forex_lover pisze:a najlepsze jest to, że to ,że nie ma zapisów nie znaczy, że tak nie działają (inni brokerzy)
Nikt nie mówi, że czasem się tak nie dzieje.
Ale tu raczej na coś innego chciałem zwrócić uwagę i co MarioDM też jak sądzę odczuł ... Oczywistą oczywistością jest to, że broker tworzy regulamin "pod siebie". Pytanie tylko - gdzie jest granica. Jak daleko można posunąć się w tego typu zapisach, "zwalających" wszystko na klienta a jednocześnie pomijających obowiązki brokera.
Moim zdaniem np. zapis "Klient jako inwestor powinien przed dokonaniem każdej Transakcji w XTrade Brokers zaznajomic sie z aktualna przybliżona Cena Rynkowa Instrumentu Bazowego"
to już przegięcie. Jedno z wielu .....
Gdzie mam zaznajamiać się z tą ceną ? Zwłaszcza jeśli działamy na rynku zdecentralizowanym ? W ten sposób broker daje sobie prawo do anulowania dowolnej transakcji ...
Jednocześnie w regulaminie przemilcza się obowiązki brokera ... ot choćby nie ma wzmianki o tym jaki jest maksymalny czas realizacji transakcji ? Obiło mi się o uszy, że coś polskie prawo mówi na ten temat (sprawdzę dokładniej w wolnej chwili).
Broker oczywiście o tym nie wspomina - teoretycznie nie musi bo prawo i tak go zobowiązuje - ale po co o tym przypominać? W tym wypadku niewiedza klientów działa przecież na jego korzyść.
Umowa jest tak jednostronna, że chyba nawet nie trzeba tu KNF - pewnie nawet UOKiK by ją zakwestionował (gdyby tylko ktoś wiedział tam o co chodzi w tym całym forexie).
I nie chodzi mi tu, konkretnie o to, że XTB jest bee tworząc taką umowę - bardziej o to, że my (klienci) zgadzamy się na to biernie - co daje podstawę dla innych brokerów by wprowadzać podobne, jednostronne niekiedy bezsensowne i niezbyt uczciwe zapisy. ZZ gdyby nie miał zakazu pisania na pewno by zrozumiał o czym mówię ....