XTB

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
47
34%
Poza paroma minusami są ok
31
22%
Przeciętny
28
20%
Mają wiele wad
7
5%
Stanowczo odradzam
26
19%

Liczba głosów: 139

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

maxam007 pisze:Witam, mam problem z zalogowaniem się do pokoju inwestora na stronie XTB. Wpisuje login i hasło a ciągle wyskakuje mi komunikat, że podałem błędne dane. Jest to niemożliwe, ponieważ na platformę, w której obowiązują te same dane, dostaje się bez problemu... Czy komuś przytrafiło się coś podobnego i jak to można "naprawić" nie kontaktując się z brokerem?
Twój problem zniknie po zmianie brokera :wink:

XTB - Online Trading
Sprawdź najnowszą ofertę X-Trade Brokers
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny
Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

@MaRCHeW
Hehe. Masz rację. Moja maksyma w stopce jest bez wątpienia słuszna. Mam konto w XTB i korzystałem z niego przez 3 lata, ale ... w końcu miałem ich dość i przeniosłem się do GO4X. Jak na razie jestem zadowolony. Rekwotowania są rzadkoscią, SL i TP można ustawić dużo blizej, niższe swapy i mniejszy spread. Dużym minusem jest mały wybór instrumentów, ale obiecują niebawem rozszerzyć ofertę.
Co do mojej propozycji odnośnie zgłoszenia tych zmian regulaminu do KNF to kierowałem ją do tych co nadal aktywnie grają w XTB. Ja obecnie jakoś nie mam do tego motywacji.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

polterge
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: polterge »

MarioDM pisze: Co do mojej propozycji odnośnie zgłoszenia tych zmian regulaminu do KNF to kierowałem ją do tych co nadal aktywnie grają w XTB. Ja obecnie jakoś nie mam do tego motywacji.
tak z ciekawosci spojrzalem na zapisy go4x i co ciekawe sa praktycznie takie same jak w xtb. fascynujace sa zapisy mowiace, ze w przypadku blednych danych broker ma prawo cofnac transakcje albo ja skorygowac. jakos nie ma mowy o taki prawie klienta. zapis taki jest u obu.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

@polterge
Wiem. Tyle, że podpisując umowę musiałem to zaakceptować, a w przypadku XTB oni dokonują zmian w regulaminie po podpisaniu umowy.
Poza tym te zapisy nie podobają mi się u obu brokerów.
Czy zgłoszenie tego zapisu do KNF trzeba zrobić w jakiś oficjalny sposób czy może wystarczyłoby wysłać maila z informacją aby tym się zajęli ?
Trust no bit**es.

forex_lover
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forex_lover »

a najlepsze jest to, że to ,że nie ma zapisów nie znaczy, że tak nie działają (inni brokerzy)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

forex_lover pisze:a najlepsze jest to, że to ,że nie ma zapisów nie znaczy, że tak nie działają (inni brokerzy)
Nikt nie mówi, że czasem się tak nie dzieje.

Ale tu raczej na coś innego chciałem zwrócić uwagę i co MarioDM też jak sądzę odczuł ... Oczywistą oczywistością jest to, że broker tworzy regulamin "pod siebie". Pytanie tylko - gdzie jest granica. Jak daleko można posunąć się w tego typu zapisach, "zwalających" wszystko na klienta a jednocześnie pomijających obowiązki brokera.
Moim zdaniem np. zapis "Klient jako inwestor powinien przed dokonaniem każdej Transakcji w XTrade Brokers zaznajomic sie z aktualna przybliżona Cena Rynkowa Instrumentu Bazowego"
to już przegięcie. Jedno z wielu .....
Gdzie mam zaznajamiać się z tą ceną ? Zwłaszcza jeśli działamy na rynku zdecentralizowanym ? W ten sposób broker daje sobie prawo do anulowania dowolnej transakcji ...

Jednocześnie w regulaminie przemilcza się obowiązki brokera ... ot choćby nie ma wzmianki o tym jaki jest maksymalny czas realizacji transakcji ? Obiło mi się o uszy, że coś polskie prawo mówi na ten temat (sprawdzę dokładniej w wolnej chwili).
Broker oczywiście o tym nie wspomina - teoretycznie nie musi bo prawo i tak go zobowiązuje - ale po co o tym przypominać? W tym wypadku niewiedza klientów działa przecież na jego korzyść.

Umowa jest tak jednostronna, że chyba nawet nie trzeba tu KNF - pewnie nawet UOKiK by ją zakwestionował (gdyby tylko ktoś wiedział tam o co chodzi w tym całym forexie).

I nie chodzi mi tu, konkretnie o to, że XTB jest bee tworząc taką umowę - bardziej o to, że my (klienci) zgadzamy się na to biernie - co daje podstawę dla innych brokerów by wprowadzać podobne, jednostronne niekiedy bezsensowne i niezbyt uczciwe zapisy. ZZ gdyby nie miał zakazu pisania na pewno by zrozumiał o czym mówię ....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

@green7
Masz w pełni rację. Coś faktycznie powinniśmy zrobić MY WSZYSCY KLIENCI.
Nie może być tak, że broker ma prawa, a my obowiązki. To jest chore. Przecież to on jest zależny od nas, a nie na odwrót. Wkurza mnie taka sytuacja jak obecnie. Nie mam jednak koncepcji co z tym zrobić.
Może Ty coś zaproponujesz ?

PS. Do wszystkich : nie piszcie, że można zmienić brokera bo na jakiego ? Inni polscy brikerzy też mają te same regulaminy .Ja już zmieniłem bo XTB wkurzał mnie już zbyt mocno, ale w GO4X też są podobne przepisy i mimo, że na razie nie mam zastrzeżeń do nich to jednak te zapisy w umowie budzą moją nieufność.
I błagam, nie piszcie, że mogę zmienić na brokera zagranicznego. Temat w dziale ogólnym odnośnie brokera Ava pokazuje jaki jest problem z dochodzeniem swoich spraw u brokera zagranicznego. Może u polskiego nie byłoby lepiej, ale byłoby łatwiej i taniej.
Trust no bit**es.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Właśnie dla tego bardzo dziwię się ludziom, którzy z uporem maniaka zakładają konta na takich nie bójmy się użyć tego słowa gównach jak XTB, zamiast u porządnych brokerów, których coraz więcej - gdzie i spread mniejszy i egzekucja lepsza, gdzie nie rekwotów etc. A tu kolejne osoby założą konto w XTB bo przesyłają pity - jak ktoś robi 100lotów miesiecznie = 1200 rocznie = 12 000USD różnicy jeśli spread jest o 1pips większy.

Chcecie ja Wam zrobię pit za jedyne 6k USD :wink:
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexpolska »

AVAFX - uwaga uwaga to oszuści i krętacze nigdy tam nie wpłacaj pieniędzy

forex_lover
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forex_lover »

o co cho?