, nie zamyka sie az tak blisko minimum]
2. generalnie wejscie jesli nastapi/nastapilo to jest wbrew trendowi [ja np takich staram sie nie brac i J16 tez chyba nie radzil Smile ]

To tyle ode mnie Smile Pozdrowienia
Dzięki Sunday za krytykę konstruktywną, ja demuję ogólnie, o co chodzi z
jego korpus nie jest w zakresie poprzedniego dnia,
czy to ma być engulfing, inside lub outside bar, czy tam oczu brakuje? Trend przeoczyłem :oops: , ale też po to takie moje setupy daje, żeby mi życzliwi ludzie podpowiedzieli co robię źle.
Z drugiej strony z tym trendem jest jak z moim pinbarem, niby jest ale coś nie tak do końca z regułami.:lol:

Czerwinek przecież miałeś dobre wyniki co się stało?

commax
Ciekawe te żółte kwadraty, nie spotkałem się z tym prędzej, też te fraktale co prędzej na wykresie są to też ciekawa sprawa.

ASMO
Na koniec stycznia 5%,
nieźle niektórzy tracą w takim czasie 95% he he
jakaś nadzwyczajna dyscyplina (a nawet ostrożność) powoduje, że tak mało grasz.
chyba o to chodzi w FOREXie, ale co ja tam wypisuje , nawet na demo nie zarabiam. Pozdrawiam :oops:

Ps.
Z drugiej strony odbiegając od tematu, co jest lepsze, jeśli można tak porównać Elliot z PA, Harmonic z PA, a może Elliot z Harmonic.

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

GBP/CAD

Obrazek

:think:
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

sunday_87
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sunday_87 »

Johnny pisze:Sunday napisał
1. to nie jest PinBar [jego korpus nie jest w zakresie poprzedniego dnia, stosunek korpusu do calosci tez nie jest za ciekawy, nie zamyka sie az tak blisko minimum]
2. generalnie wejscie jesli nastapi/nastapilo to jest wbrew trendowi [ja np takich staram sie nie brac i J16 tez chyba nie radzil Smile ]

To tyle ode mnie Smile Pozdrowienia
Dzięki Sunday za krytykę konstruktywną, ja demuję ogólnie, o co chodzi z
jego korpus nie jest w zakresie poprzedniego dnia,
czy to ma być engulfing, inside lub outside bar, czy tam oczu brakuje? Trend przeoczyłem :oops: , ale też po to takie moje setupy daje, żeby mi życzliwi ludzie podpowiedzieli co robię źle.
Z drugiej strony z tym trendem jest jak z moim pinbarem, niby jest ale coś nie tak do końca z regułami.:lol:

spoko ja tez demuje nie mialem jeszcze 3M zysku z rzedu takze nauka trwa :) co do pinbarów i w ogole price action to tu odsylal Asmo i naprawde jest duzo materialu szkoleniowego: http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=2331

jesli chodzi o trend to tu jest rozne podejscie [tak jak rozne trendy czasem ludzie widza na tym samym wykresie].
Ja staram sie nie pchac pod biezacy ruch/trend nawet jak strefa R/S jest piekna.
Szybciej wezme ladna formacje na zniesieniu Fibo [bez S/R] niz formacje na "golym" R/S ale to nie jest zaden wyznacznik ze ja tak robie/chce robic.
Po prostu jak mam swiadomosc ze gram z trendem za reke to mi lepiej :).
sila rzeczy nie bede mogl brac formacji PA na podwojnych dnach szczytach itp ale wole jakos czaic sie na srodek ruchu niz starac sie byc jego "pionierem".

tak samo w watku J16 trafisz moment gdzie on podkresla jaki piekny pin bar na tygodniowym sie uksztaltowal kiedystam [sory nie pamietam pary] ale ten piekny pin jest w trakcie mega trendu spadkowego.
Gdzie indziej za to traderzy w tym watku podkreslaja ze zgodnosc z trendem to podstawa.
takze nie ma jednej reguly :)
to tyle ze strony PA-demowca

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Johnny pisze:Czerwinek przecież miałeś dobre wyniki co się stało?
:) Ogólnie to długa historia :) Jak grałem według strategi PA na dziennym to nawet nieźle było, dwie transakcje wygrane jedna SL.
Ogólnie moje błędy:
- nie trzymanie się strategi i zasad
- brak cierpliwości
- wchodzenie w bezsensowne setupy z nadzieją, że cena zawróci
- żal, że tyle pipsów uciekło i próba wejścia na siłę
- oraz pewnie wiele innych
Cele na przyszłość:
- trening na demo
- zbudowanie większego DEPO (przy małym ciężko się gra i zbyt duże mogą być straty na jeden setup)
- nauka (np. trading harmonic oraz może coś innego)
- praca nad sobą i nad swoimi wejściami
- również będę starał się moja wejścia wrzucać tu
- w swojej głowie poukładać, że rynek dzisiaj się nie kończy (najważniejsze aby w przyszłości strategi przynosiła zyski - spokojna emerytura:) ) i dopracować tak swoje wejścia, że jak następnym razem wejdę na rynek real to będę kosił dużo pipsów

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

czerwinek,

pod wieloma punktami dotyczącymi twoich problemów mógłbym się podpisać.
Generalnie uważam, że obok strategii , np. PA trzeba wyrobić sobie intuicję opartą na doświadczeniu. Bez tego skazani będziemy na schematyczne traktowanie strategii PA, co zwiększy ilość błędów i może człowieka załamać nim strategia zacznie przynosić zyski. Dlatego powiem tak - formacje harmoniczne ? - dobrze, ale bez schematyzmu.. , czasem trzeba zaufać sobie. Np. W niedzielę opracowałem wykres FK100 pod spadkową formację ABDC z zasięgiem (zasada równości fali 1 i 2) w okolicach 5780. Cena poszła w okolice 5810 i zawróciła , a ja obeszłem się ze smakiem, bo mi harmonijka nie wyszła :evil:

Wydaje mi się, że pewne klipy video Sebastiana Urbańskiego uczą unikania tej sztywności w inwestowaniu..
Polecam - tytułem przykładu:

http://www.youtube.com/watch?v=6rkd_WVF ... re=related

Awatar użytkownika
Jalapeno
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jalapeno »

Cele na przyszłość:
- trening na demo
- zbudowanie większego DEPO (przy małym ciężko się gra i zbyt duże mogą być straty na jeden setup)
- również będę starał się moja wejścia wrzucać tu
- w swojej głowie poukładać, że rynek dzisiaj się nie kończy (najważniejsze aby w przyszłości strategi przynosiła zyski - spokojna emerytura:) ) i dopracować tak swoje wejścia, że jak następnym razem wejdę na rynek real to będę kosił dużo pipsów
Według mojego skromnego zdania:

trenig demo [/quote]

- możesz sobie darować no chyba że obce Ci jest jeszcze środowisko MT4 lepiej rachunek mikro i prawdziwe transakcje robić gdyż wtedy się nauczysz najszybciej.

-
zbudowanie większego DEPO (przy małym ciężko się gra i zbyt duże mogą być straty na jeden setup)
- ja bym sie na tym nie skupiał zupełnie na tym etapie gry, wogóle odejdź od postrzegania rachunku w formie pieniężnej
pomysl, że to gra na punkty im wiecej ich zdobedziesz tym lepiej znacznie odciążysz swoja psychikę
warto jest poznawać nowe rzeczy i się rozwijać ale do tradingu efektywnego wystarczy kilka kresek na wykresie
- to jest najważniejszy gwóźdź programu w końcu Gral jest w każym z nas

-
również będę starał się moja wejścia wrzucać tu
świetny pomysł sam sie przyłącze do tego.

- [/quote]

uwierz mi że jak nauczysz się nie tracić to zarabianie przyjdzie samo kwestia dopracowania wybredności w doborze transakcji przecież wystarczy ich robić niewiele ale takich o wysokim RR (proponuje japoński styl nie wiecej niż 3 transakcje dziennie na początek, a potem zmniejszać ilość.)

Awatar użytkownika
Jalapeno
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jalapeno »

Przykład edukacyjny setup-u

Wejście na podstawie potrójnego testu przyśpieszonej lini trendu na D1 oraz silny
opór, a nastepnie retest na h1(3 obraz) lini wzrostowego(tu korekty) i tam wejście.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Dzięki chłopy za rady i odzew :)

ODPOWIEDZ