Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Good Will Hunting pisze:Stąd też moje pytanie brzmi: czy warto zaprzątać sobie głowę formacjami czy może lepiej pominąć ten dział i w graniu nie sugerować się żadnymi "spodkami" i "parasolami"?
To może lepszym pytaniem byłoby:
"Czym warto się sugerować?"

Tylko właśnie... Jak będzie 10 opinii to czyja będzie tą właściwą...? :D

Sam próbuj, testuj, analizuj, myśl i wybierz co dla Ciebie wygodne a zarazem skuteczne. Nie ma łatwo.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Interesowało mnie głównie czy ta opinia o tym że formacje są nic nie warte to taki ogólnie przyjęty pogląd pod którym może podpisać się większa grupa osób czy raczej subiektywna opinia jednego z użytkowników. W każdym razie dzięki.

Kolejne pytanie: w temacie pt. "Lista brokerów - wady i zalety" (temat) w przypadku dwóch tam ocenianych brokerów spotkałem się z minusem - "Broker MM.", co to znaczy Broker MM.?

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Good Will Hunting pisze:"Broker MM.", co to znaczy Broker MM.?
Market Maker. Tylko proszę prześledź kilka źródeł czytając kto to jest, bo bywają tu głoszone czasem straszne herezje :D.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Ok, wielkie dzięki za odpowiedź i za ten temat wyżej. Na pewno zaoszczędziliście sobie tym samym właśnie moich kilkudziesięciu niepotrzebnych pytań, jeszcze raz dzięki.

Edytuje, bo mam pytanie.

Przeglądałem trochę Jurnale na forum i rzuciło mi się w oczy, że wszyscy grają na wykresach świecowych. Szczerze powiedziawszy do mnie zdecydowanie bardziej przemawiają wykresy liniowe i wolałbym na nich grać, stąd też moje pytanie - czy to błąd? Czy wykresy świecowe dają szerszy obraz tego co się dzieje na rynku i pozwalają lepiej prognozować? Pytam, bo chciałbym wiedzieć czy zanim sięgnę po następną książkę traktującą o forexie powinienem cofnąć się do wykresów świecowych i porządnie nauczyć się je rozczytywać? Gra tu w ogóle ktoś na wykresach liniowych?

Póki co doczytałem się jedynie, że można na nich dostrzec znacznie więcej formacji niż na wykresach liniowych.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

le0n71
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: le0n71 »

Mam pytanie odnośnie handlu na złocie
Zauważyłem, że tam cena zmienia się bardzo skokowo
tzn. że na przykład jest 1325,15 a następne kwotowanie 1325,25 a nie jak na walutach 1325,16.
Czy to znaczy że cena zmienia się od razu o 10pipsów, czy jakoś inaczej się te pipsy liczy na złocie?
Nadmieniam, że korzystam z AM
Obrazek

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

le0n71 pisze:tzn. że na przykład jest 1325,15 a następne kwotowanie 1325,25 a nie jak na walutach 1325,16.
Czy to znaczy że cena zmienia się od razu o 10pipsów, czy jakoś inaczej się te pipsy liczy na złocie?
Pips to pips natomiast jego wartość na złocie jest trochę inna. 100 pips na złocie = 1 pips na walucie, porównując do np. EURUSD, z racji, że złoto to inaczej XAU/USD (waluta kwotowaną jest dolar).
No i przez to skoki zazwyczaj są większe ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

le0n71
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: le0n71 »

Dzięki raposo.
Teraz wszystko jasne.
Nie ma to jak szybka i mądra odpowiedź :)
Jeszcze raz dzięki
Obrazek

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Good Will Hunting pisze: Edytuje, bo mam pytanie.

Przeglądałem trochę Jurnale na forum i rzuciło mi się w oczy, że wszyscy grają na wykresach świecowych. Szczerze powiedziawszy do mnie zdecydowanie bardziej przemawiają wykresy liniowe i wolałbym na nich grać, stąd też moje pytanie - czy to błąd? Czy wykresy świecowe dają szerszy obraz tego co się dzieje na rynku i pozwalają lepiej prognozować? Pytam, bo chciałbym wiedzieć czy zanim sięgnę po następną książkę traktującą o forexie powinienem cofnąć się do wykresów świecowych i porządnie nauczyć się je rozczytywać? Gra tu w ogóle ktoś na wykresach liniowych?

Póki co doczytałem się jedynie, że można na nich dostrzec znacznie więcej formacji niż na wykresach liniowych.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ktoś?

Awatar użytkownika
Matinow
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Matinow »

Świeczki japońskie są obecnie najlepszą formą wykresu bo dają ci maksimum i minimum na świecy, wykres liniowy daje ci tylko cene zamknięcia, więc jest niedokładny.

ODPOWIEDZ