Korzystałem z konta w XTB przez ponad 3 lata i dlatego jakoś przebrnąłem przez tyle stron odnośnie tego brokera
Jestem w sumie zaskoczony, że tak mało jest zarzutów zważywszy ich zjechaną opinie.
Tak podsumowując :
1 Częste rekwotowanie
Potwierdzam. Zwykle daje się temu zaradzić przez ustawienie odchylenia na 2-3 pipsy . Też tego nie lubię, ale czasem nie było innego wyjścia.
2 Rozszerzanie spreadu przy danych
Potwierdzam . Owszem to jest wkurzajace i kłopotliwe bo do luk dochodzi szerszy spread.
3 Drogie swapy
Potwierdzam . Swapy mnie też wkurzają, a w XTB są chyba najwieksze.
4 Szerokie spready
Potwierdzam. U innych brokerów są mniejsze.
5 Utrudniony kontakt telefoniczny
Potwierdzam. Nieraz będąc "na mieście" przez 30 minut nie mogłem się tam dodzwonić. Uczciwie trzeba jednak przyznać, że na początku w 2007 i 2008 jakoś chętniej i szybciej odbierali telefony.
Dodano po 36 minutach:
Do adminów
W kilku miejscach forum trafiłem na sugestie użytkowników aby na forum stworzyć listę brokerów gdzie od razu będzie można przeczytać o wadach i zaletach danego brokera bez przeglądania 100 stron. Jeden z adminów odpowiedział, że to owszem dobry pomysł, ale kto to zrobi. No właśnie. Mogą to zrobić tylko osoby zaintersowane, dlatego proponuję aby użytkownicy zakasali rękawy i dokonali podsumowania poszczególnych brokerów bo nikt inny tego nie zrobi. Czekałem kiedyś 1,5 roku aż ktoś zrobi polskie napisy do filmu "Rogue Trader". Ostatecznie musiałem sam to zrobić. Działa tu zasada : "zrób to sam".
Aby nie być gołosołownym na początek wklejam opis XTB. Proponuję aby inni dopisali wady i zalety pominięte przez mnie, a gotową całość admini umieścili w osobnym dziale.
Dodano po 1 minutach:
XTB
Oficjalna strona :
www.xtb.pl/strona.php?p=1
Rachunek można otworzyć korespondencyjnie lub w siedzibie firmy w Warszawie. Korespondecyjnie po prostu wysyła się poleconym podpisane formularze (ściągnięte z ich strony) wraz z ksero dokumentów.
WADY :
1 Częste rekwotowanie
Zwykle daje się temu zaradzić przez ustawienie odchylenia na 2-3 pipsy .
2 Rozszerzanie spreadu przy danych
Jest to uciążliwe i kłopotliwe bo do luk dochodzi szerszy spread.
3 Drogie swapy
Mają chyba największe spośród polskich brokerów.
4 Szerokie spready
U innych brokerów polskich są mniejsze.
5 Utrudniony kontakt telefoniczny
Nieraz będąc "na mieście" przez 30 minut nie mogłem się tam dodzwonić. Uczciwie trzeba jednak przyznać, że na początku w 2007 i 2008 jakoś chętniej i szybciej odbierali telefony.
6 Broker typu MM czyli, że istnieje spore prawdopodobieństwo, że zleceń klientów nigdzie nie przekazują i zajmują przeciwną stronę do klienta.
7 Brak mikrolotów
Czyni to tą platformę relatywnie drogą.
ZALETY
1 Broker polski, mający siedzibę w Polsce, w Warszawie
Dzięki temu teoretycznie łatwiej będzie dochodzić swoich praw w przypadku jakichkolwiek nieprawidłowości. Do tego dochodzi gwarancja bezpieczeństwa środków na koncie do wysokości 22 000 euro.
2 Łatwa i intuicyjna platforma.
3 Wypłat można dokonywac bezpłatnie powyżej 500 PLN. Poniżej pobierana jest opłata 50 PLN. Wypłatę można dokonać przez telefon lub logując się na ich stronie w tzw. pokoju inwestora. Kwota wypłaty od razu zdejmowana jest z konta i wysyłana następnego dnia.
4 Duży wybór instrumentów
5 Spora niezawodność platformy.
Nie miewałem żadnych poważnych zawieszeń. W ciągu kilku lat zdarzyło się kilka krótkich kilkuminutowych.
Wyliczenie depozytów i wartości 1 pipsa (a także wartości kontraktu, spreadu i swapu) jest bardzo łatwe dzięki dostepnemu modułowi, który ściąga się ze strony XTB i wkleja
do katalogu : X-Trader 4 XTB PLN\experts\scripts tam gdzie jest zainstalowana platforma.
-----------------------------------------------------------------------
Waluty
Dostępne są 44 pary walutowe. Minimalna pozycja to 0,1 lota.
Depozyty dla 0,1 lota wynoszą od 200 PLN do 400 PLN , a 1 pips wynosi 1 $ z wyjątkiem par ze złotym, gdzie wynosi 1 PLN .
Nie będę się tu szczególnie rozpisywał bo zakresy dzienne każdy sam może prześledzić.
#### proszę podać linka do tych instrumentów a nie wklejać wszystko. Będzie bardziej przejrzyście
Daromanchester
Ok . W takim razie zgodnie z powyższą sugestią podaję linka, gdzie wypisane są dokładnie depozyty dla wszystkich instrumentów. To nie jest strona XTB bo na swojej stronie nie podają takich dokładnych wyliczeń tylko inne forum, na którym tydzień temu wkleiłem recenzje platformy wraz z wyliczeniem depozytów.
http://www.day-trader.pl/index.php/foru ... exowe#3417
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.