Drain The Banks by TRO

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

mla próbuj, poznanie wskaźników i nowych strategii może pomóc ale według mnie oddala Cię to tylko od prawidłowego spojrzenia na rynek. Nic i Nikt za Ciebie rynku nie zrozumie. Nie licz na to że wskaźnik bądź mix wskaźników powie Ci kiedy masz wejść/wyjść z transakcji. Żadna rzecz stworzona przez człowieka nie przystosuje się do sytuacji na rynku tak jak sam człowiek. Zajrzyj do Price Action i jeżeli chcesz psychologii rynku co ładnie obrazują świece japońskie i tworzone przez nie formacje.

Powodzenia ;)
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

mla
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mla »

admkowal pisze:mla próbuj, poznanie wskaźników i nowych strategii może pomóc ale według mnie oddala Cię to tylko od prawidłowego spojrzenia na rynek. Nic i Nikt za Ciebie rynku nie zrozumie. Nie licz na to że wskaźnik bądź mix wskaźników powie Ci kiedy masz wejść/wyjść z transakcji. Żadna rzecz stworzona przez człowieka nie przystosuje się do sytuacji na rynku tak jak sam człowiek. Zajrzyj do Price Action i jeżeli chcesz psychologii rynku co ładnie obrazują świece japońskie i tworzone przez nie formacje.

chyba nie do konca sie zrozumielismy ... ja nie mowie o nieskonczonej ilosci wskaznikow. Mi chodzi o system bedacy sumą najlepszych rzeczy z kilku systemow.
Np. w NLA ciezko czasami stwierdzic w ktora strone mamy grac ...i tu przydalaby sie jakas wskazówka w postaci czesci innego systemu.
Wiem ze w takim momencie uciaka nam prostota ... ale ...prostota ma byc w samej filozofii a narzedzie moze miec troszke wiecej w sobie. To tak jak z gwozdziem ...mozna wziac kamien i go przybic tlukąc kamieniem ale mozna wziac młotek. Nie mowie ze trzeba sie pchac w od razu w młotki pneumatyczne :wink:

Co do swieczek japonskich i ich formacji ... nie wierze ze znasz wiecej niz 10 podstawowych formacji. Bo tak naprawde tylko taka ich ilosc jest przydatna. Cala reszta sie nie sprawdza (czytalem kiedys takie zestawienie statystyk sprawdzalnosci roznych formacji) ....no chyba ze masz skosne oczy i obiad wsuwasz pałeczkami :wink:

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

masz dwie drogi
albo znajdziesz dwa systemy które graja z trendem lub przeciw niemu - i będziesz wchodził w rynek jak oba dadzą sygnał ( dość częsta sytuacja przy silnych trendach ),
albo znajdziesz systemy który jeden gra z trendem a drugi na odbicia(przeciw trendowi) - wtedy albo jeden albo drugi będzie Ci dawał sygnały do wejścia oraz gdy masz otwarta pozycje to jeden będzie Ci dawał sygnały do wyjścia z rynku

NLA jest nie uznaniowym systemem wiec Twój problem z kierunkiem otwierania pozycji wynika z niezrozumienia sytemu

DTB i NLA są systemami z w/w drugiego przykładu
Przeanalizuj mój ostatni screen w tym temacie - tam jest dokładnie ukazana sytuacja o której mówię
NLA daje sygnał sell o 1900
DTB daje sygnał BUY o 1950 lub 1951

W ciągu tej godziny to ciężko znaleźć systemy które więcej wycisną z rynku :)
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

coneoftheyear
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: coneoftheyear »

TARKIN, mówisz o ciekawej rzeczy - połączeniu NLA i DTB. Ja NLA się kiedyś zacząłem interesować, ale zrezygnowałem, jak znalazłem DTB, może czas wrócić i zobaczyć jakie dawałyby rezultaty razem :)

Awatar użytkownika
RafalT
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: RafalT »

Czy ktoś może się już pochwalić zyskami / stratami / skutecznością systemu?

coneoftheyear
Stały bywalec
Stały bywalec

Mogę powiedzieć że przez niecałe 3 tygodnie testowania miałem praktycznie codziennie minimum 10pips z każdej waluty jaką grałem na plusie. Ale to tylko konto demo. Od tego tygodnia mam zamiar prowadzić dokładniejsze statystyki, właśnie, żeby sprawdzić skuteczność. Ale znam takich co rzekomo wyciągają kilkadziesiąt nawet pips dziennie z 1 waluty.

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

coneoftheyear pisze:TARKIN, mówisz o ciekawej rzeczy - połączeniu NLA i DTB. Ja NLA się kiedyś zacząłem interesować, ale zrezygnowałem, jak znalazłem DTB, może czas wrócić i zobaczyć jakie dawałyby rezultaty razem :)
Do tego co napisze to by sie przydały rysunki ale kiepski ze mnie grafik wiec pozostaje wyobraźnia.

Ja DTB traktuje jako uzupełnienie NLA
w NLA cena powinna poruszać się jak błyskawica:
jeden impuls
potem 'nawrotka" -(podążanie w kierunku kanału EMA50)
i drugi impuls.

Godzinami siedząc nad wykresem rozkładałem ręce gdy cena zachowywała się tak:
spokojna sesja azjatycka po której następuje jedno lub dwu godziny wyraźny ruch ceny w jedna stronę potem jedna godzina "nawrotki" i ja według NLA pełny gotowości czekam na sygnał i ..... nic cena nie rezygnuje i podąża dalej w kierunku zwanym "nawrotka".
DTB zwrócił mi uwagę na bardzo ważną cechę jaka jest skrajna wartość ceny w danym dniu.

Często sytuacja wygląda tak że to co w NLA jest nazywane powrotem kierunku ceny w stronę kanału EMA ma miejsce w strefie skrajnych wartości cenny danego dnia.
Dwie świeczki po odwróceniu kierunku cenny DTB nakazuje zająć pozycję.
Zakładając że handlujemy TYLKO wyłącznie zgodnie z kolorami H1
to mój wymarzony rynek wygląda tak:

pierwsza H1 osiąga skraj dzienny zasięgu cenny
druga H1 przy swoim otwarciu ma kolor przeciwny do poprzedniej (cena zawraca ) - pozycja otwarta według DTB
trzecia H1 przy swoim otwarciu obiera kolor pierwszej H1 (sygnał NLA) - DTB zamykamy i od razu otwieramy pozycje przeciwstawną
jeżeli trzecia świeczka obierze taki sam kolor jak druga to nic tylko czekać co będzie dalej

Przy bardzo silnych trendach pomijałbym DTB i do bólu stosowałbym "trend jest twoim przyjacielem"
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

mla
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mla »

brakuje mi tutaj zdecydowanie screenow ... ciezko czasami zrozumiec o czym ktos do nas rozmawia
zeby wszystko bylo jasne najlepiej jest zrobic zrzut i zaznaczyc na nim co i dlaczego (uzasadnienie)

coneoftheyear
Stały bywalec
Stały bywalec

No i obyło się bez rysunków :) Ja narazie chcę dopracować sobie DTB, tak, żeby mieć to bardzo dobrze opanowane. Jak już ogarnę to w zadowalającym stopniu to faktycznie warto pomyśleć, czy nie połączyć tego z inną strategią :)

Awatar użytkownika
besot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: besot »

TARKIN pisze:DTB zwrócił mi uwagę na bardzo ważną cechę jaka jest skrajna wartość ceny w danym dniu
i oto chodzi, i oto chodzi :D tylko jak to wyczaić? :D
Pozostaje:
TARKIN pisze:do bólu stosowałbym "trend jest twoim przyjacielem"

ODPOWIEDZ