Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

zaburzenia.snu pisze: O formacjo combo wyczytałem iż jest to formacja IB+wew.IP czyli mamy matke swiece a po niej powstaje insidebar i może byc odrazu ten pierwszy lub nastepny jesli nie nastapilo wybicie poza granice matki swiecy,formuje sie pinbar wskazujacy kierunek oraz zapowiadajacy silniejszy ruch w danym kierunku,czy ktoś z was miał do czynien z tak formacja w doswiadczeniu bo ostatnio ja widuje ale raz sie sprawdzila,raz nie oraz jesli wiecie cos wiecej o tej formacji,piszcie prosze
pozdrawiam
Uważam, że koncentrujesz się na rzeczach mało ważnych. Wyszukiwanie setupów na wykresie (szczególnie tak mało czytelnym jak twój) odwraca uwagę od spraw zasadniczych a powinieneś patrzeć przede wszystkim na kontekst a nie jakieś czary mary zaklęte w magicznych formacjach. PA przede wszystkim wymaga określenia czy mamy do czynienia z trendem czy też z konsolidacją. Jak widać została przełamana istotna linia trendu (co ciekawe miejsce przełamania spowodowało mały pullback) i od tego momentu w przypadku tego interwału należy raczej spoglądać na sprzedaż. Wymieniana przez ciebie formacja znajduje się w obszarze konsolidacji. Jedną z lepszych metod stwierdzenia że mamy do czynienia z konsolidacją jest obserwacja czy zamknięcia i otwarcia kolejnych 3-4 barów wychodzą poza obszar jednego z wcześniejszego bara (tzw. pomiarowego) Jeżeli nie wychodzą tak jak w przypadku obszaru zaznaczonego na żółto to nie znaczy że czarodziejska żółta formacja prostokąta trzyma cenę tylko, że rynek jest niezdecydowany a wyłamanie z takiego obszaru najczęściej kończy się kontrakcją drugiej strony należy więc czekać na wyraźne wyłamanie i dopiero wtedy na podstawie dalszej akcji zajmować pozycję po stronie silniejszej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
zaburzenia.snu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zaburzenia.snu »

oo super :D ,dzieki wielkie nie patrzyłem na rynek w taki sposób a wnosi to dużo,w PA kierowałem się tym że w którym kierunku szedł rynek zanim szedłem ale to ważne spostrzeżenie,jeszcze raz dzięki :)

Awatar użytkownika
Jalapeno
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jalapeno »

Jeżeli chodzi o formację oczywiście znalezione przy istotnych poziomach S/R warte uwagi na pewno są sytuacje kiedy Pin Bar jest zarazem IB, dosyć precyzyjnie pozwalają zając pozycję przy stosunkowo niskim ryzyku.

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

We wtorek ok godz 22 wszedłem w pozycję na USD/JPY na sell na 50% pinbaru, wejście 83,52, SL 18 pipsów (nad wierzchołkiem pinbaru. pozycja stratna
powody wejścia:
- na 4H trend spadkowy i korekta w trendzie spadkowym (co się później okazało nie była to korekta a raczej kontynuacja trendu wzrostowego na 1D po korekcie)
- dojście do 61,8% fibo poprzedzającego ruchu spadkowego
- odrzucone 61,8% fibo poprzez bardzo ładny pinbar

co zrobiłem źle?
- nie wziąłem pod uwagę tego że trend na D1 jest ewidentnie wzrostowy a trend 4H to jedynie korekta trendu 1D
- nie poczekałem na utworzenie się kolejnej świecy po PB, która to świeca właśnie wyrzuciła mnie z pozycji.

co jeszcze zrobiłem źle w tej sytuacji? z góry dzięki za podpowiedź

Obrazek

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

Damian_GTK pisze:We wtorek ok godz 22 wszedłem w pozycję na USD/JPY na sell na 50% pinbaru, wejście 83,52, SL 18 pipsów (nad wierzchołkiem pinbaru. pozycja stratna
powody wejścia:
- na 4H trend spadkowy i korekta w trendzie spadkowym (co się później okazało nie była to korekta a raczej kontynuacja trendu wzrostowego na 1D po korekcie)
- dojście do 61,8% fibo poprzedzającego ruchu spadkowego
- odrzucone 61,8% fibo poprzez bardzo ładny pinbar

co zrobiłem źle?
- nie wziąłem pod uwagę tego że trend na D1 jest ewidentnie wzrostowy a trend 4H to jedynie korekta trendu 1D
- nie poczekałem na utworzenie się kolejnej świecy po PB, która to świeca właśnie wyrzuciła mnie z pozycji.

co jeszcze zrobiłem źle w tej sytuacji? z góry dzięki za podpowiedź
Moim zdaniem chodzi o samo PA, ruch w tym miejscu był bardzo agresywny poza tym PB h1 nic nie zapowiada spadków. PB działa znacznie lepiej jeśli występuje już kiedy rynek zwolni i nie porusza się takim agresywnym ruchem. (okolice szczytu zobacz jak wyglądają świece). Inna sprawa, że czasem po prostu się nie udaje i nie ma co za bardzo zachodzić w głowę dlaczego ? Trzeba wtedy wziąć małą stratę i czekać na kolejną możliwość upolowania czegoś grubszego.
Yaaa man

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

no masz rację, cena chyba za szybko szła w tym kierunku, aczkolwiek byłem świadkiem sytuacji że po takim gwałtownym ruchu cena zawracała po PB.
to jest wykres 4H a nie 1H, więc pinbar na 4H

dzięki za podpowiedź
pozdrawiam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Damian_GTK pisze:no masz rację, cena chyba za szybko szła w tym kierunku, aczkolwiek byłem świadkiem sytuacji że po takim gwałtownym ruchu cena zawracała po PB.
to jest wykres 4H a nie 1H, więc pinbar na 4H

dzięki za podpowiedź
pozdrawiam
tak to się zdarza jednak po agresywnym ruchu zwykle jest trochę uspokojenia konsolidacji zanim kierunek się odwróci. Nie zauważyłem, że to h4. Zobacz na h1 jaki ruch jest agresywny krótkie cienie u góry (tylko jeden PB) cały czas mamy wyższe low barów h1. Wiem, że po fakcie się łatwo ocenia :) Chodzi jednak o to, że najlepsze jest to że wziąłeś małą stratę, którą odrobisz pewnie kilkakrotnie w następnym tradzie.

P.S. Gdybym miał tu setup to też był zagrywał w ten agresywny ruch. Pewnie nawet jeszcze przed PB.

Wszystko zależy od Twojego stylu gry. Godzina też dobra na uspokojenie była.
Yaaa man

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

Damian_GTK pisze: co zrobiłem źle?
Do tego co napisał kolega Wa$$kII dorzucę tylko swoją skromną uwagę.
Rynek po potężnym spadkowym OB utworzył na dole konsolidację (szereg kolejnych słupków nie było w stanie wyjść jednocześnie otwarciem i zamknięciem poza ten obszar). Generalną zasadą w takich obszarach jest nie wchodzić na wybicie z niego i jak widać wybicie dołem skończyło się niepowodzeniem. Ale to nie znaczy , że nie należało tego trejdować w ogóle. Trejdowanie w kierunku drugiego ograniczenia konsolidacji jest całkiem uzasadnione. Tutaj mieliśmy 2 próby wyjścia w górę. Po takim spadku pierwsze wyjście na tym małym wzrostowym IB było ryzykowne , ale drugie na reversalu miało bardzo duże prawdopodobieństwo na powodzenie. Takie ruchy (jak większość na forexie mają 2 kolejne odcinki (nazywane legs). Pinbar na którym wchodziłeś był końcem pierwszego odcinka wzrostowego w konsolidacji i utworzył się wyłącznie z powodu zamykania długich pozycji (czyli sprzedaż) dokładnie w miejscu poprzedniego dolnego swinga dla zrealizowania zysku z longów. Tu nie było otwierania nowych shortów i po kilku tak dużych barach wzrostowych nie było widać rosnącej siły niedźwiedzi więc dalszy rajd drugiego odcinka (2 legs) w górę w kierunku górnego swinga był nieuchronny.

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

Damian_GTK pisze:wszedłem w pozycję na USD/JPY na sell na 50% pinbaru, wejście 83,52, SL 18 pipsów (nad wierzchołkiem pinbaru. pozycja stratna
Procz tego co napisali koledzy WaSSki i a&z moge dodac uwagę techniczną.
Twoj pinbar po zejsciu na H1 wygladal tak jak na obrazku nizej.
Po wystopowaniu sell, mozna było wziąć pod uwagę odwrócenie pozycji i zagranie do oporu i poziomu 84.00 grajac np zgodnie z wybiciem z IB w kierunku trendu.
Stad pewnie gralbym go ew tylko pod pinbarem a nie w polowie jego wysokosci.
Nie kazdy setup wychodzi, bierzesz to jako kolejną lekcje fx i jedziesz dalej :mrgreen:
Bedzie dobrze, luz......
=================

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

fxlamer pisze:
Damian_GTK pisze:wszedłem w pozycję na USD/JPY na sell na 50% pinbaru, wejście 83,52, SL 18 pipsów (nad wierzchołkiem pinbaru. pozycja stratna
Procz tego co napisali koledzy WaSSki i a&z moge dodac uwagę techniczną.
Twoj pinbar po zejsciu na H1 wygladal tak jak na obrazku nizej.
Po wystopowaniu sell, mozna było wziąć pod uwagę odwrócenie pozycji i zagranie do oporu i poziomu 84.00 grajac np zgodnie z wybiciem z IB w kierunku trendu.
Stad pewnie gralbym go ew tylko pod pinbarem a nie w polowie jego wysokosci.
Nie kazdy setup wychodzi, bierzesz to jako kolejną lekcje fx i jedziesz dalej :mrgreen:
Mamy tutaj kilka barów wewnątrz więc jest to znacznie silniejsza formacja IB.
Yaaa man

ODPOWIEDZ