Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Johnny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Czerwinek
Ja bym do tej listy dodał jeszcze grę dla przyjemności, wchodzenie dla emocji, ale jak to gdzieś wyczytałem to lepiej dla emocji, np. skoczyć ze spadochronem, pojezdzić na nartach czy tam w paintballa pograć, jak zwał tak zwał, ale forex traktować jak biznes, (znów się powołam na James 16 - kilka jego cytatów:
"nie handluj żeby handlować, handluj żeby wygrać"
"handlujesz z rozrzutem na otwartej pozycji, po co ,czekaj na A trade) :?:(pp. najlepsze setupy) i użyj celownika z za ukrycia, inaczej stracisz konto."
"to nie wyścig to maraton, wyścigowanie załatwi cię, dyscyplina jest obowiązkowa"
"nowi traderzy są uczeni, aby stale zarabiać na demo przez 3 - 6 miesięcy, zanim przechodzą na real, strata konta nie jest potrzebna przy nauce"
"bycie cierpliwym jest trudne"

trading harmonic ma chyba tą zaletę że można ciasne SL ustawiać, ale czy warto tak od razu kombinować.

Sunday
czytałem trochę tego postu, ale zapominałem co było na początku po przejściu dalej, dlatego na tą chwilę korzystam z opisanych wykresów J16 tylko, korzystając z zasady: jeden obraz wart jest 1000 słów i powtórka matką nauki hehe oczywiście w mierę możliwości czasowych.

Cześć

Jalapeno
trenig demo
- możesz sobie darować no chyba że obce Ci jest jeszcze środowisko MT4 lepiej rachunek mikro i prawdziwe transakcje robić gdyż wtedy się nauczysz najszybciej.

o ile nie zjedzą go emocje he he i nie zacznie grać jak 90 % (czy tam ile było tych przegrywających z tych statystyk)

J16 ma znów inne podejście, gra na demo zyskowna w dłuższym okresie da pewność siebie, tak aby po przejsciu na real złożyć zlecenie i bez emocji oglądać co się dzieje.
ale dróg do Rzymu jest wiele w zasadzie każda he he, a wg J16 znów nie od razu Rzym się zbuduje hehe.

Mam małe doświadczenia wiec korzystam z tego co pisze J16, a wydaje mi się to bardzo sensowne, proszę o wyrozumiałość. Za to setupy sam szukam he he i ponownie proszę o wyrozumiałość z nimi.
Pozdrawiam. :?

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

asmodeus8 pisze:GBP/CAD
asmo, wziąłeś to???
Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Widzę,że rozgorzała dyskusja na temat psychologii tradingu. W takim razie polecam świetny materiał. Do wysłuchania wieczorem do poduszki, dlatego do poduszki bo potem jest czas na przemyślenia. Ogólnie o tym jak należy poukładać sobie w głowie.

Wykład w 10-ciu częściach mówi o wszystkim co zostało poruszone w kilku ostatnich postach, zalecam trzymać się kolejności.

http://www.youtube.com/results?search_q ... te.pl&aq=f

Polecam również świetną książkę Tony'ego Plummera "Psychologia rynków finansowych u źródeł AT"

Bardzo dobra książka, napisana dość dawno (czytając trzeba mieć to na uwadze) ale mówi o tym czym tak naprawdę jest wykres ceny. oraz o zachowaniach zbiorowości ich przyczynach i skutkach. Teorii pulsu cenowego, teorii Elliotta, poziomach fibbs. Trochę ciężka w odbiorze z powodu dokładnych opisów skomplikowanych procesów zachodzących w świadomości zbiorowej inwestorów, więc może na początku wydawać się niestrawna ale w moim przypadku przyczyniła się do dużego kroku na przód w prawidłowym spojrzeniu na wykres.

Polecam i pozdrawiam!

Johnny
Gaduła
Gaduła

commax a coś o fraktalach?

Awatar użytkownika
Mufant
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mufant »

commax pisze:Polecam również świetną książkę Tony'ego Plummera "Psychologia rynków finansowych u źródeł AT"
potwierdzam właśnie czytam... trochę ciężka ale pewniw na końcu będzie można powiedzieć że, warto.

chyba na chomiku jest pdf :)

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

commax pisze:W takim razie polecam świetny materiał
rzeczywiscie bardzo dobry material. nawet jak juz przedstawiona wiedza jest znana to mozna sobie podsumowac. wiesz moze kim jest autor tego nagrania?

dodaje link od siebie
http://www.youtube.com/watch?v=r4tUp9nihKc

wywiad z Joe Ross. mowi kilka ciekawych stwierdzen odnosnie tradingu i psychologii.

Johnny
Gaduła
Gaduła

Co o tym myślicie, świeca jest nie zamknieta jeszcze.
Fajnie zadziały te 2 poziomy fibonacciego 3 dni prędzej oraz wcześniejsza konsolidacja.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Johnny pisze:commax a coś o fraktalach?
Fraktale to jeden z kolejnych tematów w moim planie w rubryce "do zbadania". Temat dość ciekawy ale Puki co nie wypowiadam się bo nie chcę nikogo wprowadzać w błąd.
bartek1916 pisze:wiesz moze kim jest autor tego nagrania?
Nie wiem ale na pewno da się go namierzyć.

A teraz coś ode mnie osobiście. Temat: KONSEKFENCJA!
===========================================
Mój plan na trad z wczoraj. GBPUSD Form. harmoniczna z D=BC x 2.618
w pobliżu mocny opór zaznaczony na żółto
Sell Limit ustawiony trochę poniżej oporu, SL 20 pips powyżej 2.618 fibbs BC
A wyglądało to tak:

Obrazek

Następnie cena zbliżyła się do mnie tak blisko, że poczułem tylko jej cuchnący oddech na swojej twarzy 10pips, wyrysowała pięknego wisielca i poszła w dół.
Zasięg tego ruch może wynieść nawet 250 pips.

Obrazek

Podsumowanie: Widziałem cały proces formowania się tego szczytu i tworzenie się sygnału do wejścia intraday. Ale nie wziąłem tego seta bo nie wykonał założeń jakie były w trakcie otwierania tego zlecenia. Nie dotarł tam gdzie powinien i dla mnie jest po prostu stracony. Taki jestem wredny dla SAMEGO SIEBIE :twisted: Kara musi być! :)

Oczywiście może się pojawić świetne wejście na Deju i wtedy zadziała klasyczne PA.

======================

PS: Oooo...... po napisaniu tego posta widzę że cena zawróciła, być może na kolejne testowanie tego szczytu a więc być może to jeszcze nie koniec i kary nie będzie. :lol:

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

commax pisze: Podsumowanie: Widziałem cały proces formowania się tego szczytu i tworzenie się sygnału do wejścia intraday. Ale nie wziąłem tego seta bo nie wykonał założeń jakie były w trakcie otwierania tego zlecenia. Nie dotarł tam gdzie powinien i dla mnie jest po prostu stracony. Taki jestem wredny dla SAMEGO SIEBIE :twisted: Kara musi być! :)

Oczywiście może się pojawić świetne wejście na Deju i wtedy zadziała klasyczne PA.
Opierałem się na innych założeniach (88.2 fibo na dziennym plus bliskość linii trendu i na demo zrobiłem te wejście - zarobiłem "wirtualnie"). Jak widać , specjalizujesz się w formacjach harmonicznych , a Motylki wychodzą Ci genialnie , ale czy nie przesadzasz z precyzją na tak małych interwałach czasowych ? Pytam o to, bo jak wspominałem zbytnia precyzja odebrała mi super wejście na FK100 w poniedziałek..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2011, 22:02 przez zbyszek_w, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

commax świetne analizy dajesz, naprawdę godne podziwu, trzymaj tak dalej :)
Właśnie tak pomyślałem sobie, że fajnie by było jakby więcej osób wrzucało swoje wejścia lub propozycje, ale jeszcze lepiej by było do nauki jakby wrzucane były zarówno wejścia zyskowne oraz stratne (tych jak najwięcej aby się uczyć na błędach) oraz takie "nie spełnione :) " jak wrzucił commax przed chwila.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

ODPOWIEDZ