Drain The Banks by TRO

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

TARKIN pisze:Ja na razie nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi ze strony TRO dlaczego mamy nastawiać się tylko na długie lub krótkie pozycje.
Podejrzewam, że dla przeciętnego Amerykanina odegranie dwóch ról jednocześnie (zielonego i czerwonego szczura) graniczy z niemożliwością i dlatego TRO doradza im przyjęcie tylko jednej roli ... :d
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Testowałem swojego czasu tą strategię. Według mnie średnio działa.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

Akhh pisze:Testowałem swojego czasu tą strategię. Według mnie średnio działa.
No to kolega Akhh -jak by był takie uprzejmy oczywiście
opisze do czego co służy na wykresie - zwłaszcza gąszcz liczb po prawej stronie
oraz pochwali się ile trwały w/w testy
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

TARKIN pisze:
Akhh pisze:Testowałem swojego czasu tą strategię. Według mnie średnio działa.
No to kolega Akhh -jak by był takie uprzejmy oczywiście
opisze do czego co służy na wykresie - zwłaszcza gąszcz liczb po prawej stronie
oraz pochwali się ile trwały w/w testy
Wersje się zmieniają. Ja testowałem ten system myślę, że około roku wstecz razem z kilkoma innymi rzeczami. Nawet chodziłem na chat TRO i troszkę z nim rozmawiałem. Niestety poinstalowane mam to wszystko na laptopie, który mam gdzie indziej (jestem w trakcie przeprowadzki wszędzie gdzie mam net mam komputer albo laptopy - ten u żony w pracy).
Co do cyferek to góra oczywiście trend na danym TF,
dalej widać ile brakuje do dziennego max/min, jaka jest świeca godzinowa/dzienna bo o ile pamiętam longa można było grać jak wykres zbliżył się do minimum dziennego, ale H1 było zielone. Stąd te strategie (NLA też chyba podobna zasada) były dość dziwne. Bo niby gramy odbicie od okolic minimum dziennego, ale musimy mieć zielone H1. Czyli musi spaść. Zacząć odbijać, ale na tyle, że H1 już zrobi się zielone, albo trafi się otwarcie nowej świecy.

Tyle co pamiętam. Najbardziej oczywiście to TP denerwuje i brak konkretnych zasad. Bo o ile SL można dobrać - w końcu okolice minimum, więc można postawić poniżej - tylko pytanie o TP. Musi być 2-5 razy wyższy od SL, bo o ile pamiętam to ze skutecznością było różnie.

coneoftheyear
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: coneoftheyear »

TARKIN pisze:z tego co pisał TRO to najlepiej jak cena tworzy nowy szczyt lub dołek dzienny a więc w trendzie bocznym może być mniejsza skuteczność ale z nożyczkami jak najbardziej
Jaki ten system jest banalny
dokładnie, chociaż TRO nigdy nie używa słowa trend, ale masz rację, że dobrze jest gdy tworzy nowy szczyt lub dołek, a jeszcze lepiej jeśli przy tym świeca D1 osiągnęła swoją średnią wartość high-low.
Mike_Scofield pisze:Skoro jedna osoba będzie zielonym szczurem i statystycznie zarobi, a druga osoba będzie czerwonym szczurem i też statystycznie zarobi, to dlaczego trzecia osoba grająca obydwoma metodami ma nie zarobić?
nie potrafię tego tak dokładnie wyjaśnić, w sumie nigdy tego do końca nie zrozumiałem, to chyba jest coś na zasadzie, że jeżeli będziesz np zawsze grał jako green rat to będzie ci niby wychodziła jakaś tam statystyczna skuteczność, ale ja sam testuję nadal obydwa zagrania i nie wygląda to źle jak się gra jednym i drugim :)

drapichrust pisze: Cytat:
każdy powinien wybrać, czy chce być RED RAT, czy GREEN RAT

to brzmi jak wybór pomiedzy ciemna a jasna strona mocy
no to tak trochę tajemniczo czasem brzmi, bo TRO przy każdym poście, w którym wyjaśnia zasady zaznacza bardzo mocno, że trzeba wybrać i już nie zmieniać 'drużyny' :) jak tylko ktoś zaczyna coś kombinować na forum, albo pisać inaczej, natychmiast nazywa go 'yale material' i koniec dyskusji :D pewnie to ma też coś wspólnego z tym, że grając ciągle jednym np green rat, przyzwyczajamy się do tego, no i bardzo mocno ćwiczymy tylko takie właśnie wejścia.

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

wiecie czemu o tym tyle dyskutujemy -bo to jedyna rzecz której nie do końca rozumiemy w tym systemie :)
reszta jest prosta jak budowa cepa: (trzymadło i pobijak :)

sytuacja na dzisiejszym edku
bez wskaźników TRO z tego sytemu

ile pipsów było można wyciągnąć chyba widać
gdzie pękła by bariera chciwości / strachu nie wiadomo - na pewno na plusie

PS. Ktoś kojarzy pojęcie semaforów - to mi sie juz kiedyś obiło o uszy ale nigdy tego nie zgłębiłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

coneoftheyear
Stały bywalec
Stały bywalec

TARKIN pisze:PS. Ktoś kojarzy pojęcie semaforów - to mi sie juz kiedyś obiło o uszy ale nigdy tego nie zgłębiłem.
Ja kojarzę, bo DTB ma w sumie kilka rodzajów wejść i sposobów na handel, w jednym z nich była zasada, żeby najpierw sprawdzić czy na świecy H1 jest semafor z liczbą 1, 2 lub 3 i tylko wtedy handlować na niższych wykresach 5M lub 15M. Ale żeby dokładniej wyjaśnić o co w nich chodzi to pewnie bym tylko namieszał :D
http://kreslik.com/forums/viewtopic.php ... sc&start=0
tutaj jest coś na ten temat, widzę, że ma to związek z liniami s/r itp.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

coneoftheyear pisze:że grając ciągle jednym np green rat, przyzwyczajamy się do tego, no i bardzo mocno ćwiczymy tylko takie właśnie wejścia.
Niby tak, ale te wejścia polegają na tym samym, tylko w odwrotną stronę ...
Więc chyba to nie problem wyćwiczyć obydwa (w zasadzie jedno stosowane w dwie strony) ...

No chyba, że to polega na tym, że grając ciągle w jedną stronę, cały czas modlisz się o to samo, więc masz większe szanse, że Pan Bóg Cię wreszcie wysłucha, a nie tego, co zmienia treść modlitwy kilka razy dziennie ... :d
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

coneoftheyear
Stały bywalec
Stały bywalec

no moim zdaniem to nie problem poćwiczyć na dwóch rodzajach wejść, w końcu nie jest to zbyt skomplikowane, więc czemu nie :D chyba trzeba TRO poprosić, żeby to wyjaśnił :D

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

TARKIN pisze:wiecie czemu o tym tyle dyskutujemy -bo to jedyna rzecz której nie do końca rozumiemy w tym systemie :)
reszta jest prosta jak budowa cepa: (trzymadło i pobijak :)

sytuacja na dzisiejszym edku
bez wskaźników TRO z tego sytemu

ile pipsów było można wyciągnąć chyba widać
gdzie pękła by bariera chciwości / strachu nie wiadomo - na pewno na plusie

PS. Ktoś kojarzy pojęcie semaforów - to mi sie juz kiedyś obiło o uszy ale nigdy tego nie zgłębiłem.
Tarkin właśnie nie. Zwróć uwagę na H1 kiedy staje się zielona. W miejscu, które pokazałeś grasz wbrew zasadzie H1 kolor zgodny z transakcją.

Dodano po 3 minutach:
Mike_Scofield pisze:
coneoftheyear pisze:że grając ciągle jednym np green rat, przyzwyczajamy się do tego, no i bardzo mocno ćwiczymy tylko takie właśnie wejścia.
Niby tak, ale te wejścia polegają na tym samym, tylko w odwrotną stronę ...
Więc chyba to nie problem wyćwiczyć obydwa (w zasadzie jedno stosowane w dwie strony) ...

No chyba, że to polega na tym, że grając ciągle w jedną stronę, cały czas modlisz się o to samo, więc masz większe szanse, że Pan Bóg Cię wreszcie wysłucha, a nie tego, co zmienia treść modlitwy kilka razy dziennie ... :d
TRO chodziło o to, że przy szukaniu obu wejść włącza się filozof i teoretyka. System ma być prosty. Kilka par szukasz shortów lub longów i jedziesz. Ale tylko shortów lub tylko longów.

Proponuję Wam zabawę. Zróbcie sobie deatailed history. Zobaczcie czy shorty czy longi macie z większą skutecznością. I tak testujcie.

ODPOWIEDZ