Harmonic Trading

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
adamnaas
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: adamnaas »

Boby_Fischer pisze:Graty :) Bardzo precyzyjny setup
Dzieki. jak to mówia szukajcie a znajdziecie :)

Dodano po 3 godzinach 47 minutach:

Tutaj kolejne fajne wejscie. zamknąłem to juz przed 1,5600. No i tutaj jest moje pytanie do kogos kto gra juz tym sysem dłuższy czas. Jakie wyznaczacie targety??? Od niedawna zainteresowałem sie tym spoobem handlu. chciałbym to poprawic bo jestem początkującym i narazie ucinam zyski :oops: ja narazie ustawiam je w zaleznosci na jakich swieczkach jest set up. zazwyczaj na m15 około 50p i na godzinnych 90-100. no i oczywiscie zalezy to takze od mojego SL ale one nie sa zbyt duze. RR nigdy mniej niz 2;1. równiez zamykam przed jakimis wsparciami i oporami. Narazie efekty są obecujące zobaczymy jak to bedzie latało w dluzszym okresie czasu. Nie emocjonuje sie bo to za krótki okres czasu a już kilka razy myslalem ze znalazłem złotego grala ale szybko zostałem sprowadzony na ziemie...

Dodano po 6 minutach:

Troche nie wyraznie widac na tym. na koncu fali CD mam dwa fiba. 78,6 fali XA i 127,2 fali AB dlatego to wejscie dodatkowo na m15 fajna szpilka na tym poziomie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

m4rc1n05
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: m4rc1n05 »

a C nie powinno byc nizej niz A?

Awatar użytkownika
adamnaas
Stały bywalec
Stały bywalec

Powinno byc nizej według książki. Tylko że w życiu żadko jest cos jak wzor. Formacje nie muszą byc perfekcyjne. Dla mnie najważniejszy jest pukt wejscia i price action na tym pozimie. Oczywiscie można czekac na idealna formacje ale myśle ze mogłoby to trwac czasami tygodniami. Na szczescie można wchodzić z bardzo małym SL.

m4rc1n05
Bywalec
Bywalec

wydaje mi sie ze wtedy to juz jest Twoja wlasna metoda, a nie formacje harmoniczne. C wyzej niz A neguje formacje, to tak jakby w formacji RGR ramie bylo wyzej niz glowa. to moja opinia

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Zgadzam się z przedmówcą. Tu wcale nie chodzi o to, że punkt leży wyżej, tylko dlaczego leży wyżej i dlaczego neguje formację.
Domyślnie jest tak, ze jak jest niżej to popyt nie dał rady, potrzebuje czasu do przygotowania i w punkcie D rzeczywiście zyskuje pewien potencjał. A tu skoro już wcześniej przebił, to znaczy, że popyt ma się dobrze i efekt jest taki sam, ale nie z punktu widzenia zachowania uczestników rynku, jakie było założone w formacji. Dla mnie to może być inny pattern (jakiś, nie wiem jaki) lub totalnie przypadkowy ruch.

Ale jeśli działa > 50% to jak najbardziej trzeba korzystać (tzn. setup w oparciu o ten pattern, a nie sam pattern).
Trade what you see, NOT what you hear or think

Awatar użytkownika
adamnaas
Stały bywalec
Stały bywalec

Masz racje nie jest to typowa formacja harmoniczna. Powiem dlaczego wszedłem tutaj w L. Moj sposób handlu jest dość złozony. grając na GBPUSD patrze jeszcze na jeszcze kilka innych wykresów. eurusd, usdchf, s&p, gold. analiza w tym przypadku potwierdziła osłabienie dolara. druga sprawa to wykres m15 który zamiszczam poniżej. trzetestowanie tego poziomu i go odrzucenie. No i trzecia sprawa. Mozna było oczekiwac osłabienie dolara przed dzisiajszymi ważnymi danymi na rynku pracy w USA. Przyznaje racje ze ten przykłąd nie nadaje sie w 100% jako foramcja harmoniczna.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Jeśli działa to nie widzę problemu ;)
Trade what you see, NOT what you hear or think

Awatar użytkownika
Cancer0s
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Cancer0s »

Ale w tym wypadku to taka trochę formacja pod prąd... ;) Zależy jak kto gra =]
Zapraszam na moją nową stronę -> klik w "WWW". Codzienne analizy i komentarze.

m4rc1n05
Bywalec
Bywalec

co myslicie o tym?

juz widac, ze nie zadzialalo :wink:

wyrysowalem nastepny uklad, moze teraz bedzie lepiej...

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michael7 »

Dobre zapowiadająca się formacja ABCD...
Wszedłem, ale ustawiłem BE i mnie wywaliło... a ostatecznie i tak poszło w dół...;/

ODPOWIEDZ