Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

minsc pisze: No więc z tymi moimi 3000 nie za dużo zwojują więc wybieram dźwignię 1:100. Teraz mogę inwestować nawet do 300,000 zł.
nie do końca bo zawsze zapłacisz spred na otwarcie pozycji a więc będzie to mniej niż 300,000 tysięcy
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

linie fibo 61,8 i 32,2(chyba) wyznaczaja R/S? a co oznaczaja inne linie? przy trendzie wzrosotowym zaczynam od zaznaczenia minimum na wykresie i ciagne do gory i na odwrot? co oznacza ta lini przerywana po lewej stronie, ktora rosnie pod katem ?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

freshman89 pisze:linie fibo 61,8 i 32,2(chyba) wyznaczaja R/S?
Teoretycznie wszystkie zniesienia fibo to wyznaczają jednak dwa które wymieniłeś, są najbardziej popularne.
freshman89 pisze:przy trendzie wzrosotowym zaczynam od zaznaczenia minimum na wykresie i ciagne do gory i na odwrot?
Dokładnie.
freshman89 pisze:co oznacza ta lini przerywana po lewej stronie, ktora rosnie pod katem ?
Oznacza zaznaczony zakres ruchu.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

raposo pisze:freshman89 napisał:
linie fibo 61,8 i 32,2(chyba) wyznaczaja R/S?

Teoretycznie wszystkie zniesienia fibo to wyznaczają jednak dwa które wymieniłeś, są najbardziej popularne.
??? Poziomy S/R są wyznaczane w określony sposób, a najlepiej jak się pokrywają z poziomami fibo ( wtedy działają jakby z podwójną mocą ).
Poziomy fibo i poziomy S/R to coś innego.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

personov pisze:Poziomy fibo i poziomy S/R to coś innego.
Zniesienia fibo wskazują potencjalne miejsca wsparć/oporów. Skrót myślowy.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

kolejna porcja pytan :)

1 na czym polega model garmana?(nie wiem czy dobrze napisalem nazwisko bo uslyszalem je tylko raz na szkoleniu) podobno tlumaczy w jaki sposob poruszaja sie ceny?

2 odnosnie PA, jest jakis sposob na przewidzenie jak wysoko odbije sie od jakiegos poziomu R/S cena? Wiem pytanie jest troche banalne ale czesto tam gdzie przewiduje wybicie, kurs wedruje o kilka pipsow a potem gwaltownie spada. Nie mam pojecia gdzie robie blad.

3. Jak w mt4 narysowac zwykle kolko? czesto na wykresach traderzy zaznaczaja miejsca kolkiem a ja poza elipsa nie moge znalezc tego narzedzia.

ps zeby nie spamowac dodtatkowych postow, dziekuje za odpowiedzi, ktorych mi udzielacie.

Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

http://www.bankier.pl/inwestowanie/walu ... eksie.html

przeczytalem przed chwila krotki opis metody"Arbitrażu" i nasuwa mi sie jedno pytanie:
"

"Można również wykorzystać rozbieżności wyceny danej przy na dwóch różnych platformach transakcyjnych. "
Przykład:
Na platformie A kurs pary walutowej euro-dolar bid/ask = 1,5452/1,5454 EURUSD. Natomiast na platformie B 1,5456/1,5458 EURUSD. Inwestor może więc kupić euro po kursie 1,5454 EURUSD i jednocześnie sprzedać je po kursie 1,5456 EURUSD.

"
otoz jak mam "przeteleportowac" lota np z xtb do tms? bo nie rozumiem o co autorowi chodzilo

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

teoretycznie tak. Są nawet EA służące do wyłapywania takich różnic. W praktyce jednak broker stosuje takie poślizgi przy zawieraniu transakcji, że zlecenie nie wchodzi lub wchodzi po niekorzystnej cenie. W grudniu XTB wprowadziło do regulaminu punkt, który mówi o rozwiązaniu umowy stosując wykorzystywanie takich niedociągnięć w kwotowaniu i różnicach cenowych.
Osobiście testowałem tą metodę. Dysponowałem nawet robotem do tego - nie sprawdziło się.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

W książce autorstwa Piotra Surdela pt. "FOREX Podstawy giełdy walutowej" spotkałem się z zagadnieniem tzw. formacji (formacje kontynuacji i konsolidacji trendu, formacje odwrócenia trendu itd.). Kilka tygodni po przeczytaniu ww. książki przeglądając forum natrafiłem na opinie wyśmiewające kreślenie trójkątów i prostokątów z wykresów. Stąd też moje pytanie brzmi: czy warto zaprzątać sobie głowę formacjami czy może lepiej pominąć ten dział i w graniu nie sugerować się żadnymi "spodkami" i "parasolami"?
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

Good Will Hunting pisze:W książce autorstwa Piotra Surdela pt. "FOREX Podstawy giełdy walutowej" spotkałem się z zagadnieniem tzw. formacji (formacje kontynuacji i konsolidacji trendu, formacje odwrócenia trendu itd.). Kilka tygodni po przeczytaniu ww. książki przeglądając forum natrafiłem na opinie wyśmiewające kreślenie trójkątów i prostokątów z wykresów. Stąd też moje pytanie brzmi: czy warto zaprzątać sobie głowę formacjami czy może lepiej pominąć ten dział i w graniu nie sugerować się żadnymi "spodkami" i "parasolami"?
co trader to inna opinia :)
ba nawet niektórzy niejednokrotnie zmieniają poglądy
filtruj informację zawarte na forum - nie wszystkie są przydatne
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

ODPOWIEDZ