Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
minsc
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: minsc »

Witam, od razu powiem, że jestem bardzo zielony także proszę o wyrozumiałość. Dopiero zaczynam swoją przygodę z forexem. Chciałbym zacząć grać od małej kwoty. Powiedzmy 3000 zł, a jako, że nie lubię zbytniego ryzyka to z dźwignią 1:1. Jaką platformę powinienem wybrać? Bawiłem się trochę MetaTrader'em, ale wybierając konto demo z 3000 tysiącami PLN okazało się, że nie mogę kupić nawet 0.1 lota bo nie wystarcza mi środków. Na jakiej platformie będę w stanie grać taką małą kwotą? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi i wskazówki.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Skoro chcesz grać z dźwignią 1:1 to na otwarcie 0,1 lota potrzebujesz około 38500 PLN ( kwestia kursu dolara do złotówki ).
I broker nie ma tu znaczenia - dźwignia to dźwignia.

minsc
Uczestnik
Uczestnik

A jaką dźwignię byście mi polecali na początek, żebym mógł grać tak małym kapitałem, ale w razie "wpadki" nie był zadłużony do końca życia?

Awatar użytkownika
Mariusz M.
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mariusz M. »

Zadłużony nie będziesz bo broker raczej nie pozwala wejśc na minus tzw Margin.
natomiast co do dzwigni, ja gram 1:500 lub 1:200.
"Jedyny łatwy dzień... był wczoraj "

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

minsc pisze:A jaką dźwignię byście mi polecali na początek, żebym mógł grać tak małym kapitałem, ale w razie "wpadki" nie był zadłużony do końca życia?
Dźwignia daje Ci możliwość, nie obowiązek grania dużym wolumenem w stosunku do posiadanego kapitału. Dobrze zrozum jej ideę i sposób działania, a nie będzie problemu.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

minsc
Uczestnik
Uczestnik

Ok, poprawcie mnie jeśli coś źle zrozumiałem. Powiedzmy, że mam te 3000zł i chcę inwestować tak, żeby się nie zadłużać tj. w najgorszym przypadku przegrać wszystko. No więc z tymi moimi 3000 nie za dużo zwojują więc wybieram dźwignię 1:100. Teraz mogę inwestować nawet do 300,000 zł. Jeśli coś pójdzie nie tak to w najgorszym przypadku po prostu wszystko stracę, ale się nie zadłużę bo kiedy straty osiągną 3000zł zlecenie zostanie automatycznie zamknięte. Dzięki dźwigni finansowej mogę tylko więcej zarobić lub więcej stracić w bardzo krótkim czasie i nie ma ona wpływu na moje ewentualne zadłużenie. Dobrze mówię?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Zgadza się. Z tym, że poziom zamknięcia zleceń tzw. MarginCall jest zazwyczaj lekko powyżej 0, więc zawsze na chusteczki starczy na otarcie łez.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Mariusz M.
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mariusz M. »

pod warunkiem, że broker pozwala wypłacać niskie kwoty mniejsze niż np. 100$
"Jedyny łatwy dzień... był wczoraj "

minsc
Uczestnik
Uczestnik

Ok, dzięki, teraz już wszystko wiem.

Arch.Angel
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Arch.Angel »

Mariusz M. pisze:pod warunkiem, że broker pozwala wypłacać niskie kwoty mniejsze niż np. 100$
I pod warunkiem, że na koncie zostało wystarczająco "dużo" środków na pokrycie kosztów związanych z wypłatą. Chyba, że będzie to bezpłatne. U mnie w AM 5zł od środków zdeponowanych w PLN, ale od środków w USD mam już 50 zł.

ODPOWIEDZ